Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 01 Januari 2013 at 10:08 pm

De Woef Side Story ontroert en verrast

2013-01/l_1422.jpg

2013-01/l_1423.jpg

2013-01/l_1424.jpg

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Foto's Leo van Velzen 

Ieder jaar kort voor Kerst is het weer feest in de Rotterdamse Schouwburg, daar waar tot maart aanstaande directeur Jan Zoet de scepter zwaait, is het het 't RO Theater dat de jaarlijkse familievoorstelling weer in première doet gaan. Na eerdere successen met o.a. "Lang en Gelukkig" (die volgend jaar opnieuw in het theater te zien zal zijn in de oorspronkelijke bezetting),"Snorro", "Moord in de Kerststal" en de helaas iets minder geslaagde "Woest Water" brengt het RO dit jaar "Woef Side Story". Een beestachtig geslaagde interpretatie van de alom bekende "West Side Story" van Leonard Bernstein met het libretto van Stephan Sondheim en Arthur Laurents. Maar nu komen de liedteksten,bij de muziek van Fons Merkies, van Alex Klaasen en tekenen Arjen Ederveen en Don Duyns voor de verhaaltekst. De regie is weer in handen van Pieter Kramer.

Dit Romeo en Julia verhaal speelt zich af rondom een hondenuitlaatzone en in de enge wereld van hondentrimsalons, hondenshows en hondenfokkers. De karakters in deze voorstelling zijn niet alleen mensen van vlees en bloed, maar ook mensgrote honden waarbij natuurlijk alle formaten en karakters uit de kast zijn gehaald. Kortom een liefdesverhaal van twee honden en alles daar om heen, inclusief verknipte hondenbezitters, dierenartsen, gesjochte jongens van de vrije markt en een hitsige burgemeester, die het allemaal niet zo nauw neemt. Het verhaal had zich dus net zo goed in Schiedam kunnen afspelen. Maar in ieder geval is het een big city waar het verhaal zich afspeelt. 

De stoere straathond Toto (Sinan Eroglu), die sinds kort zich laat opleiden tot politiehond en de bloedmooie Afghaanse Jachthond Marina (Elise Schaap) worden smoorverliefd op elkaar. Maar hun liefde blijkt verboden in de wereld waarin klassenverschil ook in de hondenwereld herkenbaar is. Toto maakte voor kort deel uit van de streetgang van Rover (Gijs Naber) "De Vrije Blije Bende" die rondhing op het trapveldje voor de garage die bewoond wordt door de ietwat gesjochte vrije jongen Bob (Alex Klaasen), die een doorn in het oog is van de eigenaresse van de tegenover zijn garage gelegen Hondentrimsalon; Godelinde Schoonbroek (Sylvia Poorta).

Maar niet alleen honden hebben een liefdesleven, zo ook de mensen in dit verhaal, want niet alleen Toto en Marina zijn verliefd, ook Godelinde wordt verliefd en wel op Dokter Patrick Prick (Arjan Ederveen) die het op zijn beurt ook stilletjes aanlegt met burgemeester Angelique (Ans) Slap- Decrue (Lukas Smolders), wat tot de meest verrassende hilarische scènes in zijn praktijk leidt. En om het allemaal nog veel komischer te maken wordt het verhaal aaneengepraat door een conferencier. Ko de Vlo (Arjan Ederveen) die samen met Jo en To (Naber en Klaasen) het trio KoJoTo oftewel Go with the Flo vormen. In de grote changementen zorgt dit trio voor de entertainment door moppen en liedjes vaak met een grote knipoog naar de volwassenen in de zaal. Want dat is de grootste kracht van de RO Familievoorstellingen, die zijn qua verhaal, tekst en liedjes niet alleen voor de kids maar met veel dubbelzinnigheden en dubbele bodems, vooral ook voor de ouders een avond vol humor en pret. Naast het razend knappe spel met de enorm grote poppen en de vaak prachtige liedjes is er voor de rasgeaarde Rotterdammers maar één máár aan de voorstelling, waarom moet Toto een plat Amsterdams accent hebben en ook nog eens de held van de voorstelling zijn. Maar zoals bekend is een Rotterdammer daar heel tolerant in en wordt Toto door groot en klein op handen gedragen.

Het Ro maakt met Woef Side Story een meer dan geweldige voorstelling die misschien zelfs "Lang en Gelukkig",  die zoals gezegd volgend jaar opnieuw in de volledig oorspronkelijke cast de familievoorstelling zal zijn, overtreft. Maar oordeel zelf want "Woef Side Story" is nog tot en met Maart 2013 in de theaters te zien.
Voor informatie en de speellijst kijkt u op www.rotheater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.