Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 24 Februari 2013 at 8:13 pm

Madredeus na jaren terug in Nederland

Madredeus

Het Portugese Madredeus komt in maart voor 2 optredens naar Nederland. In Portugal is de CD Essência al een tijd uit. Op het album staan nieuwe bewerkingen van Madredeus nummers van eind jaren 80 en uit de jaren 90, nu met de nieuwe zangeres Beatriz Nunes in plaats van Teresa Salgueiro.

Vanaf haar eerste album Os Dias de Madredeus (1988) heeft de groep uit Lissabon de wereld verrijkt met een unieke mix van Portugese volksmuziek en klassiek. Wie ooit Wim Wenders film Lisbon Stories (1995) heeft gezien weet dat de muziek van Madredeus de soundtrack van Lissabon is, en dat niet alleen, eigenlijk van heel Portugal.

Op Essência staan stukken van Os Dias de Madredeus, Existir (1990), Lisboa (1992) en O Paraiso (1997). Ze zijn geschreven door oprichter/gitarist Pedro Ayres Magalhâes. Ook staat er de prachtige uitvoering van A Estrada da Montanha op dat afkomstig is van Metafonia (2008), een album opgenomen na het vertrek van Salgueiro, en met nagenoeg een hele nieuwe bezetting onder de naam A Banda Cosmica. Er was weinig interesse meer voor de groep omdat het heel anders was dan het oorspronkelijke Madredeus.

Live zal Madredeus composities van Essência spelen, aangevuld met oud repertoire dat wegens problemen met EMI niet opnieuw mocht opgenomen. Daar is het bijzonder mooie O Pastor van Existir het beste voorbeeld van.

Optredens:
8 maart- Muziekgebouw Eindhoven
10 maart- Oosterpoort- Groningen
www.de-oosterpoort.nl

De CD Essência , nog niet officieel verkrijgbaar in Nederland, is na de concerten te koop.

In Jazzism 1, 2013, die nu in de winkels ligt, is mijn interview met Pedro Ayres Magalhâes over het oude en nieuwe Madredeus te lezen.

O Paraíso- 2012

[youtube_sc url= 5McIXSKXP6o]
Reageer hieronder

Eén reactie

Rober
Rober - 09-03-’13 00:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.