Categorie: THEATER, TONEEL

Maandag 03 September 2012 at 8:15 pm

"Yab Yum, het circus van de Nacht" is meer dan een musical

YabYum foto Govert de Roos YabYum foto Govert de Roos YabYum foto Govert de Roos

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.
met fotografie van Govert de Roos (klik voor vergroting)

De Stardust Circus International theaterproductie YAB YUM HET CIRCUS VAN DE NACHT toont de teloorgang van het beroemdste bordeel van Nederland Yab Yum. Hoe eigenaar Theo Heuft (mooi neergezet door Rutger Le Poole) zijn extravagante en luxe sex-walhalla aan de Amsterdamse wallen langzamerhand kwijt raakte aan de criminaliteit en wat uiteindelijk bijna zijn dood werd.

Het verhaal is misschien wel wat dunnetjes in het script gekomen, maar wel glashelder voor de toeschouwer, daarnaast loopt als rode draad de liefdesgeschiedenis tussen Angel (Annick Boer) en Kees van Vliet (Bas Muijs) die er alles voor overheeft om Angel te bezitten, bedreiging, afpersing, mishandeling, desnoods moord. We zien hoe Theo Heuft gedwongen wordt door de (Amsterdamse) onderwereld om zijn club steeds meer als hun clubhuis te laten gebruiken, waarbij zich de vreemdste excessen zouden hebben afgespeeld in dit Sex-paleis. Heuft die angstvallig probeert zijn meiden bijeen te houden en te beschermen maar uiteindelijk toch het onderspit moet delven en met groot verlies zijn club zal verkopen.

YabYum foto Govert de Roos YabYum foto Govert de Roos YabYum foto Govert de Roos

Deze totaalproductie mag geen musical heten, het is meer. Het is totaal theater inclusief zang, dans, toneel, acrobatiek en grandioos cabaret door de man die deze productie grotendeels draagt Richard Groenendijk. Hij speelt John, de homosexuele barkeeper van de Yab Yum, die het verhaal vertelt over de club die ook hem zo lief was. Zijn tweede huis, waar hij en met hem de meiden van de club, zich geborgen voelt, waar vriendschap, collegialiteit en een ongeschreven broederschap hen verbindt. Dit element komt overduidelijk naar voren in deze rijk aangeklede theaterproductie. Toch heb ik ook bedenkingen, niet over de invulling van de rollen, die is geweldig gecast. Naast de alleskunner Groenendijk schitteren Nelly Frijda als Toss en Annick Boer op grootse wijze, Annick Boer speelt en zingt op een zeer hoog niveau, en zelfs het ensemble is van grote klasse. Nee, daar is niets mis me, maar ik mis een beetje de geile erotische spanning die bij een boordeel als dit hoort, het hitsige sfeertje, en m.i. de grootste makke van deze productie Henk van der Meijden's liefde voor het circus. Dat wordt, voor mij, in deze productie iets te veel uitgepakt. Het aanbod aan acrobatiek, soms heel mooi in de scenes verpakt, is net iets te veel van het goede. Dat had wat mij betreft veel minder gemogen. Waardoor het verhaal meer vaart zou hebben gekregen, nu zijn de vele acrobatische acts net de rem op de snelheid van de voorstelling.
Een voorstelling die verder niet veel te wensen overlaat, want het bewerkte muziekmateriaal is goed hertaald, de show is mooi en de kostuums en het decor fantastisch en over de prestaties van de cast niets dan lof. Zo is bijvoorbeeld Bas Muijs in zijn rol als crimineel zeer overtuigend en komt hij inderdaad dreigend over en zijn zangkwaliteit is ruim boven verwachting.

YabYum foto Govert de Roos YabYum foto Govert de Roos YabYum foto Govert de Roos

Misschien dat Joel de Tombe iets gevaarlijker mag overkomen, iets meer zoals Michel Sorbach in zijn rol van Struik doet, maar geen der rollen is echt ongeloofwaardig. Vooral Richard Groenendijk, als de van alles wetende barkeeper John, is zo overtuigend, maar ook innemend, zoals hij het publiek in het uitverkochte Carré, als vrienden thuis op de bank, zijn verhaal vertelt. Hij speelt met het publiek en windt ze om zijn vinger. Ooit toen hij als 2e eindigde op Cameretten voorspelde ik hem een grote toekomst, echter wat Groenendijk hier laat zien grenst aan het onmogelijke. Ik kan mij geen enkele theatermaker in Nederland bedenken, of misschien Sven Ratzke,die hem hierin kan evenaren. Richard Groenendijk toont zich werkelijk een grootheid als allround theaterentertainer.

YAB YUM HET CIRCUS VAN DE NACHT toert nu door heel het land en zal waarschijnlijk een van de allergrootste theaterhits van dit seizoen worden. Nu kan iedereen zonder enige gene naar de Yab Yum, hoewel de voorstelling nimmer zoals ik al stelde echt erotisch laat staan geil wordt heeft het wel een zweem van heimelijkheid en dat is mooi getroffen door scriptschrijver/regisseur Dick van den Heuvel, die na zijn successen met "Turks Fruit", "Route 66" en "Ramses" weer een prachtige productie neerzet. Klasse.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.