Categorie: THEATER, CABARET, DANS, FESTIVAL, MUZIEK, TONEEL

Donderdag 30 Augustus 2012 at 2:52 pm

Uitmarkt 2012 - Een zaterdag met veel goeds!

Door Judith Aerts (foto's volgen)

Normaal gesproken ben ik in het weekend geen ochtendmens, maar op zaterdag 25 augustus was ik al vroeg uit de veren en vol verwachting op weg naar Amsterdam. Daar vond namelijk in het weekend van 24-25-26 augustus de 35e editie van de Uitmarkt plaats. De Uitmarkt is een cultureel evenement die de opening van het nieuwe culturele jaar inluidt. Je kunt drie dagen lang van ‘voorproefjes' van komende voorstellingen genieten. Het programma loopt uiteen van cabaret tot dans, van theater tot muziek en nog vele andere podiumkunsten. Helaas was ik op vrijdag en zondag verhinderd, maar het programma van zaterdag beloofde al een hoop goeds.

Hans Liberg
Na een korte wandeling over het museumplein besloten we te beginnen met een cabaret show van Hans Liberg. De show waaruit wij een half uurtje te zien krijgen heet: Ick Hans Liberg. Hans Liberg staat bekend als een erg muzikale cabaretier, en het grootste gedeelte van zijn show is dan ook gevuld met (piano) muziek. In de omschrijving van zijn stuk staat dat Hans voornamelijk veel van zichzelf laat zien. Dat hij het over zijn leven heeft en over zijn familie en afkomst. Dit kwam in de preview echter weinig aan de orde.

In het half uur behandelt hij enige actuele zaken, zoals de politiek. Hij heeft van verschillende partijleiders schilderijen bij zich waarop zij afgebeeld zijn als beroemde muzikanten. Vooral Mark Rutte als Schubert blijkt een verrassend goede gelijkenis. Ook laat Hans ons horen hoe elke partij zou klinken als ze muziek waren.

Wanneer Hans de jaren 80 induikt met enkele nummers bewijst hij ook dat hij nog aardig goed kan dansen. Samen met zijn jeugdige stagiair Daan Boom danst hij in disco-stijl op de meezinger van Saturday Night Fever ‘Stayin Alive'. Het feit dat Daan met een eeuwige brede glimlach danst alsof Hans niet naast hem staat maakt het stuk hilarisch. Wellicht dat we van Daan nog veel gaan horen in de toekomst. Het half uur was helaas wel weer erg snel om, ik had zeker nog wel meer willen zien. Gelukkig loopt de show tot mei 2013 dus is er nog genoeg tijd om de hele show eens te gaan bekijken.

Javier Guzman
Omdat we nog lang niet uitgelachen waren, was Javier Guzman onze volgende programma puntje. Je kunt wel zeggen dat de overeenkomst bij Javier en Hans ophoudt bij het genre cabaret. Javiers podium is compleet vrij van musici en instrumenten. Ook zijn humor is compleet anders. Javier brengt zijn verhaal dood serieus en zet je met zijn rake opmerkingen flink aan het denken. Zijn sketches zijn uit het leven gegrepen en erg herkenbaar. Natuurlijk komt ook hier weer de huidige politieke situatie aan de orde, maar ook de multiculturele samenleving.

Javier Guzman durft duidelijk het randje op te zoeken. Zijn scherpe opmerkingen en grappige anekdotes brengen de zaal hard aan het lachen, maar regelmatig hoor je mensen om je heen ook meer een ‘ohoh' geluid maken. Ik vond het persoonlijk een heerlijke afwisseling dat deze show vol zat met opmerkingen die je hersenen achteraf nog even doen kraken. Naar mijn idee dan ook echt een show waar lang over gepraat zal worden en de moeite waard is te bezoeken.

Toneelbibliotheek

Van al dat gelach krijg je honger. Dus voor het volgende programmapunt was het tijd voor een hapje eten. Na de welverdiende lunch begaven wij ons naar de Stadsschouwburg voor een preview uit een aantal stukken van Toneelgroep Amsterdam. De stukken werden toegelicht door directeur Ivo van Hoven. Dit seizoen zit er zeker voor iedereen wel wat interessants tussen. De scenes die wij te zien kregen, kwamen uit stukken als: ‘Othello', ‘Macbeth', ‘Het temmen van de feeks', ‘Opening Night' ‘In Ongenade' en ‘De Russen'.

