Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 11 September 2012 at 11:50 am

Ondanks de bezuinigingen zijn de toneelprijzen prijzen wel weer uitgereikt!

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Zondag 9 september, werden in een bomvolle Amsterdamse Stadsschouwburg de toneelprijzen voor het seizoen 2011/2012 uitgereikt. Ondanks de zwarte rand die om de vaderlandse toneelwereld is geregen door onze voormalige regeerders was er ook iets te vieren. Zo werden ondermeer de Louis D'Or en de Theo D'Or uitgereikt.

De Theo D'Or ging naar Marlies Heuer voor haar indrukwekkende rol als moeder in "Am Ziel" een rol waarbij Heuer maar liefst bijna 2 uur aan het woord is. Hein van der Heijden won de mannelijk equivalent de Louis D'Or voor maar liefst twee rollen uit het afgelopen theaterseizoen; voor zijn rol als Vincent van Gogh in ‘Vincent en Theo' en voor zijn rol als huisvriend en arts Astrov in ‘Oom Wanja'.

De Toneel Publieksprijs ging, volledig terecht, naar de bijna 11 uur durende marathonvoorstelling ‘Herakles' van Toneelgroep de Appel. Deze meesterlijke productie is op veler verzoek dit theaterseizoen nog tot 28 oktober te zien in het eigen Haagse Appeltheater en van 16 tot en met 18 november in theater Carré in Amsterdam.

Overige prijzen, gingen naar Gijs Naber, hij ontving de Arlechino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol in ‘Dood van een Handelsreiziger' van het RO Theater. Ook ‘Dood van een Handelsreiziger' met naast Gijs Naber o.a. Jack Wouterse, Hannah van Lunteren, Lukas Smolders en Herman Gilis (een der genomineerden voor de Louis D´Or 2012). Deze productie is nog in diverse steden te zien in de periode 23 oktober tot 24 november 2012.

Frieda Pittoors ontving de Colombina voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol en Jakop Ahlbom won de Mimeprijs.

De Gouden Krekel, voor de meest indrukwekkende podiumproductie, ging naar de voorstelling ‘Aap en Beer' van René Geerlings en Job Raaijmakers bij STIP Producties. Adelheid Roosen kreeg de Prosceniumprijs voor haar productie ‘Female Factory'.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.