Categorie: JAZZ

Woensdag 15 Mei 2013 at 12:22 am

WE3, MEER DAN EEN EEUW MUZIKALE ERVARING MAAR NOG EVEN FRIS ALS DE LENTE

Bimhuis 11 mei 2013,

Door Rene de Hilster

De titel dekt de lading aardig, want inderdaad stond er meer dan een eeuw muzikale ervaring op het podium van een matig bezet Bimhuis. We3, is een trio van oude bekenden, of wellicht is vrienden een betere beschrijving van de relatie tussen de drie heren. Dave Liebman (1946), Steve Swallow (1940) en de benjamin van het trio Adam Nussbaum (1957) hebben al menig podium gedeeld en zijn elkaar ook in de studio met enig regelmaat tegengekomen Toch is dit trio op zichzelf redelijk nieuw want het bestaat pas sinds 2011. Doordat alle muzikanten een volle speelagenda hebben spelen ze niet al te vaak samen en dat houdt het zonder meer fris.

Dat de heren niet dagelijks samen op het podium staan was niet zozeer te horen maar wel te zien. Bij menig stuk was de muziekstandaard een onmisbaar podiumonderdeel. De gespeelde stukken kwamen voornamelijk van Amazing, het debuut album van het trio.

Het album opent met Remember van de hand van Steve Swallow en dit was ook de concertopener. Deze driekwarter is een melodisch stuk en werd door de drie veteranen in een redelijk recht door zee uitvoering neergezet. Intro, thema, solo en dan weer het thema. Liebman speelde een lange felle sopraansolo, Swallow begeleidde middels ostinate basloopjes en Nussbaum stelde zich dienend op en wist de zaak goed aan de gang te houden.  Remember ging naadloos over in Bend Over Backwards en daar toonde het trio een ander gezicht. Swallow nam hier de rol van de bekende rots in de branding terwijl Liebman en Nussbaum met elkaar in duel gingen. Liebman toonde aan dat een tenor zeer ritmisch tekeer kan gaan terwijl Nussbaum liet horen ook melodisch uit de voeten te kunnen.

Het samenspel toonde aan dat dit geen trio was met een vaste rolbezetting. Geen stuwend opjagende ritme sectie zoals bij de beroemde Village Vanguard van het Sonny Rollins trio. Steve Swallow speelt geen dwingende walking baslijnen die voor de tel uit rennen maar hij zet een gecombineerde rol van bassist en gitarist neer. Veel ostinato basloopjes, een enkele walkingbass lijn maar ook veel dubbeltonen en complete akkoorden.

Liebman is een muzikale alleskunner die het hele jazzoeuvre schijnt te beheersen. Van Sydney Bechet tot Albert Ayler om maar eens een dwarsstraat te noemen. Op de serie trioplaten die hij maakte met Eric Ineke en Marius Beets voor het Daybreak label horen we vooral een soxofonist die leunt op de traditie van Rollins en Coltrane. De invloeden die hij in We3 laat horen zijn veel breder. Ornette Coleman komt voorbij maar ook Steve Lacy en Eric Dolphy komen langs.

Drummer Adam Nussbaum was bij mij vooral bekend als een stevig meppende driving force maar in deze bezetting liet hij horen ook “klein” te kunnen denken. Dat liet hij horen in het derde stuk van de eerste set waarin hij de stokken links liet liggen en vooral zijn handen gebruikte. Het stuk in kwestie; Cole Porter’s Get Out Of Town kreeg een zeer introverte uitvoering van het trio. Liebman opende op iets dat op een blokfluit leek.

Die introverte speelwijze vond ik persoonlijk het beste bij dit trio passen. In rustige stukken als de prachtige ballad Amazing, Swallowish, Sure Would Baby en het hierboven genoemde Get Out Of Town kwam de unieke sound van dit drietal het best tot zijn recht. Dat wil niet zeggen dat de snellere stukken minder waren. Zeker niet want in bijvoorbeeld Monk’s Played Twice kregen we een tenor/drums duet voorgeschoteld dat het illustere duo John Coltrane/Rashied Ali niet had misstaan.

Ondanks dat de heren al een lange ervaring hebben werd er nergens op routine gespeeld en probeerde de muzikanten het publiek en zichzelf te verassen. Dat lukte prima, geen moment was er sprake van langdradigheid of het inzakken van het energie niveau.

Een mooi en inspirerend concert wat niet al te veel publiek heeft weten te trekken maar de vele muzikanten in de zaal geeft aan dat het hier om een bijzonder trio gaat en dat is een feit dat geen van de toehoorders zal ontkennen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.