Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 05 December 2013 at 2:09 pm

Victor Reinier mateloos overtuigend in “De Passievrucht”.

Passievrucht Passievrucht Passievrucht

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Ben van Duin (klik voor groter)

Het is de laatste tijd goed prijs, vele verfilmde boeken komen in een mooie bewerking in het theater op de planken. Na overtuigende theaterversies van o.a. “Turks Fruit” en recenter “Haar naam was Sarah” is nu ook “De Passievrucht” van Karel Glastra van Loon in het theater te bewonderen. Inderdaad bewonderen, want deze toneelversie naar het boek in een bewerking en onder regie van Ignace Cornelissen mag zeer geslaagd genoemd worden.

Het verhaal over Armin (Victor Reinier), hij heeft een dertienjarige zoon, Bo (Baue van Leyden) met zijn overleden vriendin Monika(Sandra Mattie). Met zijn nieuwe liefde Ellen (Oda Spelbos) wil hij ook graag een kind, maar dat lukt niet. Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat Armin onvruchtbaar is, en altijd is geweest. In zijn verwarring en verbijstering wordt hij gedreven door één vraag, wie is de vader van zijn “vermeend” kind?
Armin gaat naarstig op zoek naar de mogelijke vader van zijn zoon, maar daarbij duikt hij steeds dieper in de ellende en daalt zijn eigen gemoedsrust en tast hij die van zijn omgeving ernstig aan. Hij wordt zo gedreven door de vraag over het hoe en waarom, dat het bijna obsessief wordt. Hoewel bijna, het wordt werkelijk obsessief. Hij wil zelfs weten of zijn vriendin tijdens het verwekken van Bo is klaargekomen, of ze genoot van deze vreemdgagaanderij en steeds maar weer die vraag; Wie, wie heeft met zijn vriendin waar Armin zo’n geweldige relatie mee had, haar kunnen verleiden, wilde zij dit wel of was het tegen haar zin.

Steeds meer vragen komen boven drijven en het is prachtig om te zien hoe Victor Reinier die steeds meer groeiende vertwijfeling op de planken weet te brengen. Je krijgt medelijdenmaar met Armin, maar als publiek voel je ook een weerzin tegen zijn drammerigheid, vooral tegen zijn vriendin Ellen, die ooit de beste vriendin van zijn vrouw was, is hij steeds onprettiger. Drijft deze prangende vraag hen uiteen? De vragen die vooral aan Ellen worden gesteld hebben ingrijpende gevolgen, maar ook zijn zoon Bo ondervind hevige problemen door het gedrag van de man die hij altijd heeft gezien als zijn vader.

Het spel tussen Victor Reinier en Oda Spelbos als zijn vriendin is zo sterk en hecht dat dit niet alleen door Regisseur Cornelissen kan komen, die chemie zit dieper, mogelijk door de jarenlange samenwerking in de serie Flikken Maastricht, maar waarschijnlijk nog veel meer door de grenzeloze professionaliteit van deze twee acteurs. Waarbij vermeldt dient te worden dat de jonge, nog niet eens afgestudeerde, acteur Baue van Leyden een heel overtuigende rol neerzet. Helaas vind ik het spel van Sandra Mattie in deze voorstelling iets minder dan ik had gehoopt, waardoor op enkele momenten in het stuk het niveau hier wat onder te lijden heeft. Misschien dat Mattie er tijdens de première niet helemaal in zat, maar naar ik verwacht zal dit enige minpuntje in deze indrukwekkende voorstelling snel weggepoetst worden.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.