Categorie: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Dinsdag 11 December 2012 at 11:05 am

Ellen Pieters is Shirley Valentine

Door Nadine Nachtegaal - Het Collectief N&P 
Foto's volgen nog 

Op een van de eerste winterse dagen in ons land, vrijdag 7 december, ging in de altijd sfeervolle Leidse Schouwburg de theater komedie "Shirley Valentine" in première. Deze theaterhit is op veel plaatsen ter wereld gespeeld en zelfs verfilmd. Aan de vorig jaar, door haar rol als Mary Servaes in "De Zangeres Zonder Naam" geprezen alleskunner Ellen Pieters, de eer om voor de eerste keer in haar carrière alleen op het toneel te staan in de rol van Shirley Valentine.

Het verhaal van Shirley Valentine gaat over een vrouw van in de veertig die terecht is gekomen in de sleur van haar huwelijk en het leven. Haar twee kinderen zijn uit huis en haar man werkt, lange dagen en verwacht bij thuiskomst een fatsoenlijke portie eten op tafel. Shirley is een eenvoudige vrouw, met een gezonde dosis zelfspot en humor. Bovenal is ze erg eenzaam en voelt zich niet meer dan de voetveeg, de slaaf, van haar man en ze wordt bij tijd en wijlen flink vernederd door haar dochter. Maar net als ieder mens heeft Shirley dromen, heeft zij haar behoeftes. Shirley heeft een vriendin, Janny, een echte feministe. Wanneer Janny haar meevraagt naar Griekenland twijfelt Shirley hier erg over. Maar doortastende Janny heeft al een vliegticket en de volledige vakantie voor Shirley geregeld en Shirley op haar beurt neemt het ticket aan, toch wel heel nieuwsgierig naar wat het land haar te bieden heeft. In Griekenland beleeft Shirley Valentine haar tweede jeugd en lijkt als herboren. Ze vindt zichzelf terug en leert te gaan houden van de Shirley die ze opnieuw leert kennen in de Griekse zon.

Ellen Pieters lijkt ietwat traag op gang te komen, al komt dit m.i. voor een deel ook omdat de tekst aan het begin van het stuk wat serieuzer is en pas later de nodige humor bevat. Wanneer Ellen echter goed op dreef is en de helaas matig gevulde zaal (het zal het slechte weer geweest zijn) op haar hand heeft, schittert zij als Shirley Valentine. Dat Ellen beschikt over een goede komische timing weet men natuurlijk al door haar geestige persiflages van o.a. Maxima en Rita Verdonk. In deze toneel monoloog komt ook deze kwaliteit van haar goed tot zijn recht. Ellen Pieters weet precies de juiste emoties over te brengen en raakt het publiek, telkens weer. Er is niets moeilijker dan een zaal bijna anderhalf uur lang geboeid te houden wanneer je alleen op het toneel staat en niet continu grappen verteld. Samen met regisseur Bruun Kuijt is Ellen Pieters erin geslaagd dit voor elkaar te krijgen. Je blijft geboeid, van de eerst tot de laatste minuut wordt het publiek meegevoerd door Shirley Valentine. Volgens Ellen zal zij een Shirley Valentine neerzetten die "sprankelend, spannend en ontroerend haar weg naar boven terugvindt". Hierover valt maar een ding te zeggen: missie geslaagd.

Shirley Valentine is t/m dinsdag 26 maart 2013 door de verschillende theaters in Nederland te zien. Kijk voor de volledige speellijst op http://www.kikproductions.nl/pagina/speellijst/shirley_valentine
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.