Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 05 Februari 2014 at 3:05 pm

Contrast en verbinding: Mozambique vs. Molukken, Neco Novellas vs. Julya Lo’ko

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

Door Roland Hugenin met beeld van Joke Schot


‘De Uitdaging’ is een muzikaal concept van pianist/componist Thijs Borsten. Samen met bassist Xander Buvelot en drummer Arno van Nieuwenhuizen, begeleidt hij twee solisten. Het idee is om de uiteenlopende muzikale achtergronden van de gasten te verkennen en bij elkaar te brengen. Via vragen en opdrachten van Thijs, gaan zij met zichzelf en met elkaar de confrontatie aan. Daarin spelen persoonlijke ervaringen op het vlak van liefde, angst, heimwee, verdriet en dromen, een belangrijke rol. Uiteindelijk worden de muzikale genen in een duet vermengd tot een nieuw geluid, dat spontaan zal ontstaat.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

Op deze avond, in de intieme beslotenheid van Theater Walhalla, op de Rotterdamse Kaap, zijn dat gitarist en zanger Neco Novellas en zangeres Julya Lo’ko. Mozambique versus De Molukken. Een afstand die moeiteloos wordt overbrugt met traditionele elementen uit volksmuziek, blues, jazz, soul, Latin en flamenco. Een lied uit Franz Schuberts Winterreise, gezongen door Neco, behoort tevens tot het gezongen repertoire.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

Neco Novellas groeit op in een muzikaal gezin en is al jong vertrouwd met de cultuur en de tradities van de Chopi clan waartoe hij behoort. Een beurs stelt hem in 1996 in staat om in Portugal klassieke zang (o.a. opera) en gitaar te studeren. Na wat omzwervingen in Europa, beland hij op het Rotterdamse conservatorium, waar hij verder wordt gevormd. Na deze leerperiode is hij een veelzijdig en voortreffelijk gitarist. Op een moderne klassieke gitaar speelt hij met de ziel van Afrika en de ritmes van de balofoon. Zijn zangkwaliteiten zijn superieur.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

Binnen een verbluffend bereik jongleert hij met werkelijk alle mogelijkheden van zijn stem: in klank, taal en ritme, is hij in staat om onwaarschijnlijk snel te schakelen en te kleuren. Zijn muziek is een vermenging van oorspronkelijke Afrikaanse melodieën en meer westerse stijlen als, jazz, Latin en pop.

Julya Lo’ko is al tientallen jaren actief in Nederland en ver daar buiten. Als (achtergrond)zangeres deed ze diverse projecten. Haar wortels leiden naar de Indische archipel: De Molukken en Sulawesi.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

Na in 1977 met haar broer te zijn begonnen in de funkgroep Cheyenne, heeft ze zich veelzijdig ontwikkeld. Op dit moment is ze sterk geïnspireerd door flamenco.

De vraag van Thijs Borsten om iets te zingen dat teruggrijpt naar haar diepste herinnering, brengt haar bij haar Indisch-Molukse afkomst. Voordat Indonesië werd geannexeerd door Nederland, hadden de Portugesen al enige tijd hun voeten aan wal gezet. Daar liggen de vroegste culturele invloeden van buiten, die mede sporen achterlieten in de taal en de muziekcultuur van Indonesie.

in het Maleis zingt Julya a capella ‘Gegroet baby die ter wereld komt’. Een rituele bezwering. Neco werd op deze dag vader van een zoon. Ook in het Maleis, zingt ze een lied over een onthecht meisje dat wil terugkeren naar De Molukken, haar vaderland. Dit is en versie van ‘Baby blue’ waarin blues en flamenco samenkomen.

De ontmoeting tussen Julya en Neco is contrastrijk. Ondanks duidelijke raakvlakken is er een groot verschil in aanpak en benadering van de eigen performance. Beiden hebben een brede oriëntatie, wat  zorgt voor een groot spectrum aan mogelijkheden. De zang van Julya is intens, stoer, rauw en vol soul. Neco zingt ingetogen en uitermate genuanceerd, maar ook ritmisch en uitbundig. In duetvorm wringt dat. Ook naast elkaar is er een afstand, die op non-verbaal niveau excellent wordt overbrugt door wederzijds respect.

Crossovers zijn in veel kunstvormen aan de orde van de dag. De essentie van ‘De uitdaging’ ligt meer bij het accentueren van interessante verschillen en raakvlakken.

Bij ieder concert is wat ruimte voor een klein uitstapje. Plaatselijk talent krijgt vijf minuten tijd om zich onder het publiek te begeven en podiumervaring op te doen. Vandaag zijn dat de zich zelf op gitaar en piano begeleidende zangeressen Anna en Roos, vwo-scholieres uit Rotterdam.

In ‘De uitdaging’ wordt aan de musici gevraagd om uit de eigen comfortzone te treden en zich te voegen naar onbekende nieuwe mogelijkheden. Dat vraagt aanpassing, ook van het publiek. Dit concept mikt op het aangaan van nieuwe verbindingen en dat is wezenlijk anders dan improviserend musiceren. Onderlinge interacties zijn hier spannend en gewaagd. Er is geen andere uitweg dan het spontaan ondergaan van het onverwachte. Je moet zoeken en maakt nieuwe keuzes, maar raakt ook vertwijfeld en geneigd om terug te vallen in je eigen stramien en routine. Op een aantal momenten geeft dat een worsteling en is de kwetsbaarheid van de musici zichtbaar. Thijs Borsten en zijn trio begeleidt subtiel en verdienstelijk, en zorgt voor een aantrekkelijke muzikale basis. ‘De uitdaging’ toert met verschillende gasten tot eind april door het land.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.