Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Vrijdag 10 Augustus 2012 at 6:55 pm

Jazz Middelheim lonkt onder de Antwerpse bomen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief Nachtegaal & Partners.

Vanaf donderdag 16 tot en met zondag 19 augustus is het Den Brandt Park aan de rustieke Beukenlaan in Antwerpen - Wilrijk weer het toneel voor Jazz Middelheim. In de grote tent zal die dagen op uiterst gevarieerde wijze genoten kunnen worden van de vele kanten van de Jazz.
Met op de openingsavond o.a. de gitaristen Larry Coryell en als speciale gast Philip Catherine in "The Night of the Jazz guitars" en de inmiddels 82 jarige jazz vernieuwer saxofonist Ornette Coleman.

De tweede avond (vrijdag 17 augustus) biedt een breed spectrum muzikale verrassingen met ondermeer de Rotterdamse trompettist Eric Vloeimans die samen met Holland Baroque Society een muzikale tijdreis zal maken die u lang zal heugen, waarna deze avond uiteindelijk haar slot zal krijgen met een jubileumconcert van de Peter van dit festival de inmiddels 90 jarige Jean Baptiste "Toots" Thielemans die natuurlijk zijn broodje meeneemt en naar verwacht "Het mistig rooie beest" over de dreven van deze prachtige locatie zal laten klinken.
De zaterdag biedt naast o.a. de Britse jazz belofte Zara McFarlane, die met regelmaat in een zin wordt genoemd met onder andere Cassandra Wilson en Dianne Reeves, ook de onvolprezen Italiaanse crooner Paolo Conte. Hij brak ooit door met een hommage aan een overleden vriend "Max" en liet daarna de wereld genieten van zijn donkerbruine brommerige stem en zijn prikkelende pianospel. In Antwerpen neemt Conte maar liefst tien musici mee om hem ter zijde te staan. De slotavond (zondag 19 augustus) biedt onder andere Jef Neve de Belgische wonderboy van de Jazz die zijn nieuwe project "Sons of the New World" komt voorstellen, na Neve zal bassist Avishai Cohen tonen waarom hij al in de jaren 90 Chick Corea aan zijn voeten had. zo onder de indruk was die piano gigant van deze Israëliër. Cohen maakt tegenwoordig jazz met zowel New Yorkse als mediterrane en Joodse invloeden wat met regelmaat mooie muzikale verrassingen oplevert.
Jazz Middelheim 2012 wordt afgesloten door de 77 jarige Abdullah Ibrahim die met zijn formatie Ekaya traditionele Zuid Afrikaanse muziek en jazz combineert tot dansbare en bijzondere ritmische muziek. Ook dit jaar is er naast al die heerlijke jazz voldoende aandacht voor de inwendige mens op Jazz Middelheim, een broodje van thuis meenemen is dus overbodig want er is voldoende lekkers en gezonds te koop. De Tickets zijn o.a. online te bestellen en kosten slechts 37,00 euro per avond en voor een paspartout voor het gehele festival bent u niet meer dan 122,00 euro kwijt. Let op dit zijn voorverkoop prijzen aan de kassa komt daar 8 euro bij. Jazz Middelheim in Den Brandt Park, wat een onderdeel vormt van het grotere Nochtegalenpark, is makkelijk bereikbaar met de verschillende vervoersvormen en voor bezoekers uit Nederland eigenlijk vlak naast de deur.
Ik zie u graag in Antwerpen en dan praten we onder het genot van een goed Vlaams glas over die bijzondere sfeer, die de Belgische Jazzfestivals zo kenmerkt, en waardoor ze juist zo bijzonder zijn.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.