Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 23 Januari 2014 at 12:29 pm

“On Golden Pond”, een toneelstuk dat op alle fronten perfect is.

On Golden Pond On Golden Pond On Golden Pond

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het was een boek, toen kwam de film, jaren geleden werd het ook in Nederland al eens succesvol op de planken gebracht en nu, in 2014, is het in een heel frisse jas, dankzij de geweldige vertaling van Paul van Vliet, terug in de theaters en ook nog eens met een meesterlijke cast. “On Golden Pond”
Een meesterlijk mooi verhaal over ouder worden en verstoorde familierelaties, maar wel vol humor en een waar genot om voor naar het theater te gaan.

Onder regie van Peter Tuinman, die hiermee wederom na “Kopenhagen”, bewijst niet alleen een goed acteur te zijn maar ook een zeer succesvol en bovendien fijnzinnig regisseur, spelen Bram van der Vlugt en Liz Snoijink twee meesterlijke toneelrollen. Bovendien moest Liz Snoijink de rol in goed één week tijd de hare maken omdat Jenny Arean, die oorspronkelijk de rol van Ethel Thayer zou spelen, ten gevolge van een schouderbreuk de eerste periode deze rol niet kan spelen.

Het is het begin van de zomer als Norman (Bram van der Vlugt) en Ethel (Liz Snoijink) neerstrijken in hun zomerhuisje aan het Stille Meer in Maine. Het huis, dat nog van Ethels ouders is geweest en in al die jaren niets is veranderd, geen vers fris verfje, geen nieuwe meubels, biedt wel die geweldig nostalgische veilige thuishaven sfeer die het huis al jaren biedt. Dit jaar viert Norman hier zijn tachtigste verjaardag en Ethel heeft er voor gezorgd dat hun dochter Chelsea (Saskia Temmink) na jaren weer eens langs komt. De verhouding tussen vader en dochter is al heel lang een moeizame en Norman, voedt dat door snerende opmerkingen die er zeker geen goed aan doen. Norman is nu eenmaal een man vol cynische humor en vol zelfspot maar ook bewust van zijn eigen positie. Ethel en hij zijn gewoonweg een volledig op elkaar ingespeeld koppel. Volgens Ethel van middelbare leeftijd, wat Norman pareert met de opmerking dat middelbaar staat voor in het midden van het leven en niemand wordt 150 jaar oud. Paul van Vliet heeft met zijn vertaling er een heerlijk lopend en goed bekkend stuk van weten te maken wat zo vol van heerlijke humor en kwinkslagen zit dat daardoor het wringend contact tussen vader en dochter, min of meer, minder ernstig lijkt. Toch heeft Peter Tuinman als regisseur enkele scènes zo laten spelen dat die kille relatie heel duidelijk wordt.

Op de dag van zijn verjaardag worden Norman en Ethel voorgesteld aan de nieuwe vriend van Chelsea, de tandarts Bill Ray (Has Drijver) en zijn 13 jarige zoon Billy Ray (op de première gespeeld door Jesse Pardon). Chelsea en Bill Ray willen een maand naar Europa en Chelsea stelt voor om Billy Ray bij zijn stief opa en oma in het zomerhuis aan het Stille Meer te laten. Al snel klikt het geweldig tussen de hoogbejaarde Norman en de tiener en zij leren elkaar hun geheimen van het leven. Norman leert Billy Ray Frans en vissen en Billy Ray leert zijn nieuwe opa naast nieuwe woorden als fucken en tongen, hoe je meiden versiert. En steeds weer, in weer en wind zitten de twee met hun hengels aan het meer. Er groeit iets moois, wat Chelsea altijd zelf had willen hebben ziet ze nu gebeuren tussen haar vader en haar stiefzoon en uiteindelijk zal dit ook de liefdeloosheid tussen vader en dochter grotendeels opheffen.

“On Golden Pond” is een toneelstuk waarin je het vakwerk van alle disciplines krijgt voorgeschoteld, naast de waanzinnig mooi en vilein spelende Bram van der Vlugt, die dit jaar zelf ook 80 wordt, en de prachtig mooi bemiddelende Ethel van Liz Snoijink is ook Saskia Temmink heel sterk in de rol van dochter die te veel op afstand van haar vader staat. De rollen van tandarts Bill Ray en die van de postbode Charlie (Roelant Radier), die al jaren heimelijk verliefd op Chelsea is, maar door Norman als ongeschikt voort zijn dochter werd bevonden, zijn mooi ingevuld. Billy Ray (gespeeld door een viertal tieners; Joes Brauers, Bauke van Bohemen, Nathan van der Horst en de eerder genoemde heerlijk spelende Jesse Pardon werden voor deze belangrijke rol geselecteerd door Peter Tuinman en Bram van der Vlugt. Naast het heerlijk bekkende script, het prachtige decor en de subtiele regie is er eigenlijk niets te noemen wat in deze productie niet klopt. Kortom alles valt heel mooi op zijn plaats in een absolute aanrader “On Golden Pond”.  Overigens later in de tournee zal Jenny Arean de rol van Ethel van Liz Snoijink terug nemen.

Voor informatie en speellijst zie: www.niehevanlambaart.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.