Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 14 November 2013 at 8:08 pm

Hoe ideaal is de Ideale man

Ideale man Ideale Man Ideale Man

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Talloze vrouwen zijn al jaren naar hem op zoek, hij op het witte paard. Daarnaast vermoeden vele mannen hem elke ochtend te ontmoeten in de spiegel, maar bestaat hij wel echt de Ideale Man. In samenwerking met NT Gent speelt het Nationale Toneel de voorstelling “De Ideale man” een bewerking door Elfride Jelinek van Oscar Wilde’s “An Ideal Husband”. Een verhaal over corruptie, chantage, macht en eigenlijk al onze kleine menselijke trekjes. De bewerking is lekker, het is alledaags, herkenbaar en dwaalt toch ook niet te ver van de oorspronkelijke tekst bedoeling weg. De regie is van Theu Boermans dus ook dat zit wel goed. Waar het in deze productie dus in belangrijke mate om gaat is de kwaliteit van de acteurs. En met o.a. Mark Rietman, Arianne Schluter en Steven van Watermeulen in de gelederen kan deze komedie niet stuk.

Het is een politieke komedie, ja, zo moet je deze versie toch zeker wel zien, maar met talloze ingrediënten toegevoegd, zoals de eeuwige strijd tussen man en vrouw, het mannelijke haantjesgedrag en de vrouwen die zich altijd weer bedrogen verwachten. Een heerlijke komedie waar van alles gebeurd, wat je eigenlijk niet verwacht en toch komt niets zo maar uit de lucht vallen, of dat zou het decor moeten zijn, daar vinden nogal wat verrassingen mee plaats. Het is geen klappende deuren en wegduikende vreemdgangers stuk maar het is wel een zeer knap, snel gespeelde en geweldig getimde voorstelling.
Staatssecretaris Robert Chiltern heeft door het doorspelen van zijn voorkennis, jaren geleden, zijn kapitaal vergaard. Helaas zijn anderen daarvan op de hoogte en chantage valt hem ten deel. In zijn prachtige villa, waar we getuige zijn van een feestje voor vrienden en de hoofdpersoon zelf, Chiltern (Mark Rietman) veel te laat thuiskomt en eigenlijk geen tijd heeft voor de aanwezigen. Blijkt dat goede kennis Laura Cheveley (Arianne Schluter) middels een brief, van de vroege praktijken van de staatssecretaris op de hoogte is. Zij chanteert hem om een project waarin zij hevig geïnvesteerd heeft zijn politieke steun te geven. Dit in tegenstelling tot wat hij, en vooral zijn maatschappelijk bewogen vrouw Gertrude (Anniek Pheifer), voorstaan. Om een en ander voor zijn vrouw duidelijk te maken raadt, Chiltern zijn goede vriend Arthur Goring ( Steven van Watermeulen), hem aan zijn verleden aan zijn vrouw op te biechten. Maar Chiltern vreest dat dit het einde van zijn huwelijk zal betekenen. Echter daarbij hield Chiltern geen rekening met de valsheid van vrouwen want Laura heeft Gertrude inmiddels geïnformeerd over de misstap in de jeugd van haar man.
Het derde bedrijf wat zich afspeelt in het huis van Arthur Goring is er wel een van snelle kamerwisselingen en onverwachte komische momenten, waarbij vooral de butler een voorname rol speelt. In dit bedrijf wordt de toeschouwer heen en weer geschud tussen wat is wel en wat is niet waar en daarbij is het voor de karakters ook steeds minder duidelijk hoe de vork nu precies in de steel zit. Het is vooral zo komisch omdat de timing perfect is maar nog meer omdat de teksten zo vilein, en dubbelzinnig geschreven zijn dat het een genoegen is om aan te horen wat er over en weer verweten, gezegd en gescholden wordt. Zoals Wilde het wilde laat ook bewerkster Jelinek het plot voor wat het was maar emotioneel komt niemand er zonder kleerscheuren af, zeker de villa moet er enorm onder lijden maar het is tevens een visuele onderstreping van het verval waartoe mensen in staat zijn om hun doel, al dan niet gerechtigd te bereiken.

Kortom een heerlijke komedie met meesterlijk spel van alle acteurs, geen uitgezonderd in een perfect decor en onder heerlijke regie van Boermans. Het is een lange bijna 3 uur durende voorstelling maar meer dan de lange zit waard. Met naast de eerder genoemde acteurs verder nog; Jaap Spijker, Katja Herbers, Chris Thys en Frank Rocketyn als de butlers, een meer dan verdienstelijke rol.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.