Categorie: THEATER, CABARET, MUZIEK

Dinsdag 11 Juni 2013 at 2:17 pm

Maarten Van Roozendaal - Om te Janken zo mooi

Maarten van Roozendaal, foto Hans Speekenbrink Maarten van Roozendaal Om te Janken Zo Mooi! Maarten van Roozendaal, foto Hans Speekenbrink

door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N &P
foto Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Het is niet echt gebruikelijk om hier aandacht te besteden aan een boek, maar in dit geval is het een bijzondere uitgave over, van, dankzij, met en mede door een bijzonder podiumartiest; Maarten van Roozendaal, de m.i. beste singer/songwriter van Nederland van de laatste jaren. Zijn naam zou zeker niet misstaat in de rij Tom Waits, Neil Young, Charles Aznavour, Jacques Brel en Paul Simon. Een podiumbeest die dit jaar januari plots te horen krijgt dat hij ten gevolge een ongeneeslijke ziekte niet lang meer te leven heeft. Maarten besluit dan rigoureus in te grijpen in zijn leven, hij stopt per direct met optreden en bijt zich nog één keer vast in een project dat hij pertinent wil afronden voor het zekere einde dit zal dwarsbomen.

 Hij nodigt een achttiental, door hem gewaardeerde, kunstenaars uit om zich te laten inspireren door Maarten zijn materiaal. Voor ieder kiest hij één werk uit zijn grote oeuvre en vraagt hen, daar mee aan de slag te gaan. Dit levert, gelukkig op tijd, een prachtig boek op.
Maarten koos uit zijn repertoire onder andere "Alsof er niets is gebeurd", "Adam", "Dochter", "Omgedraaid", " Bergen (N-H)"," Postbode", "Luiken", "Lijn 17" en "Alsof". De door Maarten uitgekozen kunstenaars zijn ondermeer Sanneke Van Hassel, Daan Heerma van Vos, Sjoerd Kuyper, Rick de Leeuw, Jan Rothuizen, Peter van Straaten, Manon Uphoff, Thomas Verbogt, Joost Zwagerman en Maartje Wortel. Een mooie keur aan kunstenaars lijkt mij zo en het is dan ook verrassend om te zien hoe de genodigden omgaan met het materiaal dat Maarten speciaal voor hen uitzocht. Nu ik het boek een aantal maal heb doorgenomen valt een aantal zaken mij op. De waardering en het respect van de uitverkorenen zit niet in de lengte of kwantiteit van hun respons, nee het zit, net als in de teksten van Maarten, in de kwaliteit van de reactie. Natuurlijk moet het mij van het hart dat ik een groot bewonderaar ben van Maarten van Roozendaal. Steeds weer als ik hem in het theater trof, of het nu was met Kim Soepnel, jaren gelden, of met zijn kompanen Egon Kracht en Marcel de Groot, als solist of met Paul de Munnik, steeds weer werd ik geraakt door zijn meesterlijk subtiele materiaal dat altijd weer, mede door die heerlijke markante en licht ironische smoel van hem, een extra dimensie mee kreeg. Maar nu zo op wit papier met zwarte letters, boet het niets aan kracht in. "Postbode" doet mij ook nu weer wegdromen naar mijn jeugd in het toenmalige Vlaardingen, ook ik had vaak te lijden aan de tientellendood en was helaas niet altijd Johan Cruyff. En elke regel weer proef je de sfeer van Maarten zijn bedoelingen. De uitgekozen kunstenaars voelen dat, de één m.i. iets meer dan de ander, aan, en de reacties zijn over het algemeen tekenen van respect aan Maarten en zijn prachtige materiaal zoals bij "Lijn 17" waar Jan Rothuizen een heel basale maar prachtige reactie op schrijft. En de herinnering aan de vorige Kroningsdag en de woelige tijd daaromheen, de Krakerbeweging en de specifieke zaken van toen zijn terug te lezen in de reactie op "Omgedraaid" van Joost Zwagerman, die tussen neus en lippen door ook nog een beetje aan eigen publiciteit doet, het is hem vergeven. En wat te zeggen van A.L. Snijders reactie op "Geluk". Hoe duidelijk kan je zijn.
Ik ben blij dat Maarten het verschijnen van dit boek bij leven heeft kunnen meemaken en diep van binnen hoop ik nog steeds op een medische blunder en dat zal blijken dat die artsen het allemaal mis hebben en Maarten van Roozendaal nog veel meer van dit geweldig materiaal kan blijven schrijven en weer terug zal keren op de vloer. Helaas zal dit waarschijnlijk mijn droom van respect en liefde naar Maarten zijn.
"Om te janken zo mooi" (ISBN: 9789046815908) van Maarten van Roozendaal verschijnt 15 juni 2013 heeft 112 pagina's en kost 14.95
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.