Categorie: JAZZ, VERWACHT

Maandag 12 Augustus 2013 at 11:56 am

TOPJAZZ TUSSEN DE BOMEN, MIDDELHEIM 2013 BIEDT HET U.

Charles Lloyd foto Hans Speekenbrink Lizz Wright foto Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans foto Hans Speekenbrink

Door Rene de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Van 15 augustus 2013 tot en met 18 augustus loopt weer het jaarlijkse Jazz Middelheim in het zuid Antwerpse Park Den Brandt. Een bij de fijnproevers bekend en geliefd jazz festival. Niet alleen omdat de programmering doorgaans zeer sterk is maar ook door de unieke locatie. Een rustiek parkje in een lommerrijke omgeving aan de voet van een kasteeltje. Een plek waar de geneugtes des levens samenkomen. De programmering van 2013 kent weer een aantal smaakmakers zoals de peter van het festival Toots Thielemans, Charles Lloyd, Randy Weston en Anthony Braxton.

Jazz Middelheim is een lang lopend festival dat een aantal jaren geleden in de vergetelheid dreigde te raken. Gelukkig was iemand zo slim om Bertrand Flamang in de arm te nemen. Deze voormalige Gentse kroegbaas was met het organiseren van het Blue Note Jazz Festival, later Gent Jazz geheten, een bekende alsmede zeer gewaardeerde organisator in festivalland geworden. Een feit waarvan inmiddels heel Europa op de hoogte is. De blauwdruk die hij voor Gent Jazz had gemaakt bleek een succesformule en kon op een iets bescheidenere wijze ook worden toegepast op Jazz Middelheim. Zijn opzet lukte en sindsdien neemt het bezoekersaantal elk jaar toe en lijkt de bedreiging van het voortbestaan van dit festival voorlopig afgewend.

Zoals gezegd kent jazz Middelheim veelal een sterke en evenwichtigere programmering. Leek bij de editie van 2012 de balans er een beetje uit, in 2013 wordt dat weer helemaal goed gemaakt en kent het festival een line-up die iedereen zal smaken.

De Belgen zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd op het festival. Er zijn twee in het oog springende internationale projecten van Belgische oorsprong. Drummer Stéphane Galland met LOBI en Robin Verheyen die in samenwerking met Jazz Middelheim een uniek kwartet vormt, bestaande uit hemzelf en de iconische musici Marc Copland, Gary Peacock en Joey Baron.. Ook de, sinds haar recent gereleaste cd ‘No Deal', heel snel rijzende ster Melanie De Biasio is van de partij.

Uit de internationale scene is er verder ook het unieke project rond voornamelijk vrouwelijke muzikanten van Terri Lyne Carrington: Mosaic, met onder meer Lizz Wright en Gretchen Parlato. En als primeur brengt het festival het trio van pianist Bill Charlap, met verder bassist Peter Washington en drummer Lewis Nash in de gelederen, voor het eerst live naar Vlaanderen.

Dan de headliners: Randy Weston African Rhythms Septet, Charles Lloyd Quartet, Anthony Braxton Diamond Curtain Wall Quartet en uiteraard festivalpeter Toots Thielemans met zijn kwartet. Lloyd komt met zijn fameuze quartet waarin pianist Jason Maron, bassist Reuben Rogers en drummer Eric Harland excelleren. In de bezetting van Randy Weston vinden we ondermeer tenorsaxofonist Billy Harper, trombonist Robert Trowers en de spraakmakende bassist Alex Blake.

Vanaf deze editie presenteert Jazz Middelheim elk jaar een Artist in Residence. Tigran Hamasyan, één van de allergrootste piano- en compositietalenten van zijn generatie, aanvaardde meteen om drie projecten samen uit te werken. Tigran is ook één van de pupillen die door de IJFO (International Jazz Festival Organisation) is geselecteerd voor het Emerging Talent Support Program als zeer beloftevol talent en die gedurende enkele jaren internationale steun krijgt. Ook Gretchen Parlato die concerteert in de groep van Terri Lyne Carrington op het Jazz Middelheimpodium hoort tot dit selecte gezelschap.

Jazz Middelheim trekt de lijn door als kwaliteitsfestival waar beleving en genieten centraal staan. Er is opnieuw kinderanimatie en ook de samenwerking met het Middelheimmuseum wordt herhaald. Het beeldenmuseum voorziet verrassingspakketten voor wie het museum bezoekt tijdens Jazz Middelheim en een Jazz Middelheim festivalticket voorlegt.

Ook de lekkere en gezonde catering die vorig jaar werd geïntroduceerd wordt verder verfijnd. De vele lekkere Belgische bieren zullen zeker niet van het menu verdwijnen maar daarnaast kunt u de inwendige mens versterken met een breed aanbod.

Info: www.jazzmiddelheim.be 15-18 augustus 2013, Park Den Brandt, Antwerpen.

Tickets: via jazzmiddelheim.be en via Fnac
Dagticket voorverkoop: € 37,00
Festivalpas (vier dagen): € 122,00
De voorverkoopkanalen rekenen een reserveringskost van € 3,50 per ticket of pas.
Ticketprijzen aan de deur op de dag zelf zijn VVK prijs + € 8 Euro
Reageer hieronder