Categorie: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Donderdag 13 December 2012 at 9:47 pm

Bel Cante presenteert Anda Jaleo

Belcanto foto Fred Rohde Belcanto foto Fred Rohde Belcanto foto Fred Rohde

In de muziektheatervoorstelling Anda Jaleo brengt Bel Cante in een nieuwe samenstelling op een gevarieerde manier verschillende werelden samen. In het programma Canción werden onder andere oude Spaanse liederen gebracht die waren verzameld door de beroemde Spaanse dichter Federico García Lorca. Deze liederen zijn uitgebracht op Bel Cante's album Canción (2010).

Met Anda Jaleo borduurt Bel Cante hier verder op voort en worden oude opnames van die liederen als uitgangspunt genomen, vertolkt door zangeres La Argentinita met Lorca op de piano. Maar er wordt ook een verbinding gemaakt met het werk van de Spaanse schilder Goya. Naast zangeres Paola Tuin en dichter/percussionist Rik van Boeckel maakt de alomgeprezen pianiste Arielle Vernède als gast deel uit van de groep. Ze wordt gezien als de beste pianiste van Nederland en trad diverse malen in het Concertgebouw op. Haar album Goyescas is een ode aan Goya.

Theatraal komen hier 2 Spaanse grootheden samen, met de pianotoetsen schildert Bel Cante de gedichten van Lorca en de poetische interpretaties van Van Boeckel. Zijn dichtkunst is een zoektocht naar Lorca en Goya. Beiden hebben op eigen wijze de Spaanse kunst en cultuur verrijkt. Net als de Spaanse componist Granados voor wie Goya's beroemde schilderij La Maja Desnuda uitgangspunt was voor een aantal composities die door Paola Tuin en Arielle Vernède worden uitgevoerd.
Het leven van zowel Granados als Lorca eindigde dramatisch. Granados' schip werd na een première in Amerika in 1916 op de terugweg getorpedeerd, een parallel met Lorca die vermoord werd aan het begin van de Spaanse burgeroorlog na zijn reizen naar New York en Cuba.

Muzikaal komen de klassieke achtergrond van Vernède, de Spaanse en Sefardische zang van Paola Tuin en de wereldmuziek- en percussie van Rik van Boeckel in Anda Jaleo samen. Paola Tuin en Rik van Boeckel kennen elkaar al jaren. Samen begonnen ze aan een zoektocht naar leven en dood van Lorca. Dit werd de aanzet tot een programma waarin Lorca's relatie met zijn moeder, zijn religieuze fascinaties, zijn jeugd in Fuente Vaqueros, zijn liefde voor Granada en zijn verblijf in New York en reis naar Cuba op een muzikale, theatrale en poëtische wijze voor het voetlicht worden gebracht.

Door de wonderlijke ontmoeting met Arielle Vernède in de CD-zaak Van Luiken in de Breestraat kwamen Lorca en Goya bij elkaar! Maar deze ontmoeting betekende voor Bel Cante ook een ommekeer door de hieruit voortvloeiende samenwerking met de beroemde pianiste die Paola en Rik op een ander spoor zette en met hen ging improviseren, met Paola Tuin's zangkunst en Van Boeckel's op Lorca en Goya geïnspireerde poëzie.
Paola Tuin zet voor Anda Jaleo haar dramaturgische kwaliteiten in en zet Van Boeckel aan tot het schrijven van nieuwe poëzie, tot het spelen van diverse rollen en tot het creëren van nieuwe combinaties van muziek en poëzie. Samen zetten zij Arielle Vernède aan om te zoeken en te improviseren. En ze geven haar ruimte voor solo piano composities. Zij gebruiken hun theatrale schilderdoos voor zowel muziek als teksten en hopen daarmee ook een jonger publiek aan te spreken.

Contact:
Paola Tuin
(071)5310865
paolatuin@gmail.com

Zondag 9 december
Tuinzaal de Burcht
Burgsteeg 14, Leiden
Aanvang: 15.00
Toegang: 10 euro
Reserveren: rikvanboeckel@gmail.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.