Categorie: THEATER, CABARET

Zondag 03 Maart 2013 at 08:35 am

Pieter Derks vertelt geen hele waarheden, zelfs geen halve

Pieter Derks Pieter Derks Pieter Derks

Door Jacques Nachtegaal, Het Collectief N & P.
Beeld van Jaap Reedijk (klik voor groter)

Dat hij op de vloer verschijnt in een roze kostuum en hij een zwaar zwart montuur draagt zit in het feit dat hij verder een onopvallend persoon is. Ook al is hij uren op een verjaardagsfeestje aanwezig als hij naar huis gaat wordt hij onderweg nog gebeld met de vraag of hij nog komt. Zo onopvallend is hij. Het moge maar even gezegd, Pieter Derks is binnen en wat al direct opvalt, is het feit dat deze jonge cabaretier (28 jaar) in een zeer rap tempo te werk gaat. Ik zie de voorstelling in Alphen aan de Rijn en tussen neus en lippen vraagt hij of er tegenwoordig nog wel eens iets gebeurd in Alphen. Er komt weinig reactie maar ik vraag me af of het publiek de dubbele bodem heeft begrepen.

Pieter Derks vergt wel wat van zijn publiek want hij excelleert als een race wagen op topsnelheid. Is algemeen bekend dat Hans Sibbel en Dolf Jansen snel zijn, die verbleken bij Pieter Derks. In rap tempo overlaadt hij zijn toehoorders met de actuele wereldproblemen maar ook met heel kleine zaken uit de Natuur. "Van Nature" is geen groen programma maar de natuur en het milieu komen wel ruimschoots aan bod. Eigenlijk is een natuurverschijnsel de rode draad in dit inmiddels vierde programma van Derks.

Hij wil zijn publiek bovenal laten lachen, nee niet te veel nadenken, dat hoor je niet hier voor in de zaal maar lachen hoor ik wel dus zegt hij, als uitnodiging om vooral op die wijze de waardering te laten blijken. Een ander feit waarmee Derks zich redelijk tot goed weet in te dekken is dat hij heel duidelijk stelt aan zijn toehoorders dat hij niet de waarheid komt verkondigen. Nee, hij spreekt niet de waarheid maar hij wil het wel graag zo even gezegd hebben. Misschien dat hij daardoor op sommige momenten in zijn programma ook op groteske wijze marchandeert met kennis die hem volledig lijkt te ontbreken. Zoals wanneer hij spreekt over de Europese reserve potjes en de bedragen die wij, als Europeanen, daar via onze belasting in moeten storten. Maar het is hem vergeven. Waar hij wel de plank volledig raak knalt, is als hij begint over de blauwe regen. De alles overwoekerende plant die als een waanzinnige groeit, een beetje een Pieter Derks zelf dus. Snelheid en progressie wat in Derks zit, is eigenlijk ook een beetje het equivalent voor een Blauwe regen.

In het programma zingt en speelt Pieter twee liedjes, mooi materiaal met kop en staart, maar wel wat weinig ten opzichte van al het andere verbale geweld. Terwijl de door Blauwe regen overwoekerde vleugel zo'n prominente plaats inneemt op het podium, had ik meer gezongen materiaal verwacht. Echter zoals blijkt in de weekafsluiting in "De Wereld draait door" waar Pieter elke vrijdag voor naar Hilversum reist, moet hij het vooral hebben van het snelle scherpe en bovenal actuele woord. Dat komt ook duidelijk terug in zijn theaterprogramma wat op een enkel klein inzakkertje na staat als een huis. Zijn actualiteitsbesef inmiddels kennende zal deze theatervoorstelling dan ook geen avond gelijk zijn, want de dingen van de dag die ons allen bezig houden zullen zeker besproken worden en dat is de sterkste kracht van Pieter Derks, ook in "Van Nature"
Voor informatie en speellijst zie: www.hummelinckstuurman.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.