Categorie: THEATER, CABARET, TONEEL

Dinsdag 01 Januari 2013 at 10:04 pm

Aanwezige Hulphond blaft uit herkenning

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P (Foto's volgen nog)

Martine Sandifort is nu dus echt weer helemaal terug. Na haar destijds flitsende start samen met Alex Klaasen in hun programma "Sandifort en Klaasen  - Volgend jaar lach je d'r om" en na tijdelijke rustperiode vanwege een burn out is ze nu samen met Remko Vrijdag (Vliegende Panters) weer terug in de theaters. Daar waar zij absoluut thuishoort, zoals bleek tijdens de première van het nieuwe theaterprogramma "Hulphond". Het werd een zeer geslaagde openingsavond voor deze twee op en top ras komedianten.

Cabaret is misschien niet eens het meest geschikt als omschrijving voor deze achtbaan van humor en ontroering. In een waanzinnig hoog tempo en vol onverwachte wendingen brengen Sandifort en Vrijdag dit programma waarin ze beiden aantonen zelfs nog lang niet op de top van hun kunnen te zitten. Steeds weer blijft bijvoorbeeld Remko Vrijdag mij verbazen van hetgeen hij allemaal kan, niet alleen zijn mimiek maar bovenal zijn stem en interpretatie maken hem tot een meesterlijk entertainer.

Martine Sandifort die naast Alex Klaassen destijds in het programma "Volgend jaar lach je d'r om" mij vooral opviel door haar geslaagde verknipte typetjes, zoals de spastische psychiater, heeft nu na een te lange theater stilte, niet alleen het spelen van die verknipte typetjes en de bijbehorende stemmetjes verbeterd, haar zangvocale kwaliteiten zijn eveneens geweldig ontwikkeld. Dit blijkt heel duidelijk in hun uitvoering van "Het Lachen" wat ik altijd enorm bewonderde in de uitvoering van Willem Nijholt is in de Sandifort /Vrijdag versie misschien nog wel aangrijpender dan van de oude Nestor destijds. Maar bovenal is het de enorme vaart in het programma die mij meesleurt tijdens de première avond in het Delfts Theater De Veste. Natuurlijk komen grappen nog beter binnen als deze in een hoog en goed getimed tempo gebracht worden maar het tempo van deze première is boven alle verwachting. Je krijgt amper de tijd om bij te komen, van de ene in de andere situatie schiet je voort door de voorstelling, alsof je in een opgevoerde achtbaan hebt plaatsgenomen.

Dan even een kleine rust als aanloop en dan volgt er weer een vrije val van grappen en grollen. Vooral de scene van de dove zangeres wordt met name door Martine Sandifort op heerlijke wijze neergezet en als beiden in een blaffend duet uitbarsten is het een in de zaal aanwezige Hulphond van een mindervalide toeschouwer die vrolijk de derde stem inzet en inhaakt op het geblaf vanaf het podium. Een extra komisch effect leverde het zeker op. Eigenlijk moet ik het hier gewoon bij laten. Alles wat ik meer vertel over dit programma zou de verrassingswaarde aantasten en dat is zeker niet de bedoeling. Ga zelf kijken en genbieten in de achtbaan van humor en verrassing in het programma "Hulphond"van Remko Vrijdag en Martine Sandifort.

Voor informatie en speellijst kijk op www.hummelinckstuurman.nl hier is tevens een fragment van de voorstelling te zien zodat je al vast in de stemming kunt komen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.