Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 14 December 2012 at 10:50 pm

Buiten is het 4 graden, binnen zingt en danst.... Izaline Calister

Izaline Calister foto Rosaria Macri Izaline Calister foto Rosaria Macri Izaline Calister foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens, met foto's van Rosaria Macri (klik voor vergroting)

Het was een gure December zondagmiddag. Echt de perfecte dag om je in Lantaren/Venster te laten opwarmen door de Caribische klanken van Calister en haar band. Gedurende het hele optreden straalt de warmte af van deze op Curaçao geboren, maar in Groningen wonende rasmuzikante.

Het optreden stond in het teken van de presentatie van haar nieuwe CD ‘Kandela'. Calister liet zich tijdens het optreden begeleiden door: Mark Bischoff (piano, accordeon), Yumarya Grijt (zang, percussie), Ed Verhoeff (gitaar), Yerman Aponte (bas); en Enrique Firpi (drums).

Izaline Calister foto Rosaria Macri Izaline Calister foto Rosaria Macri Izaline Calister foto Rosaria Macri

Izaline introduceert elk nummer met een liefdevolle toelichting. En dat is maar goed ook, want slechts weinigen van het in grote getale aanwezige publiek zullen het Papiamento machtig zijn geweest. De nummers gaan over haar liefde voor Curaçao of over mensen die na vele jaren nog steeds van elkaar houden, maar ook over jongens die haar op zeventienjarige leeftijd niet zagen staan. Het zijn stuk voor stuk tropische pareltjes, mooi door schijnbare eenvoud en intimiteit. Calister heeft een glasheldere stem en bedient zich gelukkig niet van onnodige stemacrobatiek. Haar stem versmelt zich regelmatig met die van de gul lachende Grijt. ‘Daar hebben we vijf jaar over gedaan voordat het was zoals Calister het wilde' vertrouwde deze zangeres me na afloop toe.

Izaline Calister foto Rosaria Macri Izaline Calister foto Rosaria Macri Izaline Calister foto Rosaria Macri

De band mag er zijn. Prachtige dynamiek, mooie open uitgelezen arrangementen (Bischoff en Calister), waarbij je elk instrument moeiteloos in alle details kunt volgen. De groovende bas van Aponte en de strak en subtiel drummende Firbi vormen de solide ritme sectie waarop Calister gewoon moet dansen. Het gitaarwerk van Ed Verhoeff is mooi, afgemeten en sprankelend. Wel contrasteren de Caribische klanken met zijn serieuze Rotterdamse blik. Maar volgens Calister heeft hij zich 6 weken lang op een kamer moeten opsluiten om zich tijdig het complexe repertoire eigen te maken. Ja, dan kun je je maar beter niet laten afleiden door de soepel dansende Calister en vergeet je wel eens door te ademen tijdens een strakke solo.
Izaline Calister en haar band slaagden erin een perfect en hartverwarmend optreden neer te zetten. Heeft u het koud? Check haar website, koop haar CD en laat u verwarmen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.