Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Woensdag 13 November 2013 at 3:09 pm

Alsof Tom Waits zelf meespeelt, het is meer dan geweldig Frans van Deursen en band zingen Waits

Frans van Deursen fotograaf onbekend

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

In het Hennekespand in Schiedam, zeg maar de kleine zaal van het Theater aan de Schie, maar dan uitpandig op een eigen locatie met herinneringen aan Schiedams oude brandersverleden speelde Frans van Deursen met zijn band het waanzinnig sfeervolle muziektheater programma “Scherven Van Een Leeggedronken Nacht”. Frans van Deursen zingt Tom Waits, maar dan wel door Frans vertaalt of kan ik beter hertaald zeggen en met eigen interpretaties. Een avond die ultiem muziek genot brengt.

Het Hennekes pand in het hart van het oude Schiedam heeft een geheel eigen sfeer en het ademt iets van het Schiedamse alcoholverleden uit. Een ideale locatie om het hertaalde werk van Tom Waits te kunnen beluisteren. Helaas en geheel ten onrechte is de zaal niet helemaal uitverkocht en mag een ieder zijn drankje mee naar binnen nemen. De eerste sfeerverhoger is binnen. Dan dooft het licht iets en komen de mannen voor vanavond de vloer op. Van Deursen zet met zijn band in en al direct merk je dit gaat iets bijzonders worden. De band is geweldig goed op elkaar ingespeeld en van Deursen zijn stem, waar hij verdomd veel mee kan doen, is top. Nee, Van Deursen zal nooit een zoetgevooisde charmezanger worden, gelukkig niet, maar zijn stem heeft iets, iets rauws, iets met een rafellijntje ergens best een beetje vergelijkbaar met Tom Waits, met dien verstande dat Frans zijn stem aanzienlijk beter verstaanbaar is dan Waits tegenwoordig.

Ooit zag ik in een vergeten nacht Tom Waits in het oude Eksit in Rotterdam, als passant binnengekomen en voor anderhalve fles Bourbon achter de piano kruipen en bijna twee uur spelen met een publiek van maximaal een man of twintig. Het was in zijn beginjaren ergens half/eind jaren zeventig meen ik mij te herinneren. Een beetje oude verloederde kroeg en een man achter een piano, maar mijn god met wat een onvergetelijke sfeer maakte Waits toen indruk op mij. Zo diep dat het mij tot op heden ten dage is bijgebleven, en dat terwijl Waits alleen maar binnenliep voor wat genotsmiddelen en booze. Die zelfde sfeer, en dat is naar ik meen het grootste compliment dat ik Frans en zijn begeleiders kan geven, overspoelde mij tijdens Frans zijn concert in Schiedam. Hij weet met zijn tekstvertalingen en door die geweldige band precies die sfeer van Tom Waits te treffen. Ik zag copybands van Waits maar nimmer werd ik echt bij mijn kloten gepakt en geconfronteerd met een concert dat mij, als ik mijn ogen sloot, deed terugdenken aan die nacht in het Rotterdamse Eksit. Frans brengt het voor elkaar.

Natuurlijk niet in zijn eentje en ook niet achter de piano, daar heeft hij Leo Bouwmeester voor, op de bas wordt hij begeleid door Peer Wassenaar, Richard Heijerman zit achter de trommels en op gitaar speelt de meesterlijke Wouter Planteijdt. Dit bandje dat grotendeels ook meespeelde op het album dat in 2010 is verschenen is wel zo verdomde goed en waanzinnig op elkaar ingespeeld dat Frans daarmee ook nog eens extra bonuspunten inbrengt. Kortom het lijkt wel of ik er geen genoeg van kan krijgen om de loftrompet te steken maar dit is werkelijk van een ongekend niveau. Ben je fan van Waits, ben je een echte kroegtijger, hou je van diepdoordrenkte blues en waanzinnig knappe Nederlandse teksten of wil je gewoon een topavond in het theater dan had je deze avond moeten meemaken.

Er zijn nog twee kansen om Frans, die m.i. een veel te korte tour heeft gemaakt ( ik hoop dan ook van harte op een reprise reeks), te gaan zien en dat is donderdag 14 november in De Lawei in Drachten en op zaterdag 16 november in De Flint in Amersfoort. Als je niet gaat krijg je verrekte spijt.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.