Categorie: THEATER, MUSICAL, TONEEL

Vrijdag 13 December 2013 at 1:10 pm

Nagenoeg alles klopt in ”De Kleine Blonde Dood”

De Kleine Blonde Dood De Kleine Blonde Dood De Kleine Blonde Dood

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P, foto's Roy Beusker (klik voor groter)

Tijdens de preview kreeg ik al het idee dat we te maken hadden met een ware topproductie, maar pas na afloop van de première wist ik het zeker. Verdomme, wat is dit een waanzinnig goede voorstelling. Een voorstelling waarin alles, of bijna alles klopt, want het autobiografische verhaal van Boudewijn Büch is een fantasie uit Boudewijn zijn gedachten, hij heeft namelijk nooit een zoon gehad, en de persoon die mogelijk als voorbeeld gediend heeft voor de rol van Mickey is zeker niet dood. Maar als we dat buiten beschouwing laten is alles in deze muziektheater productie perfect. Ik vind dit zoveel meer dan een musical, helemaal geweldig. Licht, geluid, acteurs, musici script en toneelbeeld zijn magnifiek.

Direct bij het openen van het doek zien we een crematorium met een kleine kist, de kleine blonde is dood. Dan springt Mickey (tijdens de première gespeeld door Stijn van der Plas) uit zijn kist omhoog en geeft een mooi stukje luchtgitaarspel weg met achter hem de geweldige band onder leiding van Marco Braam. De toon is direct gezet. Knap stukje regie van Peter de Baan, die overigens met deze productie een meesterwerk aflevert. Nergens een zwak moment en steeds op sneltreinvaart zonder ook maar een keer uit de bocht te vliegen. Het tempo ligt hoog en af en toe zie je, zeker op de eerste rijen Boudewijn (William Spaaij) even diep adem halen om op adem te komen. Mickey is dus al dood als het verhaal begint, een verhaal dat vol flashbacks en tijdssprongen zit maar nergens verwarrend wordt. Heel knap ook hoe Boudewijn en Mickey soms in het tijdsbeeld wisselen waardoor de rol van Boudewijn's vader, Rainer (Frans van Deursen) meer diepgang krijgt. Rainer is namelijk een gevluchte Duitse Jood, die na de oorlog als reserve politieagent met volle overtuiging Duitsers beboet. Rainer heeft een syndroom overgehouden aan die vijf vreselijke jaren.

De Kleine Blonde Dood De Kleine Blonde Dood De Kleine Blonde Dood

Er mag geen Duitse les aan zijn zoon gegeven worden, er mag geen Duitse kerstmuziek gedraaid in huis en als Boudewijn op schoolreis in Duitsland blijkt te zijn geweest is de beer helemaal los. Boudewijn wil niets liever dan al die herinneringen aan zijn inmiddels overleden vader uit zijn hoofd bannen, maar steeds weer komen die als trauma’s naar voren. Mickey, de vrucht van een nacht tussen de homoseksuele Boudewijn en zijn voormalig lerares Mieke (Marjolein Teepen), is bij Boudewijn onbekend tot dat zijn hartsvriendin Fleur (Margreet Boersbroek), die als co-assistent in het ziekenhuis werkt, hem vertelt van het bestaan van zijn zoon. Als Boudewijn dan constateert dan zijn one night stand en vroegere lerares nu een zwaar depressieve alcoholiste is haalt hij Mickey naar zich toe. Natuurlijk is Boudewijn ook niet de ideale vader maar alles beter dan in dat hol vol flessen bij zijn moeder.
Maar Mickey is ziek, heeft steeds duizelingen, misselijkheid, flauwtes en komt onder behandeling in het ziekenhuis. Hier zal later blijken dat Mickey een tumor heeft en niet lang meer te leven. Op een kwaad moment is Mickey niet meer dan een plant die kunstmatig in leven wordt gehouden. Er moet een keuze gemaakt worden over het eventueel beëindigen van zijn beademing en de daar op volgende dood. Boudewijn mag geen beslissing nemen want hij heeft Mickey nooit erkend en Mieke is te apathisch voor een besluit en loopt zelfs weg voor die moeilijke keuze.

De Kleine Blonde Dood De Kleine Blonde Dood  De Kleine Blonde Dood

Zowel William Spaaij en Marjolein Teepen komen ook als zangstemmen, dankzij het geweldige muzikale werk van Ad van Dijk en de prachtige teksten van Dick van den Heuvel zo geweldig tot hun recht, dat het niveau van deze productie daar nog eens een extra boost van krijgt. Over de zangkwaliteit van Frans Van Deursen hoeft niets gezegd, die is altijd meer dan treffend, net als zijn spel, zeker in deze productie. Eigenlijk zijn alle stemmen perfect en ik hoop dan ook van harte dat hier binnenkort een cd van zal verschijnen want dit materiaal mag niet tot de theaters beperkt blijven. Over de rol van Mickey kan ik slechts hopen dat alle vier de jongens, naast Stijn ook Jelle Stout, Jannes Heuvelmans en Davy Gomez, het net zo voorbeeldig doen, maar gelet op mijn ervaringen tijdens de preview twijfel ik hier eigenlijk geen moment aan. Kortom “De Kleine Blonde Dood” is een meesterlijke voorstelling waar alles, maar dan ook echt alles, tot in de perfectie klopt. Hoewel het verhaal treurig is, zijn er voldoende komische momenten en dat in afwisseling met een aantal serieuze en diep indrukwekkende momenten maakt het tot een meer dan compleet geheel.
Zou ik een cijfer moeten geven dan kwam ik op een 10+.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.