Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 01 November 2012 at 10:45 am

Maria Goos' "Cloaca" verfrissend afgestoft

Cloaca foto Ben van Duin Cloaca foto Ben van Duin Cloaca foto Ben van Duin 

Door: Nadine Nachtegaal - Het Collectief N&P. met foto's van Ben van Duin (klik voor vergroting)


In 2002 schreef Maria Goos het stuk Cloaca. Destijds met o.a. Pierre Bokma, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat, niet de minsten. De voorstelling werd een groot succes, het verhaal zelfs verfilmd. Op vrijdag 26 oktober j.l. ging in de Stadsschouwburg van Haarlem de nieuwe versie van Cloaca in première.
Hummelinck Stuurman brengt deze nieuwe versie van Cloaca op de planken en zet hiervoor, onder regie van Gerardjan Rijnders, de vier acteurs Guy Clemens, Sieger Sloot, Tygo Gernandt en Thijs Römer in.

Alle vier zeer getalenteerd, maar ook allen relatief jong (allen dertigers) voor de rollen die zij neerzetten. Clemens zet de rol neer van een al ruim 20 jaar werkende ambtenaar en Sieger Sloot heeft in het stuk een achttienjarige dochter. Ik ben echter van mening, dat door de kwaliteit van het stuk, de herkenbaarheid van het verhaal en de goede regie van Rijnders, dit geen storende factoren zijn. Alle vier acteurs zetten zeer geloofwaardige karakters neer en lijken bovenal goed op elkaar ingespeeld.

Het stuk vertelt het verhaal van vier studievrienden die door omstandigheden nader tot elkaar komen. Gemeenteambtenaar Pieter (Clemens) is in het bezit van een aantal, naar nu blijkt, kostbare schilderijen uit de gemeentekelder die worden teruggevorderd. Advocaat Tom (Gernandt), geroyeerd, net uit een inrichting vanwege een manische depressiviteit en cocaïne verslaafd, schiet hem te hulp. Intussen logeert politicus Joep (Sloot) als gevolg van een huwelijkscrisis, bij Pieter. Ook regisseur Maarten (Römer) is van de partij, zijn nieuwe stuk, waarin de net achttienjarige dochter van Joep een rol speelt, gaat bijna in première en ook hij heeft zijn eigen problemen.
Het verhaal is, zoals gezegd tien jaar oud, maar ondanks dat gegeven, helemaal van nu. Het stuk is in alles herkenbaar. De vier acteurs vormen een (h)echte vriendengroep op het toneel en de chemie is duidelijk merkbaar. Ze trekken zich op aan elkaar, dagen elkaar uit en worden hierdoor individueel sterker en beter. Allen zijn zeer op hun plek in de rol die ze neerzetten, maar Guy Clemens zet toch wel de sterkste personage neer. De humor is scherp, de emotie voelbaar. De voorstelling amuseert en ontroert, daar waar hij moet amuseren en moet ontroeren. Het feit dat er gewerkt wordt met louter een zeer oncomfortabel ogende ijzeren bank en wat koffers en losse kledingstukken, maakt dat de aandacht nog meer gericht is op de vier acteurs. Zij dragen hun rollen met verve en het publiek is vanaf moment één, tot het wat snel komende plot, geboeid.

Cloaca anno 2012 is een zeer vermakelijk stuk, vlot, licht ontroerend en bovenal bijzonder humoristisch. De tour loopt t/m zondag 10 februari 2013 en is te zien in diverse theaters door ons land. Voor de volledige speellijst verwijs ik naar www.hummelinckstuurman.nl .
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.