Een van de scenes die mij het meest is bij gebleven is uit ‘Het temmen van de feeks'. De gespeelde scene gaat over een aantal mannen die in een heftige discussie raken over wie de mooie dochter van een rijke heer het hof mag maken. Daarbij komt het probleem dat zij pas mag trouwens als de oudste dochter is getrouwd. Ik moet eerlijk zeggen dat door de enorme snelheid, de vele discussies en geroep het verhaal niet goed te volgen was. Maar het was intrigerend en bleef door zijn onvoorspelbaarheid ontzettend interessant. Het stuk heeft ook wat agressieve en perverse momenten, maar dat hoort ook heel erg bij het verhaal en komt dan ook amper als ongepast over.

Het tweede stuk wat mij raakte was van ‘In ongenade'. Dit toneelstuk is gebaseerd op het boek ‘Disgrace' van Coetzee. Ik heb het boek gelezen en het verhaal raakte mij erg. Het was dan ook erg bijzonder hiervan al een stuk in toneelvorm te mogen aanschouwen. Het acteerwerk is fenomenaal en zelfs in de korte tijd van een scene wordt je compleet meegesleept. Dit geldt overigens in grote mate ook voor de andere stukken die voorbij kwamen. Toneelgroep Amsterdam beschikt natuurlijk over bijzonder goede acteurs van jong tot oud die bijna elk stuk een genot maken om naar te kijken.

Danstheater Aya
Om de variatie begaven wij ons naar de Krakeling, waar jeugdvoorstellingen werden gehouden. De show ‘Bite' van Danstheater Aya zou om 17.00 daar plaatsvinden en wij waren wel toe aan wat spectaculaire moves. In theaters is de show voor 12 jaar en ouder, maar Aya had de preview dusdanig aangepast dat het geschikt was voor 10 jaar en ouder. In het knusse theater zit je dicht op de actie en een dansstuk van 3 personen is dan erg gaaf om te zien.

De show bevatte veel verschillende dansstijlen. De een veel beter uitgevoerd dan de ander. Vooral de dans op een Russisch pop nummer van de dame uit de groep zag er niet erg bijzonder en zelfs ietwat slordig uit. Bovendien leek het een beetje misplaatst in de rest van de show. Wat wel erg leuk was, was de toevoeging van theater en humor aan het geheel. Aya probeert onderwerpen in beeld te brengen die de hedendaagse jeugd bezig houdt. Een mooi streven zou je denken, echter zijn sommige stukken wat gewelddadig en vreesde ik een beetje voor de 10 jarigen in de zaal. Hoewel ik denk dat de show erg leuk is voor de jeugd zou ik de leeftijd zeker omhoog schroeven naar 14.

Anny!
Wat nog ontbrak in ons lijstje was muziek. We besloten dan ook de dag af te sluiten op het Museumplein waar Anny! in het Mercure Hotels Paviljoen zou optreden. Misschien doet de naam Anny! geen belletje rinkelen, maar zij was de zangeres van de band Leaf met dat niet-uit-je-hoofd-te-krijgen nummer Wonderwoman (Woohohohohohohoo why's my life so boring). Nu solo is Anny! een nieuwe weg ingeslagen en is haar muziek het beste te omschrijven als soulfull met een rauw randje.

Anny! trad op met alleen een gitarist op akoestische gitaar. Ze maakte veel contact met het publiek wat haar optreden nog fijner maakte. Anny! lijkt echt alles te kunnen met haar stem, laag, hoog, rauw en compleet zuiver. Ik zat letterlijk een half uur met kippenvel op mijn armen te genieten van de vrolijke en mooie nummers. Ik kijk erg uit naar haar album, wat hopelijk een dezer dagen toch wel zal gaan verschijnen. Kortom een fijn concert om de leuke dag mee af te sluiten.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.