Categorie: THEATER, MUSICAL, TONEEL

Zondag 23 December 2012 at 11:55 pm

De groene wereld van Wicked

2012-12/454x304_19-april_wicked_1.jpg


Tekst: Judith Aerts

Het is de musical hit van de afgelopen 10 jaar, maar helaas, Wicked stopt alweer op 11 januari. Voordat het te laat was, wilde ik dit spektakel toch echt een keer zien en bevond ik mij op een zondagmiddag in het Afas Circustheater in Scheveningen. Al jaren geleden hoorde ik de Broadway versie van de liedjes van Wicked en ik was verkocht! Het nummer Popular bracht mij altijd aan het lachen en Defying Gravity bezorgde mij keer op keer kippenvel. Nu is Idina Menzel, de originele Elphaba, een wereldartiest en was ik ontzettend benieuwd of Willemijn Verkaik hieraan zou kunnen tippen.

De musical Wicked speelt zich af in het land van OZ, en vertelt het trieste verhaal van de groene heks Elphaba en haar bijzondere vriendschap met de goede heks Glinda. Door haar vreemde verschijning is Elphaba op Shiz (een soort middelbare school) een buitenbeentje, maar in Glinda, die in alles haar tegenpool is, vindt ze een ware vriendin. Als je The Wizard of Oz hebt gekeken weet je dat de 'Wicked Witch' geen lieverdje is, maar het verhaal van Elphaba is bijzonder en gecompliceerd en laat je de dingen in een heel ander licht zien (voornamelijk groen). Of zoals de slogan van de musical al zegt: Niets is wat het lijkt!

Op weg naar Scheveningen hoopte ik al dat we Celine Purcell in de rol van Glinda zouden zien. Ik had haar tot nu toe alleen nog maar in 'Kinderen geen bezwaar' gezien en was heel benieuwd hoe ze het zou doen in een musical. Mijn hoop was niet tevergeefs, Celine stond deze zondagmiddag op het programma. Celine Purcell deelt momenteel de rol met Keet!, maar Glinda werd eerder vertolkt door Chantal Janzen. Ik heb genoten van Celine's vertolking en wat kan ze toch prachtig zingen, maar als je de rol op zich bekijkt dan weet je eigenlijk al direct dat deze Chantal op het lijf geschreven is. Glinda is een heerlijk naïef blondje en de rol vergt perfecte timing en humor. Toch kan ik haast amper een kritiekpuntje vinden bij Celine en verdient ze niks anders dan lof.

Als Fiyero stond voor deze middag Jim Bakkum op het programma, wat was ik een grote fan van hem tijdens zijn Idols periode, maar om eerlijk te zijn ging dat niet om zijn stem. Jim Bakkum trad deze middag voor het eerst sinds enkele weken weer op, want hij had net een zoontje gekregen. Het was te merken dat Jim er nog niet helemaal in zat, niet elke noot was raak en soms was het ronduit vals of was hij zijn stem kwijt. Dat was erg jammer, maar door zijn recente vaderschap vergeef je hem dat al snel. Gelukkig waren ook andere stukken van Jim heel erg goed en kon je goed merken dat hij enorm is gegroeid sinds zijn Idols periode.

Het kersje op de taart was natuurlijk Willemijn Verkaik. Aan het begin vroeg ik mij af of zij Idina Menzel kon evenaren, maar eigenlijk was ze gewoon veel beter, wat een prachtige stem. Bij het eerste nummer wat ze zingt (De tovenaar en ik) vroeg ik mij even af waar al die lovende reacties vandaan kwamen, ik vond het nog wat voorzichtig, maar toen kwam al snel 'Ik ben het niet' en zat ik direct op het puntje van mijn stoel. Willemijn kan echt als geen ander veel emotie in haar stem leggen en je meenemen in haar verhaal. Het hoogtepunt van de musical bevond zich helaas net voor de pauze, maar is op zichzelf al de reden om deze musical te bezoeken. Met het nummer 'ik lach om zwaartekracht' trekt Willemijn al haar registers open en laat ze zien waarom zij als tweede Nederlandse musicalster een plekje verdiend op Broadway, waar zij na 11 januari ook nog 4 maanden de rol van Elphaba mag vertolken. 

11 januari stopt deze fenomenale musical helaas weer, mocht je nog niet geweest zijn, grijp dan echt je kans want deze musical moet je gewoon gezien hebben!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.