Categorie: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Dinsdag 21 Januari 2014 at 3:07 pm

Teresa Salgueiro (ex-Madredeus) in Muziekgebouw Eindhoven

Teresa Salgueiro photo Hans Speekenbrink Teresa Salgueiro photo Hans Speekenbrink Teresa Salgueiro photo Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel, Fotografie Hans Speekenbrink klik voor vergroting)

De Portugese diva Teresa Salgueiro treedt in februari a.s met haar quintet op in Muziekgebouw Eindhoven. Najaar 2013 bracht ze haar vierde solo album uit: O Mistério.  De zangeres die van 1987 tot 2007 het boegbeeld was van Madredeus schreef alle teksten voor het album zelf. Na afloop van het concert is er een wijnproeverij.

Teresa Salgueiro stortte zich in 2007 op een solocarriere maar zong altijd muziek van anderen. "Madredeus  was sinds mijn 17e 20 jaar een deel van mijn leven. Voor het eerst dacht: ik kan niet alleen dit doen. Maar er was geen flexibiliteit, daarom verliet ik de groep,” vertelde ze me zomer 2012 in Lissabon tijdens een interview voor Jazzism. Ze noemde het album haar reflectie op het mysterie van het leven. Lissabon speelt net als bij Madredeus een belangrijke rol in Salgueiro's muziek, ze heeft een lied over de stad voor het album geschreven. "Ik schrijf vanuit het gezichtspunt van iemand die gewend is de wereld te bereizen met Lissabon als vertrekpunt en als plek om naar terug te keren,” vertelde ze in 2012. Het nummer Lisboa is voor Salgueiro een liefdesverklaring aan de stad. O Mistério is een sfeervol en filmisch album geworden dat werd opgenomen in een klooster in Setubal. De muziek is goed in Portugees perspectief te plaatsen, met een moderne experimentele touch. Sommige songs zijn heel erg geïnspireerd door de Portugese cultuur. Met Madredeus hebben de liederen niks meer te maken maar Teresa's stem is nog altijd wondermooi en dromerig licht. Ze zingt met grote sensibiliteit.

Line-up

Zang: Teresa Salgueiro

Gitaar en Percussie: Rui Lobato

Accordeon: Carisa Marcelino

Contrabas: Oscar Torres

Gitaar: Graciano Caldeira

Muziekgebouw Eindhoven. De Lage Landen Zaal. Aanvang: 201.5
Normaal tarief: 29 euro plus 2,50 voor pauzedrankje.

Na afloop is er een wijnproeverij.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.