Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 14 Februari 2013 at 10:13 pm

Intiem concert van Dayna Kurtz in Groningen

Dayna Kurtz foto Hans Speekenbrink

Door Dien L. de Boer met foto van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

In het tweede nummer van Beautiful Yesterday uit 2002 staat de zin ‘My life wasn't meant to be lived, it was meant to be sung'. Aan die regels moest ik denken vlak nadat Dayna Kurtz was opgekomen in de kleine zaal van de Oosterpoort in Groningen. Niets theatraals, geen verhalen, maar direct die imponerende stem. Een wijze van zingen die doet denken aan de blues, maar ook neigt naar jazz, pop, folk en country. Warm, donker en krachtig. Daarbij begeleid ze zichzelf soulvol op gitaar en banjo.

Na enkele liefdesliedjes neemt ze het woord om het publiek te vertellen over haar obsessie met kleine labels die door heel Amerika in de jaren ‘ 50 en '60 van de vorige eeuw songs uitbrachten. Gefascineerd door de kwaliteit van die nummers van onbekende liedjesschrijvers, is ze een ware zoektocht begonnen. Ze diepte er vele op, bracht ze onder op Secret Volume 1, vorig jaar, en momenteel werkt ze aan het tweede deel, Secret Volume 2. Deze serie is een ware ode aan schrijvers van songs met titels als ‘Please reconsider me again' of ‘Do I love you‘.
Dan zingt ze een nummer over het contrast tussen New York, waar ze vandaan komt, en New Orleans waar ze later is gaan wonen. De steden worden gepersonificeerd, voorgesteld als lovers; ‘New Orleans, please take me in your nice scented arms'. Intiem is de sfeer van het concert, breekbaar mooi worden de vele liefdesliedjes gezongen en voorzichtig springt ze om met nieuw materiaal, dat ze fris wil houden. Ze wijkt losjes af van haar playlist met de vraag wat het publiek wil horen en speelt tenslotte ‘Amsterdam crown‘ in de toegift.
Nummers van alle CD's waren te horen, en veel meer dan in de anecdotes tussendoor, waren het de poeŐązie van haar liedjes en haar veelzijdige zang waarmee Dayna Kurtz in dit overtuigende concert, even, haar leven met ons deelde.
Dien L. de Boer
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.