Categorie: THEATER, CABARET, MUZIEK

Vrijdag 06 December 2013 at 2:10 pm

SEXY: Sodano sleept je mee in een vertederend, schokkend, herkenbaar relaas

Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink

Door Bernadette van den Hooven met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)


Muziektheater? Nee. Dans? Zang? Cabaret? Ook… Een hokje is er niet voor te bedenken, en dat is maar goed ook, want de nieuwste show van Veronique Sodano verenigt het beste van verschillende disciplines in zich. Met een lach, een traan en een heerlijk Italiaanse flair laat de goedgevormde comediènne en zangeres de avond veel te snel voorbijvliegen.

Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink

Een schemerig sfeertje, een ontspannen deuntje,een pontificale verschijning van diva Sodano. Ze schopt demonstratief haar rode, glimmende hakken uit op het podium: we kunnen beginnen. Was Duitsland goed of fout in de oorlog? Zijn er vegetariërs of veganisten in de zaal? Wie rookt, drinkt, sport? Een spervuur van scherpe vragen doet het publiek rechtop in z’n stoel zitten. Met een ontwapenende, oprechte helderheid lijkt Sodano iedereen in de zaal tegelijk recht in de ogen te kijken. Haar thema’s zijn geen zweverige clichés of hoogdravende maatschappelijke vraagstukken, maar grijpen je stevig vast met een confronterende eerlijkheid. Te lang douchen, verkeerd eten, op de vlucht slaan voor de buurvrouw in de supermarkt: laat ons af en toe maar gewoon even lekker liggen.

Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink

Praktische antwoorden zocht ze, maar in plaats daarvan kwamen existentiële vragen. Het lied Als alles al gezegd is snijdt ijskoud door je heen in haar herkenbaarheid: wat voeg ik nou eigenlijk toe? Al pratend en gesticulerend wekt Sodano met haar oprechtheid sympathie op, maar wacht tot het ijzingwekkende moment dat de van huis uit in jazz geschoolde cabaretière begint te zingen… Loepzuiver en even helder als eerlijk brengt ze haar teksten, nu eens plagend seksueel, dan weer onomwonden ernstig.

Voor diegenen die eerder werk van Sodano kennen, is het geen verrassing dat in haar tweede lied – Hier ben ik thuis – de Italiaanse achtergrond van de comédienne opduikt; stiekem zat je er misschien al op te wachten. Sodano’s liefde voor haar vaderland sprankelt door haar teksten en melodieën. Diezelfde liefde neemt ze algauw ook weer op geheel eigen wijze op de hak. Met haar eigen achtergrond als voorbeeld, maar ook door sprekende voorbeelden die iedereen in de zaal uit het dagelijks leven herkent, loopt het thema ‘identiteit’ als een rode draad door de voorstelling.

Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano Sexy foto Hans Speekenbrink

Voor Sodano is de voorliefde voor eten een belangrijk deel van die identiteit. Als een echte Italiaanse bohemien weet ze wat lekker is en loopt het water je in de mond bij haar referenties ernaar. In een tijd waarin XXS het nieuwe S is, druist Sodano dwars in tegen deze huidige smalle-maatstaven: eet, geniet en wees daar trots op. Met haar handen pontificaal op haar vrouwelijke heupen daagt ze je uit om haar tegen te spreken, wat – zeker na deze show – niet in je op zal komen.

Ter ere van de première afgelopen zaterdag in Theater Diligentia (Den Haag) kreeg het publiek in de foyer een fikse extra toegift tijdens een speciale afterparty. In een voor Sodano kenmerkende stijl – uitbundige, kleurige jurk met daaronder gymschoenen – bracht ze, begeleid door haar band, een aantal nummers van haar nieuwste cd ten gehore met zichtbaar plezier. Zolang ik maar bij jou kan zijn bevat 14 heerlijke tracks met vrolijke, gevoelige en vooral rakende nummers van een muzikaal niveau waar je u tegen zou zeggen – maar daar is deze artieste toch echt te sympathiek voor.

De zelfbewustheid van Sodano sleept je mee in een vertederend, schokkend, herkenbaar relaas, omlijst door heerlijke muziek. Een absolute feelgood-show bomvol rake klappen.

SEXY van Veronique Sodano is tot en met april 2014 te zien in diverse theaters. Zie voor de speellijst haar website. (link: http://veroniquesodano.nl/speellijst.html)
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.