Categorie: FESTIVAL, MUZIEK

Woensdag 26 Juni 2013 at 11:54 am

Het is anders maar smaakt naar meer, Rotterdam Unlimited.

Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot

Door: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
met foto's van Joke Schot (klik voor groter)

De optocht of parade van de diverse wagens trok zoals altijd weer dwars door het centrum van Rotterdam en de prachtig uitgedoste mannen en vrouwen trokken veel bekijks het was zoals gewoonlijk een stampende massa van swingende en feestende mensen langs de route. De combinatie met het Dunya festival zorgde er voor dat het feestje nog tot laat op de avond kon doorgaan en ook de dagen om de optocht heen waren gevuld met geweldige muziek. Zo liep de Coolsingel, ook zonder Feyenoord, helemaal vol voor het optreden van Manu Chao boven de Hofplein-fontein.

Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot

De wijziging in één evenement, Rotterdam Unlimited, is een goede keuze gebleken. Het Dunya Festival, dat samengaat met Het Rotterdams Zomercarnaval is een heel goede beslissing gebleken. Het resultaat stemde de meeste toeschouwers tot grote tevredenheid en het was dit jaar een jaar zonder grote problemen voor de politie, die overigens wel met een enorm manschappenaantal bijeen was op het Doelwater. Er werd heel veel ME achter de hand gehouden maar geheel ten overvloede zo zou later blijken.

Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot

De opzwepende en af en toe rebelerende en anarchistische muziek van deze voormalig Bask trok vele duizenden naar het swingende centrum van de stad. En geen wanklank, dat was ook van groot belang. Er sneuvelde geen winkelruiten en de sfeer was, mede door die geweldige stageperformance van Manu Chao die nagenoeg de hele Rotterdamse binnenstad aan het swingen kreeg.

Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot

Op zondag was er een programma wisseling nodig om alles in goede banen te leiden. De Britse Afro-rock band Osibisa, die al weer 42 jaar bestaat zat nog op het vliegveld terwijl ze On Stage moesten, daarvoor werd het concert van Patchanka, een geweldige Deense formatie, die het midden hield tussen Gruppo Sportivo, Maddness en The Selekter (voor de oudere jongeren), naar voren geschoven. Het enorm energieke optreden van deze tot op heden redelijk onbekende groep uit Denemarken zal met dit optreden zeker een flink aantal fans op het conto kunnen bijschrijven. Met materiaal van ondermeer hun recentste album "Normalize this" werd het publiek, dat ook nu weer in groten getale naar de Hofplein fontein was gekomen, prettig verrast. Vooral zangeres Maria Berg, die op het album nog maar een gastrol speelde is nu min of meer leading in de stage performance. Ze is energiek, goed bij stem en weet het publiek enorm op te zwepen. Dan volgt gelukkig het optreden van Osibisa, wat nog even aan een zijden draadje hing. Met in de gelederen nog twee oud gedienden uit de oorspronkelijke Beautifull Seven, Dell Richardson en oprichter Teddy Osei.

Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot

Helaas is Osei nog slechts een meubelstuk die als boegbeeld mag dienen want zijn beroerte enkele jaren geleden heeft hem aan een rolstoel gekluisterd en vandaar dat hij alleen nog wat kan trommelen op twee bongo's en af en toe iets mee zingt. Het spelen op de sax en de dwarsfluit is nu overgenomen door de elektronica in de keyboards. Richardson daarentegen is nog steeds zeer vitaal op de gitaar en is ook nog redelijk actief voor zijn inmiddels ook redelijk gevorderde leeftijd. Helaas moest het optreden, vanwege het uitlopen van het programma sterk ingekort worden waardoor bijvoorbeeld het geplande slot met "The Coffee song" kwam te vervallen, wel werden de oude hits als "Music from Gong Gong", "The Dawn", "Woyaya" en "Pata Pata"gespeeld. Maar zoals dat met heel veel muziek uit de jaren 70 en 80 gaat is de tand des tijd genadeloos en is de glans er wel ietsje van af. Maar nog altijd is deze allereerste Afro Rock formatie Osibisa meer dan de moeite waard om gezien en gehoord te worden.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.