Categorie: THEATER, TONEEL

Maandag 21 Oktober 2013 at 7:51 pm

“De Man die het wist”, Wat is dit grandioos leuk en waanzinnig knap gespeeld.

De man die het wist foto Joris van Bennekom De man die het wist foto Joris van Bennekom De man die het wist foto Joris van Bennekom

Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. foto's joris van Bennekom (klik voor groter)

Pas na afloop van deze waanzinnig succesvolle première werd het duidelijk dat dit de laatste première was van het Thrillertheater. Het was regisseur Bruun Kuijt, die in het slotapplaus de aandacht van het première publiek vroeg en ons in kennis stelde van dit toch wel verrassende bericht. Producentduo Lex Passchier en Rieneke van Nunen besloten al eerder dat de tiende productie het einde zou zijn. Jammer, nee erger, verdomde triest, want het Thrillertheater heeft met die tien producties bewezen een gat in het theateraanbod in ons land op voortreffelijke wijze te kunnen vullen. De apotheose is mogelijk wel deze laatste productie ”De Man die het wist”, een op het oeuvre van Alfred Hitchcock gebaseerde toneelvoorstelling waarin de acteurs in enkele gevallen wel meer dan 20 rollen spelen. Een komische thriller maar wel met de nodige suspense en een karrevracht aan humor, je ligt bijna heel de voorstelling krom van het lachen. Een heerlijke theateravond is daardoor gegarandeerd.

Het verhaal gaat over een reclameman (Sander de Heer), die tijdens een afspraak met een belangrijke klant, door twee ‘schavuiten’ zoals hij ze continue blijft omschrijven voor een ander wordt aangezien en door hen wordt ontvoerd. Hij wordt ondervraagd, dronken gevoerd en in een auto gezet om daarna in een dodemansrit langs ravijnen en diepe dalen de berg af te rijden. De combinatie van filmbeeld en acteurs op het podium is niet nieuw maar dit keer meer dan geweldig toegepast. We zien onze hoofdrolspeler, de held van het verhaal, in talloze Hitchcock situaties de verhaallijn van vele thrillers volgen. Rear Window, Psycho, North by Northwest, The Birds e.v.a. fragmenten passeren op het achterdoek. Zelfs good old Alfred Hitchcock komt, net zoals in al zijn films, ook in “De Man die het Wist” nog even langs. Naast Sander de Heer spelen. Hymke de Vries, Flip Bolluyt, Renée van Wegberg, en Lex Passchier de vele tientallen rollen. Het spel vindt plaats binnen een kader van een theaterpodium, maar buiten dat kader ziet de toeschouwer het razendsnel omkleden van de acteurs en de te gebruiken attributen klaar staan, van hengels met vogels tot een fiets. Mede door de waanzinnige snelheid van rolwisselingen, de heerlijk toegepaste interactie met het publiek (houd uw mobiele telefoon aan, want dan kunt u foto’s maken van bewijsmateriaal en situaties) en de geweldige timing is deze tiende Thrillertheater productie “De Man die het Wist” een groot succes.

De man die het wist foto Joris van Bennekom De man die het wist foto Joris van Bennekom De man die het wist foto Joris van Bennekom

Maar waarom dan de laatste productie vroeg ik Lex Passchier?; “Enkele jaren geleden hebben Rieneke en ik, besloten dat we na de tiende productie zouden stoppen. Je moet weten, wij doen het samen en als je dan ziet wat een enorme berg werk aan het tot stand komen van een productie kleeft, de rechtenkwesties, de belastingformulieren, alle logistieke zaken, de publiciteit, de productie echt alles doen wij samen en dat is heel veel werk, soms te veel en dan kijk je ook een beetje naar het kosten/batenplaatje”. “Mijn core business is het scenarioschrijven, ik schrijf onder andere het scenario van “Moordvrouwen” er volgt binnenkort ook een boek over deze serie met o.a. Wendy van Dijk, daarnaast heb ik een contract voor nog een boek, een thriller. Na jaren maakten wij een jaar of twee geleden de balans op en als je dan constateert wat we allemaal hebben gedaan en toch steeds weer de eindjes aan elkaar moeten knopen, dan moet je een beslissing nemen, maar ik zal zeker, als er iets leuks langs komt, blijven acteren, maar scenarioschrijven wordt nu prioriteit”. Een jammerlijke situatie voor Theater minnend Nederland want een producent als Het Thrillertheater zal niet snel vervangen kunnen worden, alle reden dus om zeker deze laatste productie, misschien zelfs wel de allerbeste, nog te gaan bekijken in een theater bij u in de buurt. Het is het allemaal meer dan waard. En vanaf deze plaats bedank ik Lex en Rieneke voor tien jaar heerlijk theater, het Nederlandse theaterpubliek is jullie een groot applaus verschuldigd.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.