Categorie: MUZIEK

Vrijdag 09 November 2012 at 2:19 pm

Larry Carlton laat uitverkocht Lantaren/Venster genieten


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

De Amerikaanse gitarist Larry Carlton was voor enkele concerten in Nederland en vanzelfsprekend speelt hij dan ook in de Rotterdamse Lantaren/Venster op de kop van Zuid. Met een waanzinnig sterk collectief musici achter zich wist de 65 jarige oude meester muzikaal duidelijk te maken dat hij nog steeds bij de wereld top der gitaristen behoort. Niet voor niets is hij viervoudig Grammy Award winnaar. Hij is niet alleen bekend als een der allerbeste fusion gitaristen maar tevens is hij een veelgevraagd gastmuzikant en speelde hij met Jazzgiganten en popsterren. Zo is hij te horen in de titelsong van de Amerikaanse successerie ‘Hill Street Blues, maar ook speelde Carlton op albums en bij concerten van giganten als Steely Dan, Joni Mitchell, Billy Joel, Michael Jackson, Quincy Jones, The Four Tops, Christopher Cross en Barbra Streisand. Zijn gitaarsolo in Steely Dan's "Kid Charlemagne" van hun 1976 album ‘The Royal Scam' werd ooit uitgeroepen tot derde na beste gitaarsolo ooit in het toonaangevende Rolling Stone magazine. Van 1971 tot 1976 speelde hij in The Crusaders en enkele jaren geleden in FourPlay, nu in 2012 speelt hij als tevoren in zijn gloriejaren met veel plezier en liefde, nieuw en oud materiaal met een drietal topmusici waarmee hij die avond voor de tweede maal mee samenspeelt hoewel daar niets van te merken is. Carlton vertelde dat hij deze musici de mp3's had gestuurd en dat zij aan de hand daarvan zich het materiaal eigen hadden gemaakt.

Voor die enkele concerten in ons land had Carlton de muzikale hulp ingeroepen van de Duitse jazz musici; Jesse Milliner (toetsen), Claus Fischer (bas) en Hardy Fischötter (drums) en hoe gek het ook klinkt het kwam over of zij al jaren samen spelen zo goed was de onderlinge muzikale chemie. Het klonk als een klok en stond als een huis. Het materiaal dat Carlton speelde kwam voor een deel van albums uit het verleden maar ook had hij voor deze tournee enkele nieuwe stukken gecomponeerd waaronder de solostukken waar hij het concert mee begon. Verder speelde hij ondermeer ‘Minute by Minute' en het geweldige ‘Walk with me' en natuurlijk ‘Smiles and Smiles to Go' en steeds weer viel op hoe mooi de samenwerking in deze gelegenheidsformatie in elkaar schoof, dat zegt natuurlijk ook iets over de gelegenheidsmusici. Het concert leverde het nodige vuurwerk op want Carlton bewees eens en te meer een zeer veelzijdig gitarist te zijn, niet alleen Fusion maar ook Smooth Jazz en Rock werden niet gemeden. De langdurige staande ovatie voor Carlton en zijn musici na ruim anderhalf uur was dan ook meer dan terecht en de twee toegiften waren dan ook voor nagenoeg alle bezoekers helaas te weinig want ook na ruim anderhalf uur Carlton wil je steeds meer.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.