Categorie: THEATER, MUSICAL, TONEEL

Dinsdag 22 Januari 2013 at 7:55 pm

Shrek krijgt Jamai op de knieën

2013-01/shrek_de_musical_9-1180x800.jpg

2013-01/shrek-jamai-533x800.jpg

2013-01/shrek_de_musical_2-1199x800.jpg

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Fotografie Joris van Bennekom + Roy Beusker

Na het overweldigende succes in de afgelopen maanden voor de familie musical Shrek beleefde onlangs Jamai Loman, zijn première als de kleine Prins Heer Farquaad. Sinds de indrukwekkende première op 4 november waarin Paul Groot op de knieën ging voor deze rol is het sinds zondag 13 januari de beurt eveneens aan Jamai Loman. In een wederom uitverkocht Rai Theater in Amsterdam mocht deze nieuwe Heer Farquaad zich bij de rest van de fantastische cast voegen.

2013-01/shrek_de_musical_5-1200x800.jpg

2013-01/shrek_de_musical_3-1199x800.jpg


Shrek, gespeeld door William Spaaij die verliefd wordt op de mooie prinses Fiona (Kim-Lian van der Meij) wordt op zijn avontuur vergezeld door de ezel (Rogier Komproe). Deze laatste is voor mij de werkelijke hoofdrolspeler van deze heerlijke familie Musical. De wijze waarop Komproe de rol van de domme Ezel neerzet en de swing die hij in de songs brengt, zijn humor en bovenal timing is geweldig. Niets ten nadele van Spaaij of Van der Meij en zeker niet over de meer dan geweldig spelende Jamai Loman, de mimiek die hij op zijn gezicht weet te toveren in deze uitermate zware, kruipende rol is echt een belevenis op zich maar Komproe steelt voor mij werkelijk de show. 

Maar wat een heerlijk totaal entertainment brengt deze voorstelling. Net als wat ik zag bij Woef Side Story van het RO Theater, is ook Shrek een voorstelling waar zowel de kinderen als de ouders, door de heerlijke dubbele bodems en verborgen dubbelzinnigheden, een geweldige theaterbelevenis meemaken.

Als heer Farquaad alle Sprookjesfiguren zijn land uitzet en door zijn leger laat verbannen naar het moeras waar de eenzame Oger Shrek woont. Een Oger stinkt, is lelijk en in dit geval ook nog eens heel erg op zich zelf. Hij duldt in eerste instantie de sprookjesfiguren niet om zich heen maar tot het moment dat hij Heer Farquaad kan overtuigen dat de Sprookjesfiguren weer terug kunnen keren naar hun thuisland accepteert hij hun verblijf, waarbij hij zich zelf de taak op de hals haalt om Prins Farquaad te overtuigen van zijn ongelijk hen te verbannen. Eenzaam gaat hij op pad maar al snel dringt zijn nieuwe vriend de Ezel zich op en uiteindelijk overtuigd van hun vriendschap trekken ze samen verder. Heer Farquaad wil van geen wijken weten, maar als Shrek hem de prinses bezorgt die door de Draak in de toren gevangen wordt gehouden zal Farquaad aan Shreks verzoek gehoor geven. 

Het verdere verloop laadt zich raden Shrek bevrijdt met de hulp van de ezel, die verliefd wordt op de Draak, de Prinses maar wordt zelf verliefd op haar. Hoe deze complicatie wordt opgelost leidt tot een heerlijk slot van deze geweldige musical, waarin Jamai voorlopig afwisselend met Paul Groot op de knieën gehouden wordt in zijn rol van de kleine heer Farquaad. Rest mij nog te stellen dat de aankleding van deze musical qua kostuums, en decor prachtig verzorgd is en de regie van Eddy Habbema, als verwacht, geweldig.

Wegens succes is de musical voorlopig verlengd tot maart van dit jaar voor informatie kijk op: www.shrekdemusical.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.