Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 01 Juli 2013 at 08:39 am

Patti Smith heeft nog steeds de kracht er voor.

Patti Smith, foto Joke Schot Patti Smith, foto Joke Schot Patti Smith, foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. met foto's van Joke Schot


In de vorige eeuw werd ze de grootmoeder van de Punk genoemd, m.i. te beperkt want Patti Smith was meer, veel meer. En nog steeds is zij still goin'strong. Onlangs was zij voor twee concerten in Nederland beiden waren in het stampvol uitverkochte Paradiso aan de Amsterdamse Weteringschans en het werden twee gedenkwaardige avonden.

Patti Smith, foto Joke Schot Patti Smith, foto Joke Schot Patti Smith, foto Joke Schot

Zonder al te veel poespas staat ze daar met haar band Patti Smith, inmiddels redelijk in de buurt van de zeventig, maar ze staat nog steeds als een huis. Maar Punk, nee Smith is meer, ze zingt bij tijd en wijle stevige rock, ze declameert haar gedichten en zingt prachtige emotionele maar ook realistische ballades. In de uitverkochte grote zaal van Paradiso was het publiek van meet af aan laaiend enthousiast en dat sloeg al snel over op de band. Hoewel de musici niet echt een flitsende stageperformance bieden was hun reactie op het enthousiasme vooral in de muziek hoorbaar. Solo's werden net iets vetter aangezet en de chemie tussen band, Smith en publiek was bijna tastbaar aanwezig. Natuurlijk passeerden de te verwachten songs zoals "Because the night", al weer uit 1978, en "Gloria", wat in de uitvoering van Smith Cs. toch nog steeds veel indrukwekkender klinkt dan van Van Morrison. Ook het prachtig mooie en aangrijpende eerbetoon aan Maria Schneider, de actrice die vooral furore maakte naast Marlon Brando in "Last Tango in Paris" en die later enorm aan de zelfkant van het leven balanceerde, klinkt geweldig. Op haar album "Banga" uit 2012 schreef Smith een hommage over deze bijzondere, inmiddels overleden, gevallen ster "Maria". Dit meest recente album bevat overigens nog veel meer geweldig mooi materiaal zoals het openingsnummer "Amerigo". Het valt mij op dat Smith tijdens haar concert evenals op haar albums vooral ruimte inruimt voor de nadruk op haar teksten. Maar die zijn dan ook meer de moeite waard net als haar meest recente single "April Fool" die natuurlijk in Paradiso stevig werd meegezongen. Onbegrijpelijk dat het nummer in Nederland niets heeft gedaan terwijl in België het nog tot een kleine hitnotering kwam. Heel mooi is ook de ballade "This is the girl".

Patti Smith, foto Joke Schot Patti Smith, foto Joke Schot Patti Smith, foto Joke Schot

Het werden dus een tweetal bijzonder goede concerten in Paradiso waar gezien de leeftijd van Patti Smith het niet ondenkbaar is dat dit wel eens de laatste keer geweest kan zijn dat Patti Smith op Nederlandse bodem speelde, hoewel als je ziet hoe ze zich nog twee uur stevig staande houdt verwacht ik over enige jaren nog steeds te kunnen genieten van deze muzikale oma van meer dan Punk alleen. Zeker moet nog even vermeld worden dat de band waarin ook Patti's zoon op gitaar meespeelt van geweldige kwaliteit is, niets te veel of te weinig, precies wat het zijn moet met zelfs muzikale inbreng van een der roadies op keyboards. De Smith sc. Is een goed geoliede muzikale machine die live net zo overtuigend overkomt als op de cd's. Het was genieten.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.