Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 15 Januari 2013 at 7:47 pm

Dial M for Murder sleept je tot op het puntje van je stoel

2013-01/jvb_121220_217.jpg

2013-01/jvb_121220_152.jpg

2013-01/jvb_121220_492.jpg


Door: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Foto's: Joris van Bennekom

De aloude Alfred Hitchcock thriller uit 1954 werd al eerder op het toneel gebracht maar de 2013 versie van het Thriller Theater overtuigt alsof het stuk recent werd geschreven. Dat is mede te danken aan de goed bekkende vlotte vertaling van Lex Passchier en de knappe regie van Bruun Kuijt. Vanzelfsprekend hebben ook de acteurs een geweldig aandeel in dit succes. Brigitte Heitzer die haar eerste echte toneelrol speelt weet knap te overtuigen in de rol van Sheila die in de film destijds werd vertolkt door Grace Kelly. Kelly was overtuigend, maar dat is Heitzer eveneens. 

Het verhaal gaat over een echtpaar waarvan de man Tony (Peter Tuinman) in de gaten heeft gekregen dat zijn echtgenote Sheila (Brigitte Heitzer) hem bedriegt met een stukken jongere minnaar. Hij is daar al geruime tijd van op de hoogte en heeft maanden gewerkt aan een plan dat zal moeten leiden tot de dood van zijn overspelige vrouw.

Een voormalig studiegenoot van Tony, inmiddels zwaar aan lager wal geraakt, en flink op het criminele pad wordt gechanteerd door Tony om het vernuftige plan uit te voeren en Sheila om het leven te brengen. Maar hoe goed het plan ook in elkaar mag zitten het mislukt faliekant en er ontstaat plots een ander alternatief voor Tony om voorgoed van zijn overspelige Sheila verlost te worden. Door een complex aan factoren en meervoudig interpretabele bewijzen lijkt het er steeds meer op dat Sheila bewust een moord heeft gepleegd op de man die haar zou chanteren. Maar niets is wat het lijkt. En dan ontstaat het slimme kat en muisspel tussen de vlijmscherpe inspecteur (Genio De Groot) en Tony.

2013-01/jvb_121220_091.jpg

2013-01/jvb_121220_322.jpg


Steeds meer lijken de intriges zich op te stapelen en als dan ook de minnaar, een detectiveschrijver, met een ingenieus plan komt om Tony de schuld op zich te laten nemen om te bereiken dat Sheila de doodstraf zal ontlopen, lijkt alles helemaal over-gecompliceerd te worden.

De uiterst beheerste acteertechniek van zowel Tuinman en De Groot, die beiden met een waanzinnig scherpe timing dit stuk spelen en het frisse acteren van Brigitte Heitzer maakt deze versie van Dial M for Murder tot een heerlijke theaterthriller, die voor liefhebbers van het betere suspense werk een absolute must moet zijn. De overige rollen van minnaar en die van de gesjochte criminele autohandelaar worden gespeeld door Roelant Radier en Eric Bouwman, die overigens beiden hun rol tot in de puntjes verzorgd neerzetten. Een absoluut heerlijke theatervoorstelling die velen een zeer genoeglijke theateravond zal bieden. Wat het publiek zeker zal opvallen is het kappe decor dat als draaischijf legio mogelijkheden geeft om de thrillerspanning nog iets meer te verhogen. Een slimme vondst die aan het slot prachtig toegepast wordt.

De voorstelling is nog tot 31 maart te zien in vele theaters in ons land voor informatie en de speellijst kijk op: www.thrillertheater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.