Categorie: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Zaterdag 19 Oktober 2013 at 11:13 am

Bakker & Lutz tonen hun vakmanschap met het ambachtelijk mooi programma “HET IS JE BLOED”

Bakker en Lutz fotograaf niet bekend Bakker en Lutz fotograaf niet bekend Bakker en Lutz fotograaf niet bekend


door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

Enige tijd geleden berichten we op Cultuurpodium als eerste over het nieuwe theater duo Bakker Lutz, gevormd door Martin Bakker en Joris Lutz. In een uitgebreid interview sprak ik met beide heren en in een ongedwongen sfeer van de repetitieruimte in theater Walhalla in Rotterdam en later in café Tsjechov eveneens op Katendrecht aan het Dehliplein vertelden zij uitgebreid over de samenwerking, hoe het ontstond en waar ze aan werkten. Het zou een programma worden over de bloedlijn van de vaders via zichzelf naar de zonen, “Het is je Bloed” zou het programma gaan heten. Onlangs ging het programma na een aantal try outs in première in de Luc Lutz zaal van het Isalatheater in Capelle aan den IJssel. Het werd een feestje van heerlijk ambachtelijk theater maken door twee routiniers.

“Was jouw vader, DE Leen Bakker?” Ja, Voor mij was mijn vader De Leen Bakker, hij was instrumentmaker in een Amsterdams ziekenhuis.” “Mijn vader was acteur en men heeft een zaaltje naar hem vernoemd”, een korte woordenwisseling over de vaders waarvan zal blijken dat zowel Joris als Martin toch wel heel veel hebben overgenomen gaat verder en wordt onderstreept met een lied. Het programma is een ambachtelijk opgebouwd cabaretprogramma geworden een praatje een liedje maar zeker niet oubollig of gedateerd, nee juist niet het programma heeft de smaak van meer. Dat is vooral te danken aan het geweldige muzikale materiaal dat in dit programma zit. Beide artiesten hebben ruimschoots hun sporen verdiend, Martin bassist o.a. in The Nits, Frits, Stips, Gruppo Sportivo en Het Groot Niet te Vermijden en Joris talloze kinderproducties, schrijver van kinderboeken over “Fred”, natuurlijk met vader Luc in “Ha die Pa” en bassist van Gruppo Sportivo. 
Twee bassisten maar daarnaast is Joris ook een begenadigd gitarist op de elektrische en akoestische gitaar. Toch zelfs als beiden op de basgitaren een basduet spelen weten ze de uitverkochte zaal te overtuigen van hun meesterlijke muzikale kwaliteiten. Eigen werk maar ook prachtig bewerkt materiaal van ondermeer The Beatles vullen deze eerste theatershow van de beide heren. Een show die werkelijk naar meer smaakt vooral omdat ze het zo mooi klein en persoonlijk weten te houden. Nergens een spoor van grootheidswaanzin door materiaal aan te pakken waar ze niet mee uit de voeten kunnen, als dat er überhaupt is, want beiden zijn zo virtuoos op hun instrumenten en ook die twee stemmen zijn heerlijk complementair aan elkaar. Nee geen Simon and Garfunkel maar meer Lennon and McCartney dan weer heel ingetogen en dan weer lekkere Rock and Roll. Het is goed gevarieerd het muzikale aanbod en voor wat betreft de verhaallijn van Pa tot zoon, je ziet en hoort dat het bloed stroomt waar het gaan kan. Als dan overigens door leuk bedachte gimmick de puzzelstukken op hun plaats vallen en over de foto van de beide vaders de zonen zijn verschenen moet ik wel constateren dat beide zoons van Martin en Joris toch wel veel meer lijken op de respectievelijke exen Judith en Jet en naar uit het verhaal is gebleken vooral de streken en het gedrag van de vaders en opa’s is overgenomen. Een mooie cirkel komt uiteindelijk rond in dit heerlijke theaterprogramma “HET IS JE BLOED” van het nieuwe theater duo Bakker-Lutz. We gaan nog veel van ze horen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.