Categorie: THEATER, DANS, FESTIVAL, INTERACTIE THEATER

Maandag 25 Juni 2012 at 5:44 pm

Een wat rustige Parade avondDoor Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P fotogafie Joke Schot (Klik voor vergroting)

Het was niet echt warm, de meeste bezoekers hadden toch wel een warme jas aangetrokken, en het was helaas ook niet echt druk, de eerste zondagavond in Rotterdam. Natuurlijke draaide de alom bekende zweefmolen weer volop en was het gezellig op de terrasjes bij de verschillende barretjes en restaurantjes op het Paradeterrein maar het had wat mij betreft best iets drukker mogen zijn.
Ook in de voorstellingstenten zag je een beetje dat de Rotterdammer hardwerkende mensen zijn en op zondagavond slecht de deur uit te krijgen tenzij het een huldiging van Feyenoord betreft. Bij elke voorstelling waren de plaatsen niet tot het laatste kaartje uitverkocht maar The show must go on, dus ook voor een niet volle tent wordt gespeeld.

 

Bij dansgroep Dance Works Rotterdam was het voor de deur redelijk vol toen men daar Parade maakte voor de voorstelling waarmee ze dit jaar de Parade opluisteren; "Knockout" een bijzondere dans en bewegingsvoorstelling over een tweetal boksers, hun gevoelens, angsten en vooral emoties worden in deze mooie voorstelling goed tot uiting gebracht. Sinds Cassius Clay oftewel Mohammed Ali weten we allemaal dat boksen net zo mooi als dansen kan zijn. Niemand zal ooit de Ali-shuffle vergeten maar wat de dansers van Dance Works in de choreografie van André Gringas in deze bijzondere ring vertonen gaat veel verder dan de edele bokssport naar buiten brengt. Diepe gevoelens van de kemphanen maar ook de meest eenzame momenten in het leven van een ringvechter komen in alle glorie aan bod, waardoor je als het ware een kijkje krijgt in de ziel maar ook in het visueel aanschouwelijke van de bokser.

Theatergezelschap Likeminds heeft op de Parade een verrassing in petto. Met de welluidende titel "Op de liefde Godverdomme" wordt de toeschouwer volledig op het verkeerde been gezet. Actrice/vocaliste Khadija Massaoudi brengt samen met haar muzikale begeleider Laurens Joensen een voorstelling van iets meer dan 30 minuten over een vrouw in verwarring. Ze is verliefd, hopeloos verliefd, maar die liefde wordt niet beantwoord, in ieder geval niet zoals zij het wil. Ze wil een vent die thuiskomt op een normale tijd, geen kerel die eerst met zijn vrienden gaat stappen of naar de voetbal gaat en nooit voor half een boven water komt en dan zonder enige relatieve emotie in bed stapt en gaat slapen. Nee, deze vrouw wil geneukt worden, gewoon domweg een vent die thuiskomt haar mooi vindt, wat ze ook is en dan niet gaat slapen maar met haar vrijt. Dat is wat ze wil en wat ze niet krijgt. Nu is ze in verwarring en bezingt ze haar liefdesellende in vijf talen op mooie ingetogen en diep emotionele wijze. Haar begeleider Laurens Joensen die Khadija Massaoudi in alle nummers op de gitaren begeleidt speelt ook solo noch het op de Parade meermalig gebruikte "Dance me" van Leonard Cohen. Dat de voorstelling ook nog een verrassende wending krijgt en daardoor niet louter kommer en kwel biedt is te danken aan de publieksparticipatie die Khadija op geweldige wijze uitspeelt. Inderdaad, het is zo als tijdens het Parade maken voor deze voorstelling gezegd, je komt met een mooi en goed gevoel naar buiten en wat weerhoudt je dan nog even over het inmiddels drukker geworden Parade terrein rond te slenteren en te genieten van de loslopende kunstenmakers en de bezoekers die allen op zich even kleurrijk zijn als de Parade voorstellingen. Zo, wat later op de avond, bekruipt je dat warme gevoel wat de Parade mij elk jaar weer geeft en waarom de vele bezoekers steeds maar weer terug komen en niet alleen voor de voorstellingen, soms alleen maar om deel te mogen uitmaken van die gezellige groep cultuurliefhebbers die de Paradebezoekers met z'n allen vormen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.