Categorie: MUSICAL, MUZIEK

Maandag 17 Maart 2014 at 1:26 pm

Er staat iets heel bijzonders te gebeuren in Mechelen

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Voor hen die, net als ik overigens, dachten bij het beleven van de musical Soldaat van Oranje, dit is niet te overtreffen, die kan ik met blijdschap melden dat op 20 april de overtreffende trap in première gaat in Mechelen België. Daar is die dag in de Nekkerhal de première van de spektakel musical “14-18” van het trio Frank van Laecke, Dirk Brossé en Allard Blom i.s.m. Studio 100, dezelfde club die ook de musical “Daens” tot een giga succes wist te maken. Maar “14-18” zal alles overtreffen, dit verhaal over liefde, gemis, vriendschap, familie en dat tegen de achtergrond van die vreselijke loopgravenoorlog van 1914-1918, die de opmaat vormde voor de tweede wereldoorlog, zal alle verwachtingen overstijgen.

Het duo Brosse en van Laecke toonde al vele malen eerder aan tot geweldig pakkende producties in staat te zijn. Zo maakten zij o.a. bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen de indrukwekkende musical Sacco & Vanzetti en hun musical ”Kuifje” was een enorm succes in België en in Nederland. Ook in deze laatste musical was er spektakel, nog steeds hoor ik hoe het publiek onder de indruk was van die enorme waterval. Dus als er nu echt over spektakel gesproken wordt dan zal het spektakel zijn.

Het speelvlak heeft namelijk de grote van 2 voetbalvelden, het publiek dat met 2000 man op een rijdende tribune zit rijdt daar 150 meter overheen. Waardoor je als het ware op de scenes in- en uitzoomt. Het zal straks zo zijn dat je jezelf op het slagveld waant van deze vreselijke oorlog, waar Nederland destijds gelukkig van gevrijwaard bleef. Maar voor de Belgen, Fransen, Britten enerzijds en de Duitsers als agressor anderzijds, was het een vreselijke oorlog, die zo enorm veel slachtoffers kende, dat het gebeurde dat er op één dag meer dan 60.000 slachtoffers vielen. Hoofdrolspeler Jelle Cleymans  (als Jan) vertelde mij bij de geluidsrepetitie in de Galaxy Studio’s in Mol, “Er vielen soms tienduizend doden voor de winst van enkele meters grond, dat is toch onvoorstelbaar”. Naast Jelle Cleymans spelen o.a. Louis Talpe, Maaike Cafmeyer, Lander Depoortere, Bert Verbeke, Free Souffriau, Jo de Meyere, Jonas van Geel  en Peter van de Velde mee in “14-18”. In het ensemble treffen we o.a. Christof Chapsis, Anke Helsen en Hilde Norga. Kortom een absolute topbezetting.

De musical is gemaakt met heel veel oog voor detail en daarnaast bewaakten de makers de historische correctheid, zo zal naast de verschrikking van deze oorlog er ook veel aandacht zijn voor de menselijke interacties en de diep menselijke gevoelens die het gevolg zijn van de impact van deze oorlog, die overigens zijn ontknoping kreeg in West Vlaanderen.
In de Galaxy Studio’s kreeg de verzamelde internationale pers een voorproefje van de meesterlijke muziek die Dirk Brossé voor deze musical componeerde. Onder leiding van componist,arrangeur en dirigent Brosse nam het orkest deFilharmony in deze studio de geluidsband op van deze spektakel musical. Muziek die je diep bij de ballen pakt, je raakt en je in verschillende gemoedstoestanden brengt, diep, diep indrukwekkend en met de finesses zoals ik die van Brossé ken.  Met Frank van Laecke als scriptschrijver en regisseur weet je tevoren dat je een perfect ambachtelijk stukje werk krijgt afgeleverd, met oog voor het allerkleinste detail, weet van Laecke tot absolute topprestaties te komen. Uit persoonlijke ervaring met deze regisseur weet ik dat hij het uiterste van zijn cast eist, maar dat ook op zijn bekende joviale wijze weet te waarderen. Hierdoor willen zijn mensen echt tot het uiterste gaan om er echt alles uit te halen wat er in zit . Zo zal het met “14-18” ook gaan en door de samenwerking met script  en liedtekstschrijver Allard Blom en de inzet van Studio 100 zal deze spektakel musical werkelijk een waanzinnig mooie theaterervaring worden die vooralsnog haar gelijke niet kent. Voor informatie kunt u terecht op: www.1418.nu kaarten reserveren via: www.sherpa.be
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.