Categorie: THEATER, MUZIEK

Woensdag 05 Februari 2014 at 07:42 am

Niki Romijn nog boeiender dan voorheen.

foto Henk Jan Kamerbeek

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Sinds enige jaren volg ik de theateractiviteiten van de theatermaakster Niki Romijn. En het mag gezegd met stijgende verbazing. Deze sympathieke iele verschijning heeft zoveel in haar mars, dat elke productie mij steeds meer weet te boeien. Ze zong aanvankelijk bij diverse popbandjes, speelde in theaterproducties als "Adèle in Casablanca" en de musical “Cats”. Ze was het voorprogramma van Gilbert Bécaud, is een gevierd stemacteur en deed achtergrond vocalen voor o.a. Blondie en Randy Crawford. Zeker niet de eerste de beste zoals blijkt uit haar staat van dienst.

Na haar succesvolle solo voorstellingen “Roos van jou mond”, “Kate” en “Dial M for Man” staat ze nu in de theaters met haar programma “Bird” een prachtige en uiterst gedetailleerde muzikale voorstelling over het leven van de gezusters “Bird” met lichte nadruk op het bijzondere leven van Isabella Bird.

In Studio De Bakkerij aan de Rotterdamse Bergweg, overigens een verrassing van een theatertje waar ik zeker zal terugkomen, zag ik Niki’s programma  “Bird” over de twee gezusters, die leefden in de strenge Victoriaanse tijd. Met een vader, die als predikant hen extra strak in het Victoriaanse keurslijf hield, werden beide zusters toch opmerkelijke vrouwen uit deze uiterst puriteinse periode in het Oude Engeland.

Isabella hield het te strakke Engeland op een goed moment voor gezien en vertrok naar Canada en trok daar, en later in Amerika, het land door en beschreef haar belevenissen voor een flink aantal succesvolle reisverhalen. Isabella hield het daar overigens niet bij, ze trok ook naar de oost en Azie om ook daar prachtige reisverhalen te boek te stellen. Zuster Henriette bleef in het vrome Engeland en onder invloed van haar ouders bracht zij het helaas niet veel verder dan uitgaven met poëzie. Na haar ouders waren overleden opende Henriette een weeshuis wat ze tot op het moment van haar overlijden met succes runde.
Niki Romijn brengt in haar theaterprogramma “Bird” een ode aan deze dames door een achttiental prachtige liedjes, waarbij ze wordt begeleid door bassist Erik Robaard en toetsenist en klankkleur tovenaar Rogier Voorvelt. Deze twee musici liften de toch al zo prachtig mooie, door Niki zelf geschreven songs, naar een ongekend hoog niveau waar je werkelijk van smult door zowel tekst als arrangementen. Tussendoor vertelt Niki het verhaal van de dames en hun levenservaringen en de ontwikkelingen uit die tijd, zoals het gebruik van Laudanum wat Niki bezingt in “Laudanum Lullaby”, maar ook over dokter Bishop, die bekkenmassages geeft en ter genezing en geruststelling de vibrator onder damesrokken toepast. In het lied “Victoria” gaat het over die onderdrukte erotische gevoelens. De jaloezie die tussen de twee zussen Bird heerste wordt meesterlijk vertolkt in “Sisterhood”. Over het liefdesleven van Isabella wordt ondermeer gezongen in het lied “Rocky Mountain Jim” waarin de eerste ontmoeting tussen Isabella en Jim Nugent wordt bezongen. Over Jim, die een man is die buiten de wet leeft, waardoor hij ten slotte door Isabella wordt afgewezen, horen we in “Longs Peak” en “Dear Desperado”. Het mooi gedetailleerde verhaal wordt ook nog eens ondersteund door prachtige oude lichtbeelden en een prominent aanwezige paspop met een Victoriaanse jurk. In het lied over de toenmalige eerste vrouwelijke Britse seriemoordenaar “Mary Ann Cotton”, gaat de zaal helemaal los en wordt er uit volle borst meegezongen. Dit lied, dat zo uit het rijke oeuvre van bijvoorbeeld Fairport Convention zou kunnen komen, werd evenals alle 18 songs in dit heerlijke programma gecomponeerd door Niki Romijn. Met dit waanzinnig sfeervolle programma, waarbij de regie adviezen van good old Rien Kroon (ook regisseur van het Groot niet te Vermijden) kwamen, voegt Niki weer een kwaliteitsproductie aan haar steeds weer verrassende carrière toe. Een meer dan absolute aanrader voor een ieder die houdt van mooie muziek, en teksten die er toe doen, in een verhaal dat van begin tot eind weet te boeien.
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.