Categorie: THEATER, MUZIEK

Vrijdag 19 Oktober 2012 at 7:58 pm

Een avond ‘Gratis Rijkdom’ met Mondo Leone

2012-10/6.__mondo_leone_-_gratis_rijkdom_-_leon_giesen_-_3.jpg

2012-10/5.__mondo_leone_-_gratis_rijkdom_-_leon_giesen_-_2.jpg

2012-10/8.__mondo_leone_-_gratis_rijkdom_-_leon_giesen_-_staand_copy1.jpg

Klik op de foto voor vergroting
Tekst: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P, Foto's: Leon Giesen 

Leon Giessen is een bezield mens, iemand die nog zijn dromen probeert na te streven en er niet voor schuwt die met anderen te delen. Dat Leon ook nog eens filmmaker,hij maakte ooit de documentaire ‘Van America naar America' over Rowwen Heze, muzikant (maakte naast zijn cd's als Mondo Leone het prachtige album ‘Holland America Lijn' met Jack Poels )en is verhalenverteller. Dat alles maakt hem tot een bijzonder mens. Toch is de mens Leon Giesen mogelijk bij het theaterpubliek beter bekend als Mondo Leone en in die hoedanigheid ging onlangs in de Blauwe zaal van de Stadsschouwburg Utrecht zijn nieuwste theaterprogramma ‘Gratis Rijkdom' in première. 

Het staat voor mij buiten kijf zijn liedjes zijn prachtig, mooie teksten en heerlijke muziek. In dit programma zijn de liedjes afkomstig van het album ‘Jij' wat hij in de studio opnam met een aantal musici waaronder de wereldberoemde bassist Herbie Flowers, Leon Klaasse op drums, Simon Gitsels op toetsen en Jac Bico op gitaar. De cd is dan ook een heel mooie productie geworden, in het theater doet Leon het alleen met behulp van een Apple laptop en wat elektronische trucage, maar het klinkt er zeker niet minder om. Voor zo ver is het programma op de planken al gelaagd. Maar Leon doet meer als Mondo Leone, hij voegt beeld en verhalen toe waardoor het programma veel meer diepgang krijgt dan louter een liedjesprogramma. Aan de hand van foto's, reisfoto's, maar dan wel heel anders dan u en ik van reisfoto's gewend zijn. Helaas voert hij dit in mijn optiek soms te ver door waardoor het programma iets te veel een verhaaltjesprogramma wordt, niet dat de verhalen niets zeggend zijn, zeker niet, je steekt er nog wat van op ook. Vandaar de titel ‘Gratis Rijkdom' maar in enkele gevallen zijn de verhalen net iets te lang uitgesponnen en verlang je naar een lied, temeer om dat die zo waanzinnig mooi zijn. Ook die liedjes zitten vol diepgang soms op het eerste oog misschien een niemendalletje maar bij goed luisteren blijkt er vaak een flinke dosis maatschappijkritiek en sociale bewogenheid aan de liedjes ten grondslag ligt. "Zo simpel kan het zijn" is hier een mooi voorbeeld van. Hierin beschrijft Leon dat de eenvoud vaak meer biedt dan de meest luxe vorm van de genoegens van het leven. Leon zijn stem, met een ietwat gesleten Limburgs accent, is pakkend en warm en weet van de eerste tot de laatste lettergreep te boeien, juist daarom is het zo jammer dat de regisseur van het programma ‘Gratis Rijkdom' niet heeft gesneden en geknipt in de soms te lange verhalen. Hoewel ik uit ervaring weet dat er artiesten zijn die zich niet laten beperken in hun uitwijdingen. Maar mogelijk dat Leon gedurende de tournee aan zijn publiek zal gaan merken dat enkele verhalen te langdradig zijn en zich dien ten gevolge zal gaan inperken en nog meer op de liedjes zal toeleggen, want die zijn ontegenzeggelijk zijn allersterkste punt. 

Voor speellijst en informatie: www.kikproductions.nl of www.mondoleone.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.