Categorie: THEATER, CABARET, MUZIEK

Woensdag 13 Maart 2013 at 11:40 pm

Kommil Foo weet weer te verrassen.

Kommil Foo

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


De gebroeders Walschaerts, Raf & Mich, spelen inmiddels al weer heel wat jaren hun tournees ook in de Nederlandse theaters. In de afgelopen jaren heb ik van deze twee muzikaal begaafde komedianten en bovenal zeer succesvolle theatermakers diverse programma's mogen zien. Steeds weer werd ik verrast door de ontwikkeling die zij doormaakten en de verrassingen die zij wisten te brengen door hun acrobatieke toeren en visuele vondsten. Maar bovenal was ik gecharmeerd door hun prachtige liedjes. Spitsvondige- en soms diep emotionele- dan weer uiterst vrolijke- teksten en loepzuivere muziek.

Dat laatste is zeker gebleven in hun nieuwe programma "BREKEN", maar visueel hebben ze een paar passen op de plaats gemaakt. Vanzelfsprekend zijn er nog voldoende visuele verrassing te verwachten, maar de, soms met gevaar voor het leven. uitgevoerde acrobatieke hoogstandjes en de blote konten blijven in "BREKEN" achterwege. Maar wat is dit programma weer waanzinnig knap opgebouwd en van wat voor een geweldig samenspel tussen de twee broers is er in dit programma te genieten. Groeien en groeien dat is wat ik steeds meer constateer bij Kommil Foo. Al die eerder gebruikte elementen zoals de meest gewaagde acrobatiek is nu achterwege gelaten en daardoor is de diepte en de inhoud van het programma nog overtuigender geworden. Natuurlijk waren die kunst en vliegwerk fragmenten leuk, spannend en een mooie toevoeging aan de toenmalige programma's maar zoals Raf mij na afloop ook vertelde: "Wij hebben het in dit programma minder nodig". Inderdaad het visuele, wat zeker nog aandacht krijgt, is uitgekleed maar het programma gaat veel meer de diepte in. Het is ook emotioneler dan ooit tevoren en naar ik vermoed het meest persoonlijke programma dat ze ooit maakten.
Vaak heb ik er op gewezen dat je dit duo absoluut moet gaan zien in het theater, maar als je "BREKEN" mist dat is dat een gemis in je theater ervaring en dat zou niet alleen zonder zijn, dat zou een schande blijken. In het programma lopen een aantal rode draden die op verschillende momenten elkaar doorkruisen en overschrijden, wat heel knap geconstrueerd is. Dat zorgt daardoor voor een aantal extra momenten waarop het grote geheel doorzien kan worden. Niets gebeurd voor niets alles is heel knap doordacht en perfect getimed in het programma geplaatst. Het thema breken heeft vele mogelijkheden tot uitleg, in dit programma komen er diversen voorbij en steeds weer heel mooi verpakt in of een prachtig lied of in een van die geweldige vertellingen die de broers doen. Naast mijn bewondering voor de Walschaerts' broers, die ik eigenlijk al heb sinds het programma "Neandertaal" uit 1995 is er sinds dit programma respect aan toegevoegd. Sinds de try outs en de eerste optredens van dit programma tijdens de Gentse Feesten van afgelopen jaar juli, is het nu al mogelijk om na afloop van de voorstelling de cd/dvd van het programma "BREKEN" te kopen. Voor slechts 20 euro heb je niet alleen de live registratie van deze voorstelling maar tevens met band opgenomen versies van het liedmateriaal uit dit programma. En denk nou niet ik heb het net gezien wanneer ga ik dat dan weer kijken, neem van mij aan veel eerder dan je zelf had verwacht. Raf en Mich zullen met alle liefde je aankoop signeren en onder het genot van een goed glas willen ze ook nog met je ingaan op het die avond gespeelde. Veel plezier en napret dus.

Voor informatie en tourdata zie www.kommilfoo.be
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.