Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Maandag 15 Juli 2013 at 10:47 am

NSJ 2013: Een boog die gespannen blijft en talloze verrassingen biedt.

NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P, fotografie Rosaria Macri & Het Collectief N & P. (Klik voor vergroting)


Het is vol, tjokvol ik kan mij niet herinneren ooit zo´n drukke openingsavond van het North Sea Jazz festival te hebben meegemaakt. Niet vreemd want het programma dit jaar overtreft weer alle voorgaande edities, een keur aan topmusici en zoals bekend op het NSJ een aantal interessante muzikale samenwerkingen zoals het openingsconcert in de Amazonzaal waar Het Limburgs symfonie orkest haar laatste zwanenzang speelt, dank aan de rijkssubsidie afknijpers, samen met de Rotterdamse trompettist en Nederlandse Miles Davis, Eric Vloeimans en pianist Martin Fondse.

Plots blijkt de geluidsinstallatie van Ahoy, nog niet uitgeschakeld voor deze zaal en dwars door het concert heen klinkt de omroeper van dienst. Schoonheidsfoutje maar wel zonde van het prachtige concert. Vloeimans lacht er beetje om en maakt een kwinkslag. Maar muzikaal is de eerste verrassing al weer daar. Het blijkt een heel mooi en bijzonder indrukwekkend concert. Direct na het Vloeimans en co concert hoor ik in de wandelgangen dat de kleine gigant Prince in the house is en dat hij zojuist één nummer heeft meegespeeld met Larry Graham´s Central Station, waarbij Mark King als gastartiest wel geafficheerd stond. Prince laat het hierbij en zal die avond ook niet meer verschijnen. Toch geeft dit wel een teken af, het feit dat het NSJ een van de meest toonaangevende festivals van Europa is en dat Prince zijn tour die hem zaterdagavond elders in midden Europa brengt voor Rotterdam even onderbreekt. En zoals Larry Graham later ook zal zeggen Dit festival is heel bijzonder veel artiesten willen hier spelen omdat ze hier hun collegae tegenkomen, met elkaar spelen elkaar beluisteren en zich daardoor nog meer ontwikkelen. Dat is NSJ ten voeten uit.

NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri

Voorde bezoeker soms een crime, want kies maar eens uit dat geweldig brede aanbod en met regelmaat loop je jezelf helemaal het apelazarus omdat je toch nog het kleine laatste deel van bijvoorbeeld Laura Mvula wilt zien maar dat je er domweg niet kan komen omdat de gang er naar toe geblokkeerd is door het vele publiek. Gelukkig vind je buiten wat verkoeling en daar is ook het Mississippi stage met daarvoor talloze jonge meiden want on stage is Ruben Hein met zijn band, Deze Nederlandse pianist-vocalist met in zijn band o.a. Jesse van Ruller op gitaar is momenteel helemaal hot en vooral het jonge publiek weet hem te vinden.

NSJ2013 foto Rosaria Macri NSJ2013 foto Rosaria Macri Diana Krall foto Jacques Nachtegaal

Op dat moment speelt in de Nile Seasick Steve een aanstekelijk singer songwriter die moeiteloos de immense zaal met zijn heerlijke Mississippi delta blues weet te vullen, jammer dat ik onvoldoende tijd heb om meer van dit concert te zien. Het eerste plusconcert is van Diana Krall, zoals de meeste plusconcerten later is dit een uitverkocht huis. Met haar band, waarin vooral gitarist-violist Stuart Duncan opvalt, valt uiteen in twee delen waarbij in het bandgedeelte duidelijk wordt dat La Krall steeds meer kiest voor een ietwat steviger muzikale aanpak, het neigt sterk naar stevige rock, maar haar pianospel blijft jazz optima forma, wat blijkt uit het sologedeelte waarin deze blonde schoonheid met de uitstraling van een diepvriezer, zou ze echt kunnen lachen vraag ik mij bij haar steeds af, werkelijk schittert. Heel mooi is haar versie van Neil Young´s "A man needs a maid" en een stukje "Heart of Gold" waarna ze met een geweldige Fats Waller interpretatie haar concert met band continueert. Toch weet ze mij het meest te raken met het al uit 1928 stammende "Let it Rain", wat ze zelf voor het eerst ooit hoorde op een wasplaat bij haar vader thuis.

NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri

In de Nile zaal speelt op dat moment Carlos Santana, altijd weer een belevenis om mee te maken en ook daar is ruimte voor een muzikale grap zo klinkt plots het "Roxanne" van The Police, iets wat je bij Santana niet direct zou verwachten, maar het blijft NSJ waar de meest onverwachte zaken mogelijk zijn. Slechts een half volle zaal geniet van zanger/bassist Thundercat die werkelijk met zoveel energie en power zijn set speelt dat je denkt heeft hij nog wel iets over om straks naar de toerbus te lopen. Wat een bezieling, echt geweldig helaas met te weinig belangstellenden. De afsluiters van de eerste avond zijn in de Amazon Bob James en David Sanborn, die drummer Steve Gadd op drums en James Genus op bas meenamen. Dit superkwartet speelt dan ook werkelijk een set om van te dromen en dat terwijl in de Maaszaal Caro Emerald en haar band een spetterend feestje bieden op de late avond.

NSJ2013 foto Rosaria Macri  NSJ 2013 foto Jacques Nachtegaal NSJ 2013 foto Jacques Nachtegaal

Caro is zo lekker op dreef dat het haar verdriet doet als het slot van het concert daar is, ze had graag nog door willen gaan, want de chemie tussen haar, haar band en het publiek is optimaal en het is een stampende bende in de Maas.
De zaterdag is al even interessant als de openingsavond, de opening is al direct een verrassing. Het meesterlijke Metropole Orkest met gasten in een totaal overvolle Maaszaal waarbij zelfs de tweede ring is geopend vanwege de gigantische massa publiek die dit concert wil bijwonen.

NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri

Niet ten onrechte want het Metropole dat wereldwijd zo'n geweldige naam heeft biedt een keur aan gasten die vocaal het orkest van nog meer dimensie voorzien. Zo is daar onze eigen Sabrina Starke maar ook Gregory Porter, Gretchen Parlato en de waanzinnig overtuigende Anthony Hamilton. Dirigent Jules Buckley zweept het orkest op tot ongekende hoogte en geen van de duizenden bezoekers zal dan ook maar één moment twijfel hebben gehad dat dit orkest ooit de pijp aan Maarten zal moeten geven, omdat een simpele ambtenaar in het Haagse en een opgeklommen dorpspoliticus, die het tot Staatssecretaris bracht, van mening zijn dat dit orkest over enkele jaren haar subsidie verliest. Dit orkest mag nooit verloren gaan zoals ook bijvoorbeeld Hamilton heel duidelijk uitspreekt. Muzikaal spektakel, dat was het. En de avond begint nog maar net. In de Nile staat Steve Winwood met zijn formatie en dat is een belevenis op zich. Winwood die zowel op zijn Hammond orgel als op de gitaren speelt alsof hij een jonge god is laat horen dat sinds Blind Faith hij eigenlijk nu nog net zo springlevend is als destijds en ook het oude materiaal, wat hij knap heeft opgepoetst en zelfs in een iets pittiger tempo speelt klinkt als vanouds, een echt festival optreden wat je niet mag missen. Buiten op het Missisippi podium is het Nationale Jazz jeugd orkest een acte van bekwaamheid aan het afgeven onder leiding van Eric Vloeimans, hoewel niet de artist in Residence, komen we deze sympathieke Rotterdammer steeds weer tegen op dit festival.

NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri

Voor de wedergeboorte van Jimmy Hendrix moet je in de Maas zijn bij Garry Clark jr. heerlijke blues met geweldig gitaarspel dat werkelijk tot op het bot weet te raken, de aanwezigen ervaren dit evenzo en laten in hun enthousiasme dit ook duidelijk merken. Ook dit wordt weer een muzikaal feest, zoals er dit jaar op het NSJ zovelen zijn. In de Hudson, wat weer snel een aardige verplaatsing vereist speelt zangeres pianiste Elaine Elias Quartet met twee opmerkelijke gasten, Joe Lovano en Randy Breker, die later op de avond het Brecker Brothers reunion concert zal geven in de Maaszaal. Vanzelfsprekend is ook de Hudsonzaal voor dit concert stampvol en velen staan in de hal er voor te genieten van wat er te horen wordt gebracht. Mede door de inbreng van Lovano en Brecker is het een genot dit, helaas slechts deels, mee te mogen maken.

NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri

Dan op naar de mooiste ontdekking van de laatste tijd, de beeldschone geweldig goed gebekte en meesterlijke stage performing Karsu. Met haar band waarin o.a. Timothy Banchet op keyboards is er helemaal klaar voor om een set neer te zetten waar over jaren nog gesproken zal worden. De stem van Karsu en haar uitstraling en publieksbespeling doen de rest. Misschien is dit wel het meest verrassende concert van het hele festival tot nu toe. Het is zo verdomde goed en mark my words, deze dame wordt een hele grote, die gaat wereldwijd zo onmetelijk veel succes behalen, dat een ieder met bewondering en trots over jaren zal zeggen "ik heb haar destijds op het NSJ gezien en toen wist ik het al". Natuurlijk heeft elk festival de missertjes en dat vind ik tot nu toe Jamie Cullum, ooit een belofte maar voor mij nimmer waargemaakt. Zijn concert wat hij naar het blijkt vol energie en ethos aanpakt is er een waarvan ik zeg van dit soort muzikanten/vocalisten gaan er dertien in een dozijn en helaas kon hij mij, en velen met mij gelet op het grote verloop in de zaal, niet boeien. Wel enorm boeiend is het plusconcert van Chick Corea en The Vigil, nog steeds is Corea de grootmeester op de toetsen en zijn bezieling is duidelijk aangekomen bij zijn medemusici. Dit concert straalt zo'n sterke muzikale cohesie uit dat het werkelijk staat als een huis. Zelfs oud werk van Corea lijkt niets aan glans te hebben verloren en vooral Tim Garland op sax en Charles Altura op gitaar maken dit concert tot een bijzonderheid.


NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri NSJ 2013 foto Rosaria Macri

Dan ga ik deze avond voor de tweede maal Randy Brecker op trompet aan het werk zien, nu met de Brecker Brothers reunion band. Brecker is nog niets aan glans verloren, nog steeds is hij een der beste blazers van de wereld en natuurlijk is het gemis van zijn overleden broer Michael groot maar zoals Ada Rovatti haar tenor sax laat klinken is hartverwarmend, soms denk ik even dat Michael zacht een deuntje meespeelt. Ook George Whitty op Keyboards en Dave Weckl achter de drums zijn geweldig op gang in dit concert dat even oude tijden doet herleven. Het tweede plusconcert van deze avond is dat van de aloude Ramsey Lewis met als vocaliste Dee Dee Bridgewater, ademloos zit ik aan mijn stoel gekluisterd dit is werkelijk zo mooi, het subtiele met meer dan meesterlijke techniek doorspekte pianospel van Lewis en die prachtige stem van Bridgewater brengen mij werkelijk in vervoering. Dit luisteren en verder even niets, een genot waarbij beide grootmeesters om beurten even een korte break nemen waarbij als Lewis even backstage gaat Edsel Gomez aan de toetsen plaatsneemt, hij is al meer dan 15 jaar de vaste pianist van Dee Dee en dat hoor je ook. Toch kan hij niet tippen aan de sublieme touche van Lewis. Juist voor dit soort concerten gaat men naar het NSJ want het publiek wil duidelijk genieten en dat doet men in deze 2013 editie ook met volle teugen zoals ook later nog bij de avondafsluitingen bij het New Cool Collective dat spettert als vanouds en bij John Legend die ondermeer de Simon en Garfunkel klassieker "Bridge over troubled water" een extra dimensie mee geeft. Mijn afsluiting van deze avond is in het overvolle Yenisei zaaltje, met dat m.i. veel te lage plafond bij de drie dames die Tillery vormen. Een verademing van de avond rust overvalt je bij het spel op gitaar en ukelele en luit. Dat in combinatie met drie van god gegeven stemmen die zo hemels kunnen klinken dat je als in een droom huiswaarts keert om de zondag helaas dit festival al weer te moeten afsluiten, maar daarover later meer.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.