Categorie: THEATER, CABARET

Dinsdag 23 Oktober 2012 at 07:51 am

Een heerlijk cabaretesk verjaardagsfeestje bij 12,5 uur Cabaret in Carré

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

Carré is jarig, om precies te zijn op 3 december 2012 viert Carré het 125 jarig bestaan. Maar voorafgaand aan dat officiële moment wordt er op vele manieren stil gestaan bij dit jubileum. Onder aanvoering van Bert Visser, die in zijn geboortestad Groningen al eerder cabaretmarathons organiseerde, die duurden dan wel 24 uur, werd op zondag 14 oktober de cabaretmarathon 12,5 uur cabaret in Carré georganiseerd. Een pittige zit, maar ik heb het van 09.00 uur tot het slotapplaus om 21.15 uur uitgezeten. En eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat het mede dankzij de keur aan cabaretiers is, dat ik het met veel plezier heb gedaan.

Natuurlijk er waren dipjes, zoals Daniel Arends, die een onuitstaanbaar arrogant en zelfingenomen zwaar overschatte cabaretdreumes blijft. Na zijn Cameretten winst in het Rotterdamse Luxor, waar hij zich zo denigrerend over zijn collega's uitliet moet hij wel heel goed uit de hoek komen om mij te overtuigen. En helaas hij overtuigt mij nog steeds niet als kwalitatief succesvol cabaretier. Nee, anders is het met mensen als Richard Groenendijk, ooit 2e op Cameretten maar wel winnaar van de Poelifinario en misschien wel de grootste cabaretiers van dit moment. Maar ook Roue Verveer die even na 09.00 uur het spits mocht afbijten vlak voor de altijd kwalitatief ijzersterke heren Acda, De Munnik en Middelhoff,en de onnavolgbare Paul Haenen als Dominee Gremdaat. Maar er waren er natuurlijk veel en veel meer. Jetty Mathurin, die een deel uit haar nieuwe programma "Consultaante" speelde en daarmee duidelijk maakte dat ook deze solovoorstelling van Taante die binnenkort in première zal gaan meer dan de moeite waard zal zijn. Even was het publiek een beetje in verwarring, toen Wende Snijders, met nieuwe coupe, kleding en een strak afgetraind lichaam haar nieuwe muzikale materiaal kwam zingen. Misschien had ze er toch niet bij moeten zijn, de uitnodiging schijnt haar zelf ook verbaasd te hebben.

We hebben wel met heel Carré kunnen genieten van Wende anno 2012, maar ze viel wat uit de toon. Toen waren overigens de heren van Deudekom, Heerschop en Waas oftewel NUHR al weer lang en breed aan de koffie in de artiestenfoyer. Wel viel het mij op dat weinigen lang bleven hangen om hun vakgenoten aan het werk te zien. In de zaal zong Katinka Polderman haar "Pi Pa Pijpen lied" gevolgd door het even spitsvondige en nietsverhullende schaamteloze "Hij wil niet Beffen" ze laat terloops ook nog even horen wat een geweldige stem ze heeft. Jan Jaap van der Wal, die als een echte stand-upper direct de confrontatie met zijn publiek aangaat treft een verbaal tegenstander van niveau en Jan Jaap kiest eieren voor zijn geld. Maar speelt een heerlijk stuk cabaret. Sanne Wallis de Vries viel dit keer een beetje tegen, ze kwam niet echt goed uit de verf en mede door de kanjers voor en na haar verzoop ze een beetje. Hans Sibbel (Lebbis) was als vanouds en schopte weer tegen alles waar hij het niet mee eens was. Maar, hij bood ook ideeën en handvatten om deze zware tijd door te komen.
Sara Kroos, tegenwoordig de helft van wie ze vroeger was, zo knap is ze afgevallen, viel vooral op door haar vuuract met haar vlammenwerpertje, haar relaas over haar vriendin en de vermeende inbreker is een heerlijk moment in haar enerverende aandeel van deze dag. Nog voor de heren van Droog Brood mij enorm tegenvielen kwam Pieter Jouke op het podium, deze Delftenaar zwalkte een beetje en miste een paar kansen voor open doel door te verzuimen de bananendozen die hij bij zich had als cocke-smokkelplaats te gebruiken. Paulien Cornelisse was precies wat ik van haar verwachte en daar gaan we in de toekomst nog veel van horen. Kort voor haar was Guido Weijers druk doende geweest met het try-outen van zijn oudejaarsprogramma wat erg sterk beloofd te worden net als de Eindejaarsshow van Hagenees Sjaak Bral, ook hij kwam zijn grappen en grollen, vaak oneliners testen op het inmiddels redelijk vermoeid geraakte publiek. Bral was wel weer even iets heel anders dan Andre Manuel die vlak voor hem optrad en vooral het publiek liet genieten van zijn geweldige chansons. Na een prachtig zingende Claudia de Breij, die dus in haar nieuwe programma waarschijnlijk zal zingen uit het werk van Toon en Van Veen en mij reikhalzend doet uitkijken naar haar nieuwe theatershow, vooral door de wijze waarop zij "Appels op de Tafelsprei"zong, dat was meer dan prachtig, kwamen de drie slotacts.

Het slotakkoord dat werd ingezet door Richard Groenendijk die in plat Rotterdams Amsterdam aan zijn voeten kreeg en duidelijk liet zien waarom hij dit jaar de hoogste cabaretonderscheiding in ontvangst mocht nemen. Na zijn glorieuze verschijnen was het de beurt aan Veldhuis en Kemper die steeds beter lijken te worden. De scherpte tussen beide heren is zeer knap en het gezongen materiaal is werkelijk prachtig.
Als sluiting van deze waanzinnig geslaagde cabaretmarathon in Carré kon men niet om hem heen, de man die diep, diep respect verdiend en door een staande ovatie bij zijn aanvang dat uitbundig kreeg van het laaiend enthousiaste publiek, is natuurlijk Jochem Myjer. Hij is weer helemaal terug, na zijn 13 uur durende operatie die hem, zoals hij zelf zegt, Tumor humor heeft opgeleverd, is Jochem weer net zo AD HD als in zijn glorierijke eerste periode. Periode twee breekt nu aan, en hoewel hij na afloop er vermoeid uitzag, maar dat is niet onbegrijpelijk als je zo over de top gaat, was hij ook backstage het stralend middelpunt tussen de nog aanwezige collega's die zijn optreden met waardering hadden gadegeslagen. Ja, die Jochem die zal alleen nog maar groter worden dan zoals wij hem al kennen, wat een waanzinnige drive heeft die man. Een juiste keuze om het publiek mee huiswaarts te sturen. Over 125 jaar doen we het nog eens dunnetjes over. Carré proficiat.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.