Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 30 Januari 2013 at 7:27 pm

Oude Meesters toon vakmanschap

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Ger Thijs schreef en regisseerde eerder het toneelstuk ”De Kus”, wat een nominatie voor de Toneel Publieksprijs opleverde alsmede geselecteerd werd als een van de vijf beste Toneelvoorstellingen van het seizoen door de Nederlandse Toneeljury. Daarnaast werden zowel Carine Crutzen en Huub Stapel beiden genomineerd voor de Louis en Theo d’Or. Vandaar dat voor “Oude Meesters”, met twee door mij zeer gewaardeerde acteurs Bram van der Vlugt en Joost Prinsen, mijn verwachtingen hoog gespannen waren.

Twee oude acteurs, de gebroeders de Man, Richard en Koen zonen van de zo geslaagde acteur De Man, die hoog in aanzien stond in zijn tijd en op handen werd gedragen door zijn publiek,  zijn samen geëngageerd in de matige theaterthriller "Mijn Broeders Hoeder", over twee broers die elkaar haten tot in de dood en dat terwijl Koen en Richard al jaren gebrouilleerd zijn. Koen, de meest geslaagde van de twee speelt nog regelmatig in reclamefilmpjes maar voor de hoge kunsten wordt hij ook niet meer gevraagd. Richard is al tijden uitgespeeld en verheugt zich op een terugkeer op het grote toneel, niet eens zo zeer voor de erkenning eigenlijk meer nog voor het geld.

Bij de repetities begint het al Koen, de jongste van de twee, is een narrige sarcast en zet zijn minder geslaagde broer met regelmaat voor keuzes. Hij martelt hem geestelijk en verwijt hem talloze zaken zowel uit de lopende repetitieperiode als uit hun jeugd. Daarbij dreigt hij steeds de stekker er uit te trekken als het hem niet bevalt. Iets wat voor Richard, die aan lager wal dreigt te geraken een uiterst onwenselijke situatie op zou leveren.

De broers lijken toch wel steeds meer op elkaar aangewezen en zelfs de hardnekkige narrigheid van Koen lijkt aan slijtage onderhevig. Helaas is het te spelen stuk een wanproduct en trekken ze verre van volle zalen en de tour duurt nog lang. Steeds meer trekken de twee opponenten naar elkaar toe en in de kleedkamers die ze delen ontstaat langzamerhand meer en meer een broederliefde. Kwesties uit ver vervlogen dagen passeren steeds meer op een bespreekbare manier de revue en wederzijdse woede over vader de Man die thuis wezenlijk anders was dan het grote publiek van hun idool zou verwachten, blijkt voor beide broers vervelende herinneringen op te roepen. Natuurlijk schertst Koen nog wel met uitspraken van vader over het zwakke toneelspel van Richard maar anderzijds trekken de broers steeds meer elkaars emotionele zaken aan. Beider relaties vertonen problemen, Richard is door zijn vrouw verlaten en Koen zijn vrouw dementeert, hoewel Koen het maskeert door te melden dat ze vergeetachtig wordt.

Het is mooi om te zien hoe de twee grote acteurs, Prinsen en Van der Vlugt gestalte geven aan de twee totaal van elkaar verschillende karakters, maar wel steeds dichter tot elkaar laten komen tot er nagenoeg een eenheid lijkt af te tekenen. Regisseur, en auteur, Ger Thijs heeft wederom een prachtig, menselijk, stuk geschreven en heeft met "Oude Meesters" twee broers gecreëerd die zowel Van der Vlugt als Prinsen op het lijf geschreven zijn. Vooral de scene waarin de broers repeteren voor de wurgscene is bijna vertederend, hoewel Koen zijn broer werkelijk zou kunnen wurgen, slaat de schrik hem om het hart als zijn broer tijdens die scene in een voorstelling onwel wordt. Heel mooi geregisseerd is de kentering die dan ontstaat en de homogeniteit die zich ontwikkeld.

Hoewel de voorstelling nergens een echt spanningsmoment in de karakterstrijd kent waarop het publiek in vertwijfeling zou kunnen worden gebracht en na anderhalf uur prachtig ambachtelijk toneelspel de voorstelling op een mooie wijze stopt, verveelt de voorstelling geen seconde en had het wat mij betreft zelfs nog even voort mogen gaan. Toch is er aan deze voorstelling niets te veel of te weinig,  het is mooi zo. Eigenlijk kan ik stellen dat alles klopt, licht, decor en kostumering zijn zoals het moet zijn, en het spel is zo intens en mooi dat je als toeschouwer steeds meer begrip krijgt voor de gedragingen van beide broers, maar ook een gevoel van medeleven. En dan is mijn inziens dit stuk volledig geslaagd.

Voor informatie en speellijst kijk op: www.hummelinckstuurman.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.