Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Vrijdag 04 Oktober 2013 at 10:28 am

Na Fame en Footloose nu Flashdance!

Flashdance foto PR Flashdance foto PR Flashdance foto PR

Door Nadine Nachtegaal – Het Collectief N&P

Op zondag 29 september ging in Tilburg de nieuwste productie van Albert Verlinde Entertainment in première. Wederom brengt Albert Verlinde een bekende dansfilm op de planken, in navolging van Fame en Footloose, krijgt het publiek dit seizoen Flashdance voorgeschoteld. Het verhaal van Flashdance werd in 1983 een onverwachte film hit met bekende nummers als “What a Feeling”, “I love Rock and Roll” en “Maniac”. De musical versie van Flashdance die nu wordt gebracht zou moeten eindigen met een première eind 2013 op Broadway.

Het verhaal gaat over Alex Owens (Anouk Maas) een jonge vrouw die werkzaam is in een staalfabriek en ’s avonds danst in een bar. Alex heeft altijd al de droom gehad om naar de dansacademie te gaan, maar een gebrek aan zelfvertrouwen maakt dat ze nooit de stap heeft durven zetten. Dit ondanks de stimulans die haar goede vriendin en leermeester, de oude dame Hannah Long (Carry Tefsen), voor haar probeert te zijn. Wanneer in de staalfabriek een nieuwe baas verschijnt, Nick Hurley (Jim Bakkum), is dit het begin van een romance. De bar waar Alex danst ondervindt nogal concurrentie van een nachtclub in de buurt, waar de aldaar werkzame dames net even wat pikanter te werk gaan. Wanneer een van Alex’ collega’s, Gloria (Jantien Euwe), door liefdesverdriet in de armen van eigenaar CC (Gery Mendes) van de nachtclub wordt gedreven, brengt dit de nodige problemen met zich mee.

Flashdance foto PR Flashdance foto PR Flashdance foto PR

In de hoofdrollen zien we Anouk Maas en Jim Bakkum. Vocaal is Jim Bakkum beter dan het publiek tot nu toe van hem gewend is. Anouk Maas is een goede danseres met een prachtige stem. Maar er mist iets, sterker nog, er mist veel aan de gehele productie en dit maakt dat ook de hoofdrolspelers niet tot hun recht komen. De grappen, veelal gemaakt door de mislukte komediant Jimmy (Joey Schalker) zijn het net niet, het verhaal kent geen diepgang en het weinige toneelspel is, op het spel van Carry Tefsen en Fréderique Sluyterman van Loo na, niet al te best. De teksten van de ballads zijn erg gekunsteld en gaan zelfs vervelen. Gelukkig is daar Marjolein Teepen, een dame die we de afgelopen jaren flink hebben zien groeien. Dat zij een goede danseres is, wisten we allang, dat zij ook vocaal steeds beter wordt komt gelukkig goed tot zijn recht in haar rol van Tess, een van de danseressen uit de bar waar Alex werkt. Ook weet Marjolein Teepen met haar accent nog de meeste lachers op haar hand te krijgen. Het ensemble is sterk en werkt hard. Maar toch, voor een dansmusical vlamt zelfs de dans nergens echt zoals ze zou moeten doen. Het is dat de bekende nummers uit de film ook in de musical hun plaats hebben gekregen, dit zijn dan meteen ook de betere momenten van de show.

De bandleden, onder leiding van Marco Braam, zijn stuk voor stuk goed. Het geluid is in Tilburg gelukkig altijd prima, al zijn de grote ensemblenummers, zoals vaak het geval, ronduit slecht te verstaan. Door de grote decorstukken en de vele wisselingen loopt het stuk onnodige vertraging op en dit komt de show niet ten goede. De regie en choreografie liggen in handen van Martin Michel, die zoals we weten zijn vak absoluut verstaat. Ondanks de goede cast en hun inzet, het sterke ensemble en de prima regisseur is Flashdance geen goede productie, een dansmusical die het net niet is, met veel water maar geen moment waarop de show echt spettert.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.