Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 05 Februari 2014 at 2:37 pm

Afterparty

foto Ben van Duin foto Ben van Duin foto Ben van Duin

Door: Nadine Nachtegaal – Het Collectief N&P

Vijf jaar na zijn laatste toneelstuk, Hotel Atlantico, schrijft Frank Houtappels de tragikomische toneelvoorstelling “Afterparty”. Houtappels, eerder al verantwoordelijk voor successen als ’t Spaanse Schaep, Gooische Vrouwen en de film Chez Nous, laat met dit toneelstuk wederom zien te beschikken over de kwaliteiten die een goed toneelschrijver dient te hebben. Hij is een meester in de karakteropbouw en dit is precies waarin “Afterparty” uitblinkt.

Het publiek maakt kennis met twee vriendinnen, die samen op vakantie zijn in Casablanca. Frieda, de truttige huisvrouw, die nog nooit gevlogen heeft, haar geld verdiend door een aantal uurtjes in de week in een supermarkt achter de kassa te staan en haar leven vult met het verheerlijken van haar ex man Arnold, een rol van Marie-Louise Stheins. En daarnaast Renée Fokker als Corine, een karakter waar je als publiek in de eerst scène nog maar weinig over te weten komt, zij is in Casablanca om afscheid te nemen van een man. Buurvrouwtjes, gezworen vriendinnen die leef en leed met elkaar lijken te delen. In de hotel lobby ontmoet Frieda een flamboyante dame, April, een schitterende en zeer overtuigende rol van Carine Crutzen. Na een wat onwennige ontmoeting, lijken beide dames toch wat sympathie voor elkaar te krijgen en hebben het tot in de late uurtjes gezellig, zo nu en dan vergezeld door stagiair Mike, gespeeld door Tim  Teunissen, die ook het pianospel verzorgt. Wanneer de volgende dag aan het graf van de man waarvan Corine afscheid wilde nemen ook April verschijnt, is de verbazing bij Frieda groot, als blijkt dat Corine en April elkaar kennen, goed kennen zelfs, een geheim delen. Vanaf dat moment valt Frieda van de ene verbazing in de andere en blijkt niets te zijn wat het ooit leek.

Afterparty is een tragikomedie die in de eerste scène wat traag op gang komt, het karakter van Stheins is erg aanwezig en de uitweidingen over haar ex man Arnold, worden te langdradig. Wat regisseur Michiel van Erp mooi voor elkaar heeft weten te krijgen, is dat na deze eerste scène bij aankomst in de hotelkamer, het stuk veel vlotter wordt en het publiek steeds meer sympathie krijgt voor Frieda, wiens karakter zich gedurende de voorstelling meer ontplooit en verandert in een vrouw die zegt waar alles op staat, deels door verwarring geleid. De manier waarop Renée Fokker laat zien hoe Corine gebukt gaat onder het geheim dat zij met zich meedraagt, is tot in de details uitgewerkt. April, wiens karakter op magnifieke wijze wordt neergezet door Carine Crutzen, heeft zichtbaar moeite met het worden van een oudere vrouw, dit is niet wat zij ooit gedacht had dat gebeuren zou.

De voorstelling wordt compleet door de korte tussenscènes waar het publiek in eerste instantie niet veel van begrijpt, maar naarmate het stuk vordert en de onderlinge verhoudingen en het grote geheim duidelijk worden, zijn deze scènes een zeer waardevolle toevoeging aan het geheel. Afterparty is een toneelstuk over vriendschap, vrouwelijkheid en verlangen. Een komedie die lang niet luchtig is. Het onderwerp is zeer actueel, maar de verwijzingen naar 40 jaar geleden doen inzien dat dit niet een ‘hype’ van vandaag de dag is, maar al sinds jaar en dag een groot issue. Afterparty is en goed geschreven, knap geregisseerd toneelstuk met veel oog voor detail en glansrollen voor alle drie de actrices. De trage opmaat wordt door de invulling van de rest van het stuk en het prachtige plot meer dan goed gemaakt.

Afterparty is tot en met 11 mei 2014 te zien in de Nederlandse theaters voor info zie www.toptheater.nl.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.