Categorie: THEATER, CABARET

Zaterdag 16 November 2013 at 2:18 pm

Purper Ladies, het is toch wel even wennen.

PurperLadies_foto_Andy_Doornhein PurperLadies_foto_Andy_Doornhein PurperLadies_foto_Andy_Doornhein

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Talloze jaren is het Nederlands theaterpubliek prettig verrast door de vele programma’s van het collectief “Purper”. Dit gezelschap ooit opgericht in 1980 door Erik Brey en Haye van der Heijden met daarin later als grote spil Frans Mulder, heeft in talloze bezettingen jaren aaneen zeer toegankelijk en aanstekelijk cabaret gebracht. Het overwegend herengezelschap waarin in afwisselende bezettingen o.a. Jos Brink, Tony Neef, Jon van Eerd, Alfred van den Heuvel, Jan Simon Minkema, Martin van Dijk, Tom Barlage, Perry Dossett, Eric Corton en Marco Braam perfect inpasten heeft heel vaak dames als vaste leden of als gasten in hun programma gehad, waaronder Adelheid Roosen, Trudy Labij, Ina van Faassen, Corry Brokken, Karin Bloemen, Adèle Bloemendaal, Angela Groothuizen, Anneke Grönloh en niet te vergeten Gerrie van der Klei. En de ene keer met iets meer succes dan de andere keer, maar over het algemeen waren het succesvolle programma’s.

Dit seizoen wordt onder het toeziend oog van Frans Mulder bij Opus One producties de vrouwelijke Purper in de theaters los gelaten. Met als spil Gerrie van der Klei en naast haar; Mylou Frencken, Anouk van Nes en Céline Purcell. Niet mis te verstane namen en op het oog alle vier in staat het programma tot een groot succes te maken. Wat is er dan toch mis met dit programma. Op de première avond in een nagenoeg uitverkocht Theater Diligentia in den Haag liep het vooral voor de pauze allemaal heel erg stroef. Het leek wel of alle vier de dames, misschien met uitzondering van Anouk van Nes, gigantische première vrees hadden en met lood in de schoenen zich op het podium begaven. De liedjes en korte dialogen waren niet onaardig, maar ze pakten niet, de reactie van het publiek was mager en ik kreeg steeds meer het idee, hier moet nog verschrikkelijk aan gesleuteld worden om het pakkend te maken. Natuurlijk is het wel zo dat je als toeschouwer met een bepaalde verwachting naar het theater gaat, Purper, maar dit is geen Purper want Frans staat er niet bij en ook het gemis van Erik Brey is tastbaar aanwezig. Ja, ze zitten beiden in de zaal maar ze hadden er bij moeten staan dan was de naam Purper gedekt en nu was dat niet het geval. Het gevolg is dat de toeschouwer zich wat ongemakkelijk voelt, het lijkt wel een beetje qua opzet, op Purper maar het is het niet. Zodra je daar over heen bent, de pauze is geweest, en je bent gebleven, en doe dat nou maar, blijkt de akte na de pauze plots een heel andere kant op te slaan. Terwijl ik voor de pauze nog met regelmaat met gekromde tenen zat is het na de pauze plots een heerlijk lopende en wel aantrekkelijke voorstelling waarin vooral Gerrie van der Klei haar naam weer volledig waar maakt. Maar ook Mylou Frencken en Céline Purcell komen nu veel stralender en spontaner, minder geforceerd over. Het programma is plots een leuk theaterprogramma geworden en bevat een paar juweeltjes Nu blijkt nog meer wat Anouk van Nes aan meesterlijke kwaliteiten heeft. Kwaliteiten die voor het grote publiek tot op dit moment nimmer geopenbaard werden maar in “Purper Ladies” (en dan vooral na de pauze) komt het er allemaal uit.

Mocht u bij het zien van dit programma denken nou in de pauze hou ik het voor gezien, ik neem nog een drankje maar dan pak ik mijn jas en ga er vandoor, niet doen, vooral niet doen want na de pauze gaat het pas echt los. Het enige betreurenswaardige in dit programma, naast de m.i. nog te verbeteren eerste akte is dat “Aan de Amsterdamse grachten” een replica is van wat Purper zelf ooit eerder deed, en dat moet je zo laten, kopiëren is zelden verbeteren en in dit geval is het niet minder maar ook geen verbetering, dus laat het dan ook maar.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.