Categorie: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Maandag 27 Mei 2013 at 9:01 pm

De Laatste Dans zal een waardig afscheid worden

HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P, fotografie Joke Schot (klik voor groter)


Het licht dooft: "Dames en heren Het Groot Niet Te Vermijden" klinkt door de zaal. Het publiek zit er helemaal klaar voor en in de coulissen is alles tot op de kleinste details geregeld en staan de Groot jongens scherp tot in elke porie klaar voor de opmaat naar De allerlaatste Dans. Van 30 mei tot en met 1 juni aanstaande staat het Groot op de vertrouwde plaats, eigenlijk een beetje de thuisbasis, Het Oude Luxor theater aan de Rotterdamse Kruiskade. Terwijl rondom de sloopkogel weer een stukje Rotterdams hart wordt vermorzeld staat de oude dame het Luxor nog fier overeind, net als Het Groot Niet te Vermijden, toch zal het na 1 juni anders zijn. Als "Save The Last Dance" voorgoed het voordoek sluit op 1 juni wordt er een eind gemaakt aan Het Groot Niet Te Vermijden zoals het de laatste 16 jaar heeft bestaan

HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot

De laatste dagen in het Oude Luxor zullen ook wat weemoedig zijn, de laatste dagen met Martin Bakker. Martin gaat vanaf komend theaterseizoen samen met zanger/muzikant/acteur/verteller en cabaretier Joris Lutz het duo BakkerLutz vormen en zal van start gaan met een try out op Vaderdag in theater Walhalla in Rotterdam met het programma over vaders "Het is je bloed" waarvan de première zal zijn op 12 oktober in de "Luc Lutz zaal" van het Isala Theater in Capelle aan den IJssel. Maar het Groot Niet Te Vermijden, dat overigens bijna 25 jaar bestaat gaat natuurlijk gewoon door en voor Martin is al een heel goede vervanger gevonden in Chris Grem deze zanger/bassist heeft eerder in het theater gespeeld bij o.a. Fay Lovski, Carolien Borgers en in diverse kindertheater gezelschappen.

HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot

Daarnaast heeft Chris vele jaren ervaring als popmuzikant bij singer-songwriter Charlie Dee en de band Cobraz. Met Chris zijn ze dan ook al enige weken met frisse moed aan het werken aan het nieuwe programma van het Groot "For Once In My Life (Live)". Dat nieuwe programma begint vanaf september in het Theater De Stoep in Spijkenisse, In dit meer dan geweldige "nood"theater van directeur Reggie Barra zal de nieuwe show ook gemonteerd worden en kunnen de fans vanaf 17 september aanstaande de eerste voorstelling aanschouwen. Enige informatie hebbende ben ik er van overtuigd dat ook dat een heerlijk programma zal worden, maar eerst de slotakkoorden in het Oude Luxor.

HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot

Net als de meeste programma's van Het Groot Niet e Vermijden is ook "Save The Last Dance" een programma dat tot in de puntjes geperfectioneerd er staat. Louter lovende kritieken van publiek en recensenten en Vanzelfsprekend want de heren hebben, net als hun regisseur Rien Kroon, die tot op heden alle Shows van het Groot regisseerde, een naam hoog te houden. Toch kan ik na al die jaren dat ik het groot volg, en dat is al sinds zij van mij de presentatie van het Voetbalgala overnamen zo'n 23 jaar geleden, nog steeds niet de vinger op de juiste plek leggen, Is het muziektheater, cabaret, muzikaal cabaret, muzikale clownerie of kan ik volstaan met de allesomvattende kreet totaaltheater. Misschien moeten we het Groot maar niet in een kastje stoppen. Het Groot kan alles en als ze mij morgen zouden bellen en zouden vertellen; "Jacques Het Groot gaat naar het Songfestival voor Nederland" ook dan zou ik niet eens verbaasd zijn. We zouden zelfs heel hoge ogen gooien, want het Groot blinkt uit op veler gebied.

HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot

In "Save the Last Dance" viert de humor natuurlijk ook weer hoogtij. Soms lijkt het zo simpel, maar kom er maar eens op, zoals de YOU TUBE act en de broer van Thijs van Leer. Het lijkt op het eerste gezicht zo simpel en dat doe je toch even, maar als je het goed bekijkt dan zit er zoveel meer in dan het op het eerste gezicht lijkt. Dat, en precies dat, is de kwaliteit van het Groot. De dubbele bodems en de perfecte afwerking van de, veelal door Louis Kockelmann gespeelde, karakters. Jarenlang komt ons aller Dick Depri voorbij, zo ook nu in deze show en steeds weer weet Louis mij te ontroeren door de wijze waarop hij deze dakloze neer weet te zetten.
Vertederend. En dan de snelheid waarmee er changementen plaats vinden, eerder schreef ik al dat de opbouw van de show tot in de kleinste details geperfectioneerd is, alles een eigen plaats heeft en de technische en stage ploeg exact weten wat te doen en wat waar neer te leggen. Door die precisie kan het perfect en glad lopen. Daardoor staat Het Groot op eenzame hoogte in Theaterland voor wat betreft totaal entertainment. Maar de echte theaterbezoekers zullen weten dat er nog veel meer komt kijken bij het Groot, niet alleen de humor, timing en muziek van Martin, Louis,Jochem, Peter en Sjoerd allen multi-instrumentalisten, is van ongekende klasse, ook het geluid, de belichting en de techniek is zo scherp en knap geproduceerd dat een avond Groot mij, en velen met mij al jaren op het puntje van mijn stoel heeft gekregen.

HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot HGNTV foto Joke Schot

"Save The Last Dance" is dan ook een programma dat, mocht je het gemist hebben, zeker nog moet gaan zien, nu kan het nog en dan ook in dat geweldige Oude Luxor theater in Rotterdam. Overigens sinds enige tijd hebben de heren de tournee ook uitgebreid met een Groot programma voor de kleintjes "Het Klein niet te Vermijden" voor de fans van de toekomst die nu vanaf een jaar of zes vast kunnen kennismaken met de Kockelmann cs. Trouwens de allerlaatste voorstelling van het Groot met Martin Bakker is op 2 juni als "Het Klein niet te Vermijden" in het Oude Luxor, dat zal dan ook echt het afscheid van Martin Bakker zijn.
Op naar de Last Dance en daarna door naar "For Once In my Life (Live)" we zien elkaar in het Oude Luxor, want ik ga nog een keer.

Voor informatie en DVD verkoop van het Groot zie: www.hetgrootniettevermijden.nl
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.