Categorie: THEATER, TONEEL

Maandag 11 Februari 2013 at 1:28 pm

Terug naar de kust

Tekst: Jacques Nachtegaal
Foto's volgen


Er was een boek, toen kwam de film en nu is er een toneelstuk, of moeten we het een theaterthriller noemen? Naar het oorspronkelijk verhaal van Saskia Noort en in de regie van Mette Bouhuijs en in de bewerking van Léon van der Sanden, brengt Bos theaterproducties "Terug naar de Kust". Het was de debuutroman van Saskia Noort die zichzelf met dit boek direct in de schijnwerpers plaatste en zich nomineerde voor de gouden strop. Dit jaar viert Saskia Noort haar 10 jarig literair jubileum en hoe mooi kan het zijn na 10 jaar is er nogmaals succes met de debuutroman, maar nu in de vorm van dit geslaagde toneelstuk.

Maria (Kim Pieters) wordt vastgehouden door haar psychische gestoorde zus Ans(Miryanna van Reeden), die haar wil gek maken en doden, hoe heeft het hiertoe kunnen komen, we kijken terug. Maria is ongewenst zwanger van haar vriend(Vincent Croiset) waarmee de relatie al geruime tijd stroever liep door zijn overmatig drankgebruik. Echter, ze spelen beiden in een band en moeten dus samen nog wel door. Maria besluit tot abortus en dan begint de ellende. Ze krijgt dreigbrieven, doodsbedreigingen en tijdens een optreden gooit iemand een dode rat naar haar op het podium. Ze doet aangifte bij de politie maar krijgt het idee niet serieus genomen te worden. Hoewel de rechercheur in kwestie (Cas Jansen) wel steeds de tijd voor haar neemt. 

Maria begint steeds meer aan zich zelf te twijfelen, ze zal toch niet gek worden, net als haar moeder (Wivineke van Groningen), die haar als kind enorm beangstigde en die in haar waanzin zelfmoord pleegde. Als de spanning haar echt te veel wordt vlucht ze weg uit de stad om naar haar zus te gaan die nog steeds in de ouderlijke woning aan de kust woont. Ze neemt haar kinderen mee en vertrekt.

Ans ontvangt haar met open armen. Ans is getrouwd en zij en haar man zijn tegen haar grote kinderwens in altijd kinderloos gebleven, op het moment van de komst van Maria is Ans man weg voor zaken naar het buitenland. Dan gebeuren er in rap tempo heel veel vreemde zaken. Zo brandt Maria's huis in de stad tot de grond toe af in de eerste nacht dat zij weg is. De rechercheur die zich met haar bedreigingen bezig houdt vertelt haar dit en maakt kennis met Maria's zus Ans. Als zich daaropvolgend een vriend van Ans' man zich meldt en aan Maria vraagt naar de man van haar zus weet zij niet beter dan dat hij in het buitenland is voor zaken. De vriend die afspraken heeft met de man van Ans vindt het vreemd dat hij onbereikbaar blijkt en zijn afspraken niet is nagekomen. Zo zijn er steeds meer vreemde voorvallen. Als Maria eindelijk, na veel twijfel aan zich zelf en herinneringen aan vroegere tijden met haar knettergekke moeder, door twijfel instort, is het haar niet duidelijk dat het Ans is die uit woede om het feit dat zij geen kinderen kan krijgen en Maria haar kind laat aborteren, uit wraak haar dit alles heeft aangedaan. Is Maria dan nog te redden of.......

De voorstelling wordt waanzinnig snel en knap gespeeld. De timing is meesterlijk strak en het surrealistische aspect, dat de decorbouwers middels de vele schemerlampen, de prachtige beelden op het achterdoek creëren maakt het geheel, mede door de prachtige belichting van Reinier Tweebeke, het knappe geluidsontwerp van Jaap van Keulen en de geraffineerde regie van Mette Bouhuijs tot een geweldig geslaagde voorstelling die ik een ieder kan aanraden.

Voor speeldata en informatie: www.bostheaterproducties.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.