Categorie: THEATER, CABARET, CIRCUS EN SHOW, DANS, FESTIVAL, MUZIEK

Maandag 08 Juli 2013 at 9:55 pm

De Parade is al volop op stoom.

De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke Schot De Parade foto collectief N&P

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P, Fotografie Joke Schot en N&P (klik voor vergroting)


Natuurlijk was het weer een paar dagen noodweer, dat zijn we in Rotterdam met de Parade bijna gewend. Jammer dat daardoor enkele voorstellingen geen doorgang kregen maar eenmaal op stoom liep de Parade, ook in nat Rotterdam, als een trein. Overigens zelfs als de regen met bakken naar beneden komt is er altijd gezelligheid in de tenten te vinden zoals tijdens het optreden van De Doopgezinde Gemeente waarbij in Poncho's gehulde bezoekers in de regen in polonaise door de plassen liepen.
Na de opening, was het eerste Rotterdamse weekend, m.u.v. het programma, geen succes. Toch scoorde bijvoorbeeld Dominee Gremdaat continue uitverkocht. En terecht want het bijna 3 kwartier durende betoog van Paul Haenen als de warmhartige zielenroerder in "Dominee Gremdaat brengt vreugde", was geweldig. Hij was weer ouderwets op dreef. En dan te bedenken dat deze creatie van Haenen al heel wat jaren meegaat en nog steeds niet verveelt.

De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke Schot

Op de Parade weet hij zijn publiek met een heerlijk positieve boodschap de tent uit te sturen. Nu dit jaar de sterren als Sven Ratzke en Ellen ten Damme ontbreken moesten er nieuwe publiektrekkers komen en in Gremdaat is dat zeker gelukt. Natuurlijk zijn er ook voorstellingen die minder boeiend zijn en waar het publiek blij en opgelucht lijkt als de voorstelling er op zit, zoals ik ervaarde bij "De kale zangeres", ondanks de geweldige bezetting met Bram van der Vlugt, Nettie Blanken, Elsje Scherjon, Frits Lambrechts, Diana Dobbelman en Fred van der Hilst en knap acteerwerk viel deze voorstelling niet onverdeeld positief bij het aanwezige publiek. De typisch Britse humor is voor ons land toch vaak een struikelblok. Wat dan weer wel heel goed in de smaak viel was de prachtige voorstelling van het Volksoperahuis; "Geen liefde zonder vrijheid" van en met Izaline Callister met o.a. Jurgen Rayman en Kees Scholten. Een mini-opera over de liefde van twee slaven. Mooi in opbouw, sterk qua zang en muzikaal werkelijk subliem een absolute must voor de liefhebbers van totaaltheater.

De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke Schot

Monde Leone, Leon Giesen, krijgt zijn publiek volledig in zijn greep met het verhaal over het breken van de code naar de Nazi-schat, die Leon meent gevonden te hebben. Een ongelofelijk verhaal of knap deductiewerk van Leon, oordeel zelf. Verrassend herkenbaar en pakkend leuk is de voorstelling "De Kleedkamer" van de Alternates met Alfred van den Heuvel, Rop Verheijen en Stijn Westenend. Onder regie van Bruun Kuijt krijgen we een blik in de kleedkamer van de alternates in een grote productie, vals nichtengedrag, achterklap en roddel houdt de drie alternates op de been. Ondertussen is er onderling ook een en ander aan de hand en spelen ze elkaar uit om het eigen gelijk en gewin te halen, maar ondanks de schijnbare sympathie, is er ongekend veel sarcasme en venijn, zeker daar waar het de volgende producties betreft. Het knappe spel in het spel maakt deze voorstelling tot een van die echte Parade juweeltjes, maar het had evenzogoed op een boekhoudkantoor kunnen afspelen.

De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke Schot

Een toch weer onverwachte gaste is Penny de Jager, deze inmiddels 65 jarige danseres/choreografe komt met een expressieve voorstelling naar de Parade "Sasch", (So Absolutely Super Crazy Hysterical), en toch is het geen chaos, zoals je verwacht wanneer deze zang en dansvoorstelling gebaseerd lijkt op computergames met een vleugje Russische indoctrinatie. Het is een beetje een mix van moderne dans, SM, en ouderwetse Top Pop choreografie. En met dat laatste is er weinig veranderd in al die jaren, Penny krijgt haar danseressen nog steeds niet synchroon. Maar prik je daar doorheen dan is dit een lekkere voorstelling om onder de zweefmolen nog even over door te praten, wat je mogelijk ook wilt doen over de voorstelling "Debby's droom" met een lekkere jonge snelle cast waarin Bart Rijnink, Eva Laurenssen, Wart Kamps, Jan-Paul Buijs en Eva Crutzen. En als gefilmde gasten Robert ten Brink, Brigitte Kaandorp en Anouk, hoewel ik daarin een getatoeëerde Jelka van Houten herkende. Zij spelen de voorstelling van het Parade kassameisje dat zelf ook zo graag wil schitteren in een van de tenten. In deze ietwat over de top/absurdistische voorstelling van Theo Nijland wordt ook het Parade publiek danig op de hak genomen, hoewel menigeen dat zelf niet echt door heeft.

Foto collectief N&P De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke Schot

En dit is maar een kleine greep van het gigantische aanbod van Paradevoorstellingen van dit jaar waaronder ook Freek de Jonge en Birgit Schuurmans(alleen Utrecht) die de liefde bezingt in "Het Grote verlangen" en voor de kids o.a. Pieter Tiddens met zijn succesvolle familievoorstelling "Familiepretcabaret" en dan heb ik het nog niet eens over al die geweldige muzikale late-evening concerten van o.a. Beatrice van der Poel, Arthur Ebeling(foto) en de altijd terugkerende Levende Jukebox en De eerder gememoreerde Dopegezinde Gemeente, die nu nog te zien zijn in Den Haag - Westbroekpark tot 14 juli, in het Utrechtse Moreelosepark van 19 juli t/m 4 augustus en het Amsterdamse Martin Luther Kingpark van 9 t/m 25 augustus. Mogelijk later nog meer uit het grote aanbod.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.