Categorie: THEATER, CABARET, TONEEL

Donderdag 14 Februari 2013 at 4:16 pm

Ellen Dikker, zeker niet met horten en stoten

2013-02/ellendikker.jpg


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Foto: Bernard van Dongen en Martine Folkersma 

Als het met horten en stoten zou gaan, had ik me zeker niet zo vermaakt bij een avondje Ellen Dikker maar deze titel herbergt heel wat meer als je er goed over nadenkt en zeker als je naar de nieuwe theatershow "Horten en Stoten" van Ellen Dikker bent geweest, krijgt deze uitdrukking veel meer betekenis. Ellen Dikker studeerde in de jaren 90 af aan de Theaterschool in Eindhoven en ging toen aan het acteren, kwam via talloze wegen terecht bij o.a. RTV Rijnmond en TV West interviewde tallozen en presenteerde, was redactiemedewerker en schreef vooral heel veel, maar voornamelijk voor anderen. Tot ze besloot om voor zich zelf te gaan schrijven.

Toen ze zich in 2006 inschreef voor Cameretten won ze de publieksprijs en met haar eerste cabaretprogramma "Toendra" werd ze in 2009 genomineerd voor de "Neerlands Hoop" verder won ze dat jaar de VSCD Cabaretprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. En dat perspectief heb ik mogen aanschouwen in haar inmiddels derde theaterprogramma "Horten en Stoten". Ze ging in première in de kleine zaal van de Rijswijkse Schouwburg, maar ik verwacht, met wat extra TV aandacht voor Ellen, dat ze binnen enkel jaren in de grote zalen zal staan. Misschien enerzijds wel jammer want daar mis je de intimiteit die in de kleine zalen wel heerst en waar je zo dicht bij Ellen zit dat je haar mimiek, en die van haar medespeler Mathijs Donders, als extra pre mee krijgt. Want naast het feit dat haar teksten knap, spitsvondig en actueel inhaken, zijn ze goed geschreven en extra duidelijk door haar fijnzinnige mimiek en niet te vergeten haar geweldige intonatie. De voorstelling "Horten en Stoten" gaat vooral over het dagelijks leed dat wij met ons meedragen aan kwaaltjes en ziekten. Wij kwakkelaars, met onze slijmbeursontstekingen, ontwrichte enkels en lage rugklachten, want Whiplash 'es en andere, enkele jaren geleden populaire ziekte en ongeval verschijnselen blijken uit de mode. We moeten qua kwaaltjes wel met onze tijd meegaan.

Ellen brengt in de meest uiteenlopende, geweldig neergezette typetjes een scala aan medische klachten ten tonele. Maar er is meer, de rode draad gaat niet zozeer louter over kwaaltjes maar ook over geborgenheid, veiligheid en eenzaamheid. Zoals "Aaltje de Vries" die haar feestdagen in eenzaamheid moet doorbrengen en dat zelfs haar huisarts geen tijd heeft voor deze genegenheid en menselijke warmte zoekende vrouw. Of "Nel uit het Gooi", die wegens het ontbreken van kwaaltjes en of ziekten niets heeft om met haar vriendinnen nu eens lekker over te klagen, zodat ze ten langen leste maar een gebrek aanwendt om er als medisch klaagster bij te kunnen horen. Haar zus, een vrouw uit het volk, met peuk en rollator, denkt ook zo het hare er van. En vertelt op een voor haar herkenbare wijze, als een mooie rode draad door de voorstelling, met vele half afgemaakte uitdrukkingen en gezegden, haar visie. Gezeten op rij 1 bij een cabaretvoorstelling kneep ik hem wel, maar gelukkig werd het slachtoffer Dickie, een gepensioneerd ex bank- en verzekeringsmedewerker op de rij achter mij. Hoewel slachtoffer, Dickie werd juist heel goed in de watten gelegd en op en top verzorgd door Ellen en haar kompaan Martijn. Deze laatste, die net als Ellen op meesterlijke wijze typetjes kan neerzetten, van zwaar dementerende bejaarde tot TV presentator die de over de top presentatrice Zoetje van Sinderen interviewt na haar langdurige afwezigheid op de buis, vanwege een ernstige burn-out. En al die typetjes keren met enige regelmaat terug in deze voorstelling.

Ellen Dikker bewijst met deze derde theatershow, de afgelopen seizoenen speelde ze ook nog "Fjord", dat ze klaar is voor de grote doorbraak. Dat haar dit zal lukken, daar ben ik van overtuigd, maar, zo als een groot cabaretier ooit tegen mij zei, Ik werd pas goed en in de grote zalen geboekt toen een van mijn oude programma's op TV te zien was geweest. Zo zal het mogelijk ook met Ellen gaan. Dus nu maar hopen dat de Vara binnenkort één van haar vorige programma's uit zal zenden want Ellen Dikker, en in haar kielzog Martijn Donders, verdient een erkenning, maar dat die komt staat voor mij als een paal boven water.

Voor informatie en de speellijst kijk op: www.ellendikker.nl of www.tricolour.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.