Categorie: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Zondag 10 November 2013 at 6:54 pm

CD: Ineke van Doorn & Marc van Vugt - White

Ineke van Doorn Marc van Vugt: White

bezetting: Ineke van Doorn zang, elektronica, piano; Marc van Vugt elektrische- en akoestische baritongitaar; Andy Sheppard tenor- en sopraansaxofoon, Sylvain Beuf tenor- en sopraansaxofoon en fluit; Michael Vatcher slagwerk, waterglazen; Nederlands Kamerkoor; Big Bizar Habit

4 van 5 sterren.

Door Hans Speekenbrink

Ik betrap mezelf er op dat, als ik een cd-tje van een zangeres opzet in deze hectische tijd, ik voornamelijk op wil gaan in een harmonieuze gelijkmatige en weldadige sound. Er zijn momenteel erg veel zangeressen die heel erg goed kunnen zingen, maar juist nèt niet de stem hebben, die blijft boeien. Waar zit m dat in? Het kan een bepaalde heesheid zijn, een iets te lage stem voor een vrouw, een bepaald braampje, een zekere zuiverheid, timing.. Kortom iets unieks of betoverends dat je aandacht vast blijft houden.
Het kan zelfs iets zijn, dat lijkt op en handicap of een spraakgebrek. Als het je maar boeit en raakt! Wat voorbeelden van unieke stem-kwaliteiten die boeien: Diana Krall, Adèle, Marianne Faithfull, Sandy Denny, Sophie Zelmani, Diana Kurtz, Eva Cassidy, Nora Jones, Natalie Merchant, Haris Alexiou, Melissa Etheridge, Rumer..

Als je dat kleine beetje extra als zangeres niet hebt, zit er niet veel op: Het is óf gewoon stoppen óf veel whiskey gaan drinken en sigaren gaan roken om je stem juist dat extra rokerige te geven. Tip: Onderzoek gewoon hoe Tom Waits zijn stem op een boeiende manier wist te verkrachten en vooral interessant wist te maken.

Met alle respect de nieuwe CD van Ineke Vandoorn en Marc van Vugt, is op zich erg interessant en heeft veel kwaliteit, maar de stem van Ineke, hoe goed ook, mist voor een deel bovengenoemde kwalificaties. Daarnaast is de cd zo "grillig knap" dat hij niet in aanmerking komt om vaak opgezet te worden.

Alle vocale hoogstandjes en originele creativiteit kunnen erg interessant en boeiend zijn op een podium.
Daar ben je als luisteraar visueel en auditief gefocust en kun je van de ene verbazing in de andere vallen en er zelfs een kick van krijgen.
Op een cd die voor een deel ook achtergrond-muziek kwaliteiten zou moeten hebben om vaak gedraaid te worden, is het net te veel van het goede.

Daar kunnen top begeleiders zoals meester ritselaars Joost Leibaart en Michael Vatcher weinig aan veranderen.

Hans Speekenbrink voor Cultuurpodium.nl en Jazzpodium.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.