Categorie: FESTIVAL

Zondag 16 September 2012 at 11:58 am

ITGWO: fietsend van duin- tot bospodium

Into The Great Wide Open 2012

IntoTheGreatWideOpen2012 IntoTheGreatWideOpen2012 IntoTheGreatWideOpen2012

Tekst: Lotte Krijnen
Foto's: Amy van den Broeck en Marina Krunic


Festivallen doe je voor de beleving. En beleven doet de moderne stedeling bij voorkeur in de authenticiteit die ‘natuur' heet. Niet à la survival, maar gewoon, van alle (authentiek aangeklede) gemakken voorzien. Geen wonder dat het een kwestie van minuten was voordat Into The Great Wide Open (ITGWO) was uitverkocht. Want op welk ander festival fiets je, met je peuter in je gehuurde bakfiets, van duin tot duin, alwaar biertentjes en ambachtelijke pizza-stands je op staan te wachten? Daar moet je voor naar Vlieland.

Was het toeval? Koninginnedag, Hemelvaart, Pinkpop, Lowlands en nu ITGWO: van april tot in september schoten de temperaturen dit jaar precies op de juiste dagen omhoog. Het is dan ook hard fietsen om zaterdag aan het begin van de middag het optreden van Janne Schra niet te missen, na een ochtend in een heerlijk opgewarmde Noordzee vol golven. Gelukkig pakken we nog een paar prachtige liedjes mee, waaronder een duet met Ben Caplan. Waar de 25-jarige Caplan gisteren het Naar Buiten-podium platspeelde met een whiskeystem die zijn oude-mannenbaard eer aandeed, liet hij zich hier van een zachtere kant zien: als goede zanger in een romantisch duet met de voormalig Room Eleven frontvrouw.

Staan en hangen
Hoewel het aantal kaarten nagenoeg gelijk is gehouden aan vorig jaar, leek de vierde ITGWO drukker dan eerdere edities. Zo moesten velen vanuit de rij in de duinen beoordelen of het melancholische Daughter net zo veelbelovend is als het in het programmaboekje werd aangekondigd. Naar Buiten dan maar: het meest knusse podium, midden in het bos gelegen. Daar vergezelden de rappers Rico en Typhoon de variabele klanken van Muppetstuff. Het ontaarde in hiphopperige folkmuziek met dan weer een blues, dan weer opzwepende balkan in de ondertonen.

Gelegen in de hangmatten van Staatsbosbeheer vergeten we de rest van het programma en blijven we letterlijk hangen om ook de Blue Grass Boogiemen te zien pingelen, swingen en entertainen, bijgestaan door Tim Knol en Marike Jager. Na een kleine pauze, aangenaam volgedj'd door ene Taco, begint Paulien Cornelisse aan haar waargebeurde vertellingen. Beroemde en minder beroemde anderen voorzien haar daarbij van input en extra podiumacts. Schaamteloos dissen mensen hun verhalen op, tot en met ontmaagdingen aan toe.

Overal lichtjes

Later op de avond, na swingende optredens van de Vlaamse formatie Balthazar en Of Monsters And Men (‘Don't lis-ten to a wooord I saaaaay, Hey...'), keren we weer terug Naar Buiten. Alleen de voettocht al is een feest, dankzij de kunst langs de bospaadjes die naar dit podium leiden. Vooral in het donker zijn de vele lichtinstallaties een spektakel. Bij aankomst luisteren we naar het eerste optreden van De Tale Kanaäns. Nico Dijkshoorn, die met zijn monotoon stemgeluid over de beats en geluidjes van Piet Bleeker en Jacco de Boer heen praat, doet menig hoofd knikkebollen. Laten we het een geslaagde vorm van meditatie noemen.

In de Bolder, het aan camping Stortemelk grenzende café, draaien we ons weer warm op de plaatjes van dj (Mad) Ed. Precies warm genoeg om naar het strand te willen, waar de afterparty uit slechts één kampvuur bestaat. Logisch, want de Friese jongens van het Broken Brass Ensemble zijn (zoals meerdere keren dit festival) spontaan opgedoken. Daar kun je als concurrerende kampvuurbouwer niet tegenop.

Een beetje Django tot slot
Ook zondag roepen de golven weer, waardoor we jazz-zanger Gregory Porter op ons verlanglijstje kunnen laten staan. Gelukkig omarmen de warme klanken van indie artrock groep Warpaint ons zodra we op het festivalterrein belanden. Hopende op nog éénmaal goed swingen, staan we bij het afsluitende optreden van Django Django helemaal vooraan. Hoewel ze er wat ons betreft nog wel één django extra tegenaan hadden mogen gooien, was het onderhoudend genoeg om even later met een voldaan gevoel de tandem weer in te leveren en de veerpont op te stappen. Dag Vlie, tot volgend jaar!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.