Categorie: TONEEL

Maandag 01 Oktober 2012 at 2:08 pm

Helaas, Engelse humor, ook dertig jaar oud, laat zich niet bewerken.

foto Andy Doornhein foto Andy Doornhein foto Andy Doornhein

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Ik had al wat vrees voor het eindresultaat en helaas is mijn vrees bewaarheid. De Britse TV Comedy uit de jaren 70 en 80 "Are You Being Served?", de serie die zich afspeelde in het warenhuis van Grace Brothers, laat zich niet naar het Nederlandse theater omzetten. Evenals eerder, in ernstiger mate, "Allo Allo" en "Schone Schijn" gaat ook "Wordt U Al Geholpen?" ten onder aan de Hollandse aanpak. Dit soort producties, die op TV een succes waren in een te ver verleden, laten zich moeilijk bewerken naar een Nederlandse theaterversie. Ondanks de knappe prestaties van Filip Bolluyt als Mr. Peacock en Rolf Koster als de übernicht Mr. Humphries mag het niet baten. Deze voorstelling is niets anders dan een regelrechte flop.

Die mislukking is het gevolg van een aantal feiten. Naast de twee sterke rollen die Koster en Bolluyt neerzetten vallen vooral Bas Bovelander als Mr. Lucas, Mylene D'Anjou in de rol van Mrs. Slocombe en Daphne Flint als Mrs. Brahms zwaar door de mand. Bas Bovenlander is geen moment die Mr. Lucas, met die irritant valse trekjes als die uit de serie, Mrs. Brahms, in de oorspronkelijke versie een wulps hitsig type, is nu een trutje uit een middenklasse wijk en Mylene D'Anjou komt in geen wegen in de buurt bij de oversekste Mrs. Slocombe uit de TV hit.

Een paar keer met je kont wiebelen volstaat in dit geval niet. Daarbij komt dat de timing met regelmaat heel zwak is waardoor grappen volledig in het niets verdwijnen. Bovenal is de verstaanbaarheid, ook die van de pieperig hoog sprekende Rolf Koster, zeer matig. Kortom, wat is dit verdomde jammer. Temeer omdat producenten Ruud De Graaf en Hans Cornelissen, deze eerder door een andere producent gecancelde productie overnamen en het lef hadden om het toch te proberen. Ik vrees dat enkele der acteurs zich onvoldoende realiseren dat de producent ze voorlopig uit de WW heeft gehouden. Dan verdient zo'n producentduo geen matige maar misschien juist 200% inzet en betrokkenheid. Die inzet en gretigheid er iets van te maken mis ik bij een aantal van de acteurs volledig.
Nog daargelaten dat het verhaal flinterdun is en het juist daarom moet hebben van de snelle volle lach, maar daar waar dan nog wel gelachen kan worden, denderen de acteurs door, waardoor de volgende grap in het geroezemoes verdwijnt.

Als je de voorstelling in de huidige versie gaat zien, zie je niets meer dan enkele schuifdeuren productie die niet zou misstaan bij een lokale plattelandsvrouwenvereniging, maar voor het professionele theater zwaar onvoldoende is. En juist dat verbaast mij zo, omdat regisseur Paul van Ewijk, een avond eerder met de première van "De Jantjes"bewees een geweldige productie neer te kunnen zetten. Ik vraag me dan af, zou hij te weinig tijd hebben gehad om deze productie zijn volle aandacht te geven, of is het toch zo dat we van dit soort oorspronkelijk Brits TV materiaal moeten afblijven. Ik hou het op het laatste.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